Elbistan'da Korkutan Göçük

Elbistanda Korkutan Göçük
Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesine bağlı Doğan Mahallesi’nde Doğan Site İlk ve Ortaokulu civarında ikinci kez göçük oluştu. Çapı yaklaşık 5 metreyi bulan göçüğün derinliği ise bilinmiyor.

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesine bağlı Doğan Mahallesi’nde Doğan Site İlk ve Ortaokulu civarında ikinci kez göçük oluştu. Çapı yaklaşık 5 metreyi bulan göçüğün derinliği ise bilinmiyor. 

  Doğan Site’de 2014 Nisan ayında meydana gelen obruk türü göçüğe bir yenisi daha eklendi. Şoku henüz atlatılamayan ve okul kapattıran ilk göçüğün yaklaşık 100 metre güneyinde meydana gelen göçük, bu kez asfalt zeminin çökmesine neden oldu. Çapı yaklaşık 5 metreyi bulan göçükte çökmenin derinliği, çukuru dolduran toprak nedeniyle belirlenemedi.

  Edinilen bilgiye göre, Doğan Site’de 5 ay aradan sonra ikinci kez yaşanan göçük, sabah saatlerinde vatandaşlar tarafından fark edildi. Daha önceki göçük nedeniyle tehlikeli bölge olarak belirlenen ve tel örgü çekilen alanın dışında meydana gelen göçüğü gören vatandaşlar, durumu yetkililere bildirdi.

  Genellikle Konya’da yaşanan ve yatay veya yataya yakın tabakalı kireçtaşlarında bulunan yeraltı nehirlerinin veya aktif mağara tavanlarının çökmesi sonucu oluşmuş baca veya kuyu görüntüsü veren derin çukur olarak tanımlanan bu olay sonrasında asfalt zeminde büyük çatlaklar oluştu. Çapı yaklaşık 5 metre olan göçüğün ilk göçükle arasındaki mesafenin yaklaşık 100 metre olması ve aynı istikamette yer alması, her iki olay arasında bağlantı olduğu düşüncesini akıllara getirdi. Doğan Site İlkokulu’nun Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü’nün verdiği rapor doğrultusunda kapatılması ise, yaşanması muhtemel can kayıplarının önüne geçti.

  Yaşanan bu ikinci göçükle ilgili olarak değerlendirme yapan Doğan Mahallesi Muhtarı Ercan Ceran, “Bu göçüğü ikinci kez yaşıyoruz. Nisan ayı başındaki ilk göçüğe oranla daha küçük bir göçük ama yine de bu olayın tekrarı olduğu için endişe duyuyoruz. Yetkililere gereken bilgileri aktarıyoruz. Okulumuz kapalıydı ve ilk göçüğün etrafını da okulla beraber araç ve yaya trafiğine kapatmıştık. Ama bu göçük o alanın da dışında meydana geldi. 16-17 yıl önce aynı yerde bir göçük daha yaşandığını biliyoruz. Şu andaki göçük de bu alana çok yakın. Göçükten sabah saatlerinde haberimiz oldu. Zannedersem yoğun yağışın da etkisi var. Biz ilgililere durumu bildirdik. İnşallah bu olayın tekrarı yaşanmaz” şeklinde konuştu.

  İLK GÖÇÜK 14 NİSAN’DA YAŞANDI

  Doğan Site İlk ve Ortaokulu’nun bahçesinde 14 Nisan 2014’te tahmini 5 metre çapında, 25-30 metre derinliğinde ve iç uzantısı belirlenemeyen göçük yaşandı. Göçük nedeniyle okulda eğitim ve öğretime ara verildi. Daha sonra MTA ve Çukurova Üniversitesi’nden gelen ekipler bölgede incelemelerde bulundu. MTA’nın yaptığı 2 aylık çalışmanın ardından okulun güvenlik gerekçesiyle tamamen kapatılması kararlaştırıldı.

  Bölgede 6 ay içerisinde yaşanan obruk benzeri göçüklerin bölgenin zemin yapısı ile ilgili olabileceği belirtildi. Bilindiği gibi obruklar, karstik arazilerdeki mağara ve galeri gibi yeraltı boşlukların tavanlarının çökmesiyle oluşan derin çukurlar olarak biliniyor. Derinliği ve genişliği bir metreden yüzlerce metreye değişen bu oluşumların içi genellikle suyla doludur. Obruklar karst arazi denilen, genelde suyun kolayca eritebildiği kireçtaşları ve karbonatlar içeren düzlüklerde bulunan derin çukur şeklinde görünürler. Bu tabakaların eriyerek meydana getirdiği derin çukurların yeraltı sularıyla dolmasıyla veya yeraltı mağaralarının tavanlarının çökmesiyle oluşur.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.