Ekrana sığmayacak büyüklükteki kist herkesi şaşırttı

Ekrana sığmayacak büyüklükteki kist herkesi şaşırttı
İstanbul'da yaşayan 31 yaşındaki Songül Avşan bir yıl boyunca karın bölgesindeki şişliği aldığı kilolara yordu, ardından rutin kontrolleri sırasında...

İstanbul'da yaşayan 31 yaşındaki Songül Avşan bir yıl boyunca karın bölgesindeki şişliği aldığı kilolara yordu, ardından rutin kontrolleri sırasında ultrasonda ekrana sığmayacak büyüklükte bir teşhisle karşılaştı. Genç kadınının MR çekiminde sol tarafında beş aylık bebek afası büyüklüğünde bir kist olduğu saptandı. Yapılan operasyon sonucu genç kadın sağlığına kavuştu.

İstanbul'da yaşayan ve altı ay önce dünya evine giren Songül Avşan bir yıl süreyle karın bölgesindeki şişliğin gıda tüketimine bağlı olarak önceleri gaz sancısı ardından aldığı kilolar olduğunu düşündü. Genç kadının kısa süre önce herhangi bir şikayeti olmadan başvurduğu hastanede yaptırdığı rutin kontrolleri sırasında çıkan sonuç, hem kendisini hemde doktorları şaşırttı,

Hekim olarak teşhis karşısında şaşırdığını ancak yaptıkları operasyon sonucu genç kadının sağlığına kavuştuğunu açıklayan Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi'nde görevli Opr. Dr. Algül Anıl, "Songül hanım bize geldiğinde bir karın şişkinliği nedeniyle geldi. Sol overinde 20 santimlik bir kist olduğunu tespit ettik ve hiç şüphelenmediniz mi diye sorduk. Kendisi de, " gaz" olabileceğini belirtti. Ultrason cihazında kisti görüntüye sığdırmak konusunda zorlandım. Çünkü 20 santim büyüklüğünde gerçekten çok büyük bir kist. Ardından MR çekimi yaptık ve teşhisi kesinleştirdik. Ardından açık ameliyat yöntemi ile kendisine cerrahi müdahale gerçekleştirdik ve çok da başarılı bir operasyon oldu" dedi.

OVER KİSTİ NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR?

Over yani yumurtalık kistinin rahmin sağ ya da sol yanlarında bulunan fallop tüpleriyle yakınlaşarak temas halinde oluşan bir tür rahatsızlık olduğunu ifade eden Opr. Dr. Anıl, söz konusu rahatsızlığın belirtilerine ilişkin şu bilgileri verdi: "Songül hanımda karın şişliği vardı ve kendisi de şüphelenmemişti. Rutin bir kontrol sırasında ortaya çıkan bir teşhis oldu çünkü. Ama bu tür rahatsızlıkların önemli belirtileri arasında, bazen adet düzensizlikleri, karın ağrısı, karında şişkinlik,sindirim sistemi bozuklukları, idrar yolu şikayetleri, ani bıçak saplanma türünde sancılar bu tür kistlerin belirtileri arasında sayılır."

JİNEKOLOJİK MUAYENEYEDE ÖNEM VERİLMELİ

Toplumda çoğu kadının stres ve korkuya kapılma, çekinmeye, utanmaya neden olduğu için jinekolojik muayeneyi aksattığını hatırlatan Opr. Dr. Anıl, evli ya da bekar farketmeksizin yıllık kontrollerin önemine vurgu yaptı. Opr. Dr. Anıl şunları söyledi: "Artık cinsel aktif ya da bekar kızlara bile yıllık kontrolleri öneriyoruz. Bekarlarda yapılabilecek ultrasan kontrolleri var. Yumurtalık, endometrum ultarasonu, belki hormon testi.Yani bekarım, cinsel aktif değilim kadın doğum uzmanına gitmiyorum anlayışı yanlış. Bütün bayanları 17-18 yaşından sonra adet gördükten sonra özellikle de yıllık kontrolleri önemli görüyoruz. Cinsel aktif bayanlar için özellikle de evliyse vajinal muayene, görülmeyen daha önce fark edilmeyen abonman kanamalarla ortaya çıkan gibi ultarason muayeneleri yaptırmaları gerekiyor.

"GÖBEK SANDIM"

Açık ameliyat yöntemi ile sağlığına kavuşan genç kadın ise yapılan muayene sonrasında teşhisin kendisine söylendiği sırada yaşadığı korkuyu şu sözler ile özetledi: "Altı aylık evliyim ve rutin kontrollerim sırasında tesadüfen öğrendim. Ben hep göbek olabileceğini düşündüm. Öyle büyükmüş ki ekrana sığmıyor dediler ve beş aylık bebek görünümünde dediler. O oradan nasıl çıkacak diye düşündüm. Ama bence en önemli nokta bayanların jinekolojik muayeneye önem vermesi."

Ekrana sığmayacak büyüklükteki kist herkesi şaşırttı

Ekrana sığmayacak büyüklükteki kist herkesi şaşırttı

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.