Erdoğan: Rusya’nın hesap vermesi lazım

Erdoğan: Rusya’nın hesap vermesi lazım
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Rusya'nın şu an Suriye sınırları içerisinde öldürmüş olduğu insanların hesabını vermesi lazım. Rejim ile iş...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Rusya'nın şu an Suriye sınırları içerisinde öldürmüş olduğu insanların hesabını vermesi lazım. Rejim ile iş birliği halinde öldürdükleri insan sayısı, 400 bine ulaştı. Şu anda Rusya, Suriye içerisinde bir işgal hareketi halindedir" dedi.

Güney Amerika'daki resmi ziyaretlerini tamamlayarak Türkiye'ye dönüşünde Senegal'in Başkenti Dakar'a uğrayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dakar Havalimanı'nda Senegal Devlet Başkanı Macky Sall ile görüştü. Yaptıkları baş başa ve heyetler arası görüşmelerden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Senegal Devlet Başkanı Sall, düzenledikleri ortak basın toplantısında görüşmelere ilişkin açıklamalarda bulundu ve basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.

2013 yılında, başbakanlığı döneminde ziyaret ettiği; ancak bu kez kısa süreli geldiği Senegal'de gösterilen hüsnü kabul için, Devlet Başkanı Sall'a ve Senegal makamlarına teşekkür ederek konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Afrika ile ilişkilerinin, "eşit ortaklık, karşılıklı saygı ve kazan-kazan" temelinde her geçen gün gelişip güçlendiğini söyledi.

"SENEGAL'LE İLİŞKİLER HER ALANDA ARTARAK DEVAM EDİYOR"

Türkiye'nin halen 39 Afrika ülkesinde, 32 Afrika ülkesinin de Ankara'da büyükelçiliği bulunduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu durumun Afrika'ya verdikleri önemin işareti olduğunu belirtti. Senegal'le ilişkilerde son yıllarda çok farklı bir ivme yakaladıklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu ivmenin her alanda artarak devam ettiğini belirtti.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin, 2015 yılının ilk 11 ayı itibariyle 122 milyon dolara ulaştığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu hacmin artırılması gerektiğini, hedeflerin gerisinde kalındığını ifade ederek Türk inşaat firmalarının Senegal'de yürüttüğü projelerden örnekler verdi. Türk Hava Yolları (THY) ile Senegal Hava Yolları'nın ortaklık anlaşmasına ilişkin çalışmaların sürdüğüne de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu ortaklığı stratejik bir adım olarak niteledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, çok güçlü bir filoya sahip olan THY'nin destinasyon bakımından şu anda dünyada en fazla noktaya uçabilen şirket olduğuna işaret etti ve bu ortaklık anlaşmasının Senegal'e hem tanıtımı hem de güçlenmesi bakımından ayrıca katkı sağlayacağını bildirdi.

"SENEGAL'İN BM GÜVENLİK KONSEYİ'NDE OLMASI, BİZİM ORADA OLMAMIZ ANLAMINA GELİR"

Senegal'in BM Güvenlik Konseyi'ndeki geçici üyeliğinin kendileri için çok önemli olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu anda kendimizi BM Güvenlik Konseyinde hissediyoruz. Çünkü Senegal'in orada olması, bizim orada olmamız anlamına gelir" dedi.

Senegal Devlet Başkanı Sall ile bu yıl içinde İstanbul'da gerçekleştirilecek İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'nde de bir araya geleceklerini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle dünyadaki İslamofobi anlayışına karşı İslam ülkelerine yönelik yapılan bölme, parçalama hareketlerine karşı bu zirvenin önemli kararlar alacağına inanıyorum. DAEŞ, PKK, PYD ve Boko Haram gibi terör örgütlerine yönelik bazı kararları almamızın gereğine inanıyorum. Ve bütün bunların yanında tabii yükselen Senegal Planı'na da Türk firmalarının gerekli ilgisi her geçen gün artarak devam edecektir. Askerî ilişkilerimizi daha da artıracağız. Savunma iş birliğinde ortak projelere birlikte adım atacağız. Ekonomi, kültür, turizm; bütün bunlara yönelik adımlarımızı geliştirerek atacağız ve dayanışma içerisinde geleceğe yürüyeceğiz. Çünkü bütün bu saydıklarım bizim için stratejik alanlardır."

"SURİYE'DEN TÜRKİYE'YE 2 MİLYON 700 BİN MÜLTECİ GELDİ"

Açıklamasında Senegal Devlet Başkanı Sall'a şahsı ve heyeti adına teşekkürlerini de ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın mensuplarının Suriye krizine ilişkin sorularını da cevaplandırdı.

