Elazığ Valiliği'nden İçme Sularıyla İlgili Açıklama

Elazığ Valiliğinden İçme Sularıyla İlgili Açıklama
Elazığ Valiliği, Türkiye Biyologlar Derneği Elazığ Şube Başkanlığı'nın 'Elazığ’ın içme suları sağlıklı değildir' yönündeki iddiaları üzerine açıklama yaptı.

- Elazığ Valiliği, Türkiye Biyologlar Derneği Elazığ Şube Başkanlığı'nın 'Elazığ’ın içme suları sağlıklı değildir' yönündeki iddiaları üzerine açıklama yaptı.

Elazığ Valiliği'nden, Elazığ’ın içme sularının sağlıklı olmadığı yönünde Elazığ Biyologlar Derneği tarafından yapılan açıklamalara cevap verildi. Valilikten konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Türkiye Biyologlar Derneği Elazığ Şube Başkanlığı tarafından 20 Mart 2014 tarihinde ilimiz mahalli basınında, Uluova mıntıkasındaki derin kuyulardan şehre getirilen içme kullanma suyu sağlıklı bir su olmayıp içilmesi ve kullanılması sakıncalıdır. Derin kuyuların bulunduğu bu alan tarım arazisi olduğu için yoğun şekilde tarım ilaçları kullanılmaktadır. Bu ilaçlar topraktan aşağı sızarak Elazığ’ın içme suyuna karışmaktadır. Suya karışan nitrat ve suni gübreler insan vücudunun kimyasal dengesini bozmakta, sodyum ve kalsiyum eksikliği yaratmakta ve çeşitli böbrek hastalıklarına neden olmaktadır" yönünde iddialar bulunmaktadır. Söz konusu iddialarla ilgili olarak Valiliğimizce yapılan incelemeler neticesinde; 2013 yılında Elazığ Belediyesi sınırları içerisinde bulunan su şebekelerinden 399 adet kontrol ve denetim izlemesi su numunesi analizi yapılmıştır. Hem 2013 hem de daha önceki yıllarda yapılan analizlerde nitrat parametresi ve pestisit (kimyasal zehir) yönünden bir uygunsuzluk görülmemiştir. 2014 yılı denetim izlemesi su numunesi için 20 adet numune, kontrol izleme su numunesi için 313 adet numune alınması planlanmış ve numune takvimi dahilinde gerekli zamanlarda, gerekli yerlerden numunelerin alınmasına devam edilmektedir. İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik 17 Şubat 2005 tarih ve 25730 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Elazığ Halk Sağlığı Müdürlüğü'nce ilgili yönetmelikte belirtilen asgari şartlara uygun izleme programı hazırlanarak uygulanmaktadır. Alınan numunelerin analizleri Sağlık Bakanlığınca yetkilendirilmiş bölge laboratuarları ile ilimiz Halk Sağlığı laboratuarında yapılmıştır. Yapılan analizlerde, ağır metaller, mikroplar ile nitrat, tarım ilaçları ve suni gübrelerin kalıntıları da incelenmektedir. Yönetmeliğin yayım tarihinden itibaren 8 yıllık zaman süreci içerisinde alınan 2664 adet numunenin yapılan analizlerinde nitrat, tarım ilaçları ile suni gübrelerin kalıntılarına rastlanılmamıştır. Söz konusu iddialar gerçeği yansıtmamaktadır" ifadeleri kullanıldı.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.