Eksişehir’de Türkiye'nin İlk ‘Atlarda Suni Tohumlama’ Kursu

Eksişehir’de Türkiyenin İlk ‘Atlarda Suni Tohumlama’ Kursu
Türkiye'de ilk defa 'Atlarda suni tohumlama' kursu Eskişehir’in Mahmudiye ilçesinde düzenlendi.

- Türkiye'de ilk defa 'Atlarda suni tohumlama' kursu Eskişehir’in Mahmudiye ilçesinde düzenlendi.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Halil Çankaya, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Eskişehir’in Türkiye’deki yarış atı yetiştiriciliğinde önemli illerden biri olduğunu belirtti. Türkiye’de de safkan Arap atının yetiştirildiği bölgelerden en önemlisinin Eskişehir’in Mahmudiye ilçesi olduğunu ifade eden Çankaya, “Osmanlı sultanlarından, sultan Mahmud’tan beri Mahmudiye ilçemizde safkan Arap atı yetiştirilmekte ve muntazam olarak soy kütüğü kayıtları tutulmaktadır. Yarış sahalarında koşan ve başarılı olan birçok atın soy kütüğü incelendiğinde Eskişehir’deki bu kurumların isimleri ön plana çıkmaktadır. Eskişehir ve özellikle Mahmudiye ilçemiz iklim ve toprak yapısı itibari ile sahalarda koşan atlar için önemli bir antrenman bölgesidir. Özel yetiştiriciler büyük yarışlara gitmeden önce bazen bir-iki hafta süren antrenmanlarını ilimizde yapmaktadırlar. Bununda sebebi Eskişehir’in havası, suyu ve toprağının atın anatomisi ve fizyolojisi üzerinde büyük bir pozitif etkisinin olmasıdır. Mahmudiye ilçemizin havasının koşan atın solunum sistemi üzerinde nem oranının düşük olması sebebi ile doping etkisi gösterdiği bir gerçektir” diye belirtti.

TEK YETKİLİ BAKANLIK

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nin, at sağlığı ile at ıslahı ve refahını korumak ve sağlamak, atların gen kaynaklarının korunması, geliştirilmesi, damızlık amaçlı atların yetiştirilmesi, damızlık atların ve üreme ürünlerinin genetik özelliklerinin değerlendirilmesi, performanslarının izlenmesi ve sağlık şartları ile hayvan gen kaynaklarının korunmasına yönelik tedbirlerin alınması konularında yetkili olduğunu anlatan Dr. Halil Çankaya, açıklamasını şöyle sürdürdü;

KURSA 10 KİŞİ KATILDI

“Bakanlığımız tarafından yayınlanan ilgili yönetmelik gereği, safkan İngiliz atlarında suni tohumlama yapılamaz, safkan Arap atlarında suni tohumlamada kullanılacak aygırlar için aygırın bu amaçla kullanılacağına dair Bakanlıktan izin alınması zorunludur. Ülkemizde önceki yıllarda atlarda suni tohumlama ile ilgili kurs ve benzeri eğitimler düzenlenmediği için bazı kuruluş veya özel çiftliklerde bakanlığımızdan alınan izinlerle suni tohumlama yapan veteriner hekimler “sığırlarda suni tohumlama ve embriyo transferi sertifikası” ile işlem yapmak zorunda kalıyordu. İstanbul Veteriner Hekimler Odası ve Türkiye Jokey Kulübü Genel Müdürlüğünün girişimi ile İlimiz Mahmudiye İlçesinde bulunan T.J.K. Mahmudiye Pansiyon Harasında Türkiye’de ilk defa “Atlarda suni tohumlama” kursu düzenlenmiştir. Bakanlığımızın izni ile düzenlenen kursa, Türkiye Jokey Kulübü veteriner hekimlerinden 8, İl Müdürlüğümüz personellerinden 2 kişi katılmıştır. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Suni Tohumlama ve Dölerme Ana Bilim Dalında görevli Dr. Kamber Demir’in eğitim verdiği kurs tamamlanmıştır”

EKSİŞEHİR’DE TÜRKİYE'NİN İLK ‘ATLARDA SUNİ TOHUMLAMA’ KURSU

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.