Bir gazetecinin Avrupa Birliği'nin göç sorunuyla baş etmekte sorun yaşadığını hatırlatarak, bu konuda Türkiye'nin üstleneceği rolleri sorması üzerine, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'ye Suriye'den 2 milyon 700 bin, Irak'tan ise 170 bin mültecinin geldiğine işaret ederek, Türkiye'nin belediye ve sivil toplum kuruluşlarının harcamaların dışında şu ana kadar devlet bütçesinden mülteciler için 9 milyar dolar harcadığını belirtti.

"HÜKÜMETİMİZ MÜLTECİLERİN İSTİHDAMINA YÖNELİK BAZI ÇALIŞMALAR YAPIYOR"

Birleşmiş Milletler Mülteciler Konseyi'nden Türkiye'ye şu ana kadar sadece 455 milyon Dolar destek verildiğini hatırlatan Erdoğan, "Biz şu anda da yine gelen mültecileri almaya devam ediyoruz. Rusya, Suriye rejimi yakıyor, yıkıyor, vuruyor. Biz ise hâlâ bu insanlara bakmak için onlara yardım etmek için kabul ediyoruz. Bütün kamplarımızda onları desteklemeye devam ediyoruz. Şu anda kamplarımızdaki mültecilerin sayısı, 280 bin. 280 binin dışındakiler ise çeşitli şehirlerimizde iskân ediliyorlar. Hükümetimiz şu an bütün bu mültecilere karşı onları nasıl istihdam edebiliriz, buna yönelik bazı çalışmalar yapıyor. Dünyada bu şekilde başka bir ülke yok" açıklamalarını yaptı.

"RUSYA, SURİYE İÇERİSİNDE BİR İŞGAL HAREKETİ HALİNDE"

Rusya'nın Türkiye'yi, Suriye'ye karşı askerî bir hareket hazırlığında bulunmakla suçladığının hatırlatılması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Rusya'nın bu yaklaşım tarzını gülerek karşılıyorum. Önce Rusya'nın şu an Suriye sınırları içerisinde öldürmüş olduğu insanların hesabını vermesi lazım. Rejim ile iş birliği halinde öldürdükleri insan sayısı, 400 bine ulaştı. Şu anda Rusya, Suriye içerisinde bir işgal hareketi halindedir. Partus'ta deniz üssüyle, Lazkiye'de hava üssüyle, adeta Esed'e butik bir devlet kurma gayretinin içerisindedir. Çünkü Esed şu anda Suriye'de aslında bitmiştir. DAEŞ terör örgütü, diğer örgütler, Suriye'yi paylaşmış durumda. Türkiye'ye gelince, Türkiye şu anda tehdit altındandır. Bizim Suriye'ye 911 kilometre sınırımız var. Rusya'nın sınırı mı var, İran'ın sınırı mı var? Onlar, orada ne yapıyor? Söyledikleri şey şu: "Bizi Esed çağırdı." Her davete icabet edilmez. Çünkü orada devlet terörü estiren bir Esed vardır. Zalimdir, katildir. Onlara destek veren de o suça ortaktır."

SENEGAL DEVLET BAŞKANI SALL: "TÜRKİYE CUMHURİYETİ DAKAR'I AFRİKA'NIN MERKEZİ OLARAK SEÇTİ"

Senegal Devlet Başkanı Sall da yaptığı açıklamada iki ülke arasındaki ilişkilere değindi ve hükümetler arasında kısa bir süre önce imzalanan bir arsa anlaşması çerçevesinde Ankara ve Dakar'da Senegal ve Türkiye'nin yeni büyükelçilik binalarının inşa edileceğini bildirdi. Türkiye Cumhuriyeti'nin, Afrika'da varlığını göstereceğini ve Dakar'ı Afrika'nın merkezi olarak seçtiğine işaret eden Devlet Başkanı Sall, Türk inşaat şirketlerinin Senegal'de yürüttüğü ve yürüteceği projelerden örnekler vererek, "Gördüğünüz gibi Türkiye ile çok iyi bir iş birliğimiz var" şeklinde konuştu.

Şili, Peru ve Ekvador ülkelerini kapsayan Güney Amerika resmî ziyaretlerini tamamlayan ve dönüşte Senegal'e uğrayarak burada da temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye'ye döndü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte, bu ziyaretlerinde kendisine eşlik eden eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da Türkiye'ye geldi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.