Eskişehir Barosu Kadın Hukuku Komisyonu'ndan Doğum Kontrolü Tepkisi

Eskişehir Barosu Kadın Hukuku Komisyonundan Doğum Kontrolü Tepkisi
Eskişehir Barosu Kadın Hukuku Komisyonu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir düğün töreninde yaptığı konuşmada, “Bu ülkede yıllarca bir doğum kontrolü ihaneti yaptılar ve neslimizi kurutma yoluna gittiler” demesine tepki göstererek yazılı bir açıkla

- Eskişehir Barosu Kadın Hukuku Komisyonu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir düğün töreninde yaptığı konuşmada, “Bu ülkede yıllarca bir doğum kontrolü ihaneti yaptılar ve neslimizi kurutma yoluna gittiler” demesine tepki göstererek yazılı bir açıklama yaptı.

Yapılan yazılı açıklamada, gündem değiştirmek amacı olduğunu iddia eden Eskişehir Barosu Kadın Hukuku Komisyonu, “Her gün kadın bedeninin siyaset malzemesi haline getirildiği yeni bir söylemle karşılaşıyoruz. Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 'Bu ülkede yıllarca bir doğum kontrolü ihaneti yaptılar ve neslimizi kurutma yoluna gittiler' sözleri kadın bedenini yine, yeniden siyaset konusu haline getirdi. Tabii ki bu tarz söylemlerin gündem değiştirmek için yapıldığının farkındayız. Ancak gündem değiştirmek için dahi yapılsa, konu tercihinin hep kadın bedeni üzerinden seçilmesinin baskıcı bir düşünce yapısını gösterdiğini de biliyoruz” ifadelerine yer verdi.

"İNSANLARIN DOĞUM KONTROLLERİNE SİYASETÇİLER DEĞİL KENDİLERİ KARAR VERMELİ"

Ülke genelinde çözüm bekleyen sorunlar varken kadınlar üzerinden siyaset yapılmasının olumsuz sonuçlara neden olduğunu vurgulayan komisyon, açıklamaya şu şekilde devam etti:

“Günde ortalama 5 kadının öldürüldüğü, onlarca kadının taciz veya tecavüze uğradığı ülkemizde bu sorunlara kulak tıkayıp, fıtratla, doğum kontrolü gibi konularla kadın bedenini gündeme getiren, kadınların mücadelelerle kazandığı haklarını tartışmaya açan siyasi iktidar sorumsuzca davranmaktadır. Ülkemizde çözüm bekleyen birçok sorun varken, kadın bedeni üzerinden siyaset yapılması kadınlar üzerindeki baskı ve şiddetin daha da artmasına yol açmaktadır. Kürtaj yasakları, sezaryana getirilen kısıtlamalar ve son olarak doğum kontrolünün bir ihanet olarak nitelendirilmesi, ülkemizde siyasi iktidarın kadınlara layık gördüğü yeri açık bir şekilde gözler önüne sermektedir. Kadına sadece doğurganlık ve annelik rollerini bahşeden kurulu sistemde, kadının kendi hayatı, hatta kendi bedeni üzerinde söz sahibi olmasına dahi tahammül edilmemektedir. Oysa özgür, demokratik bir ülkede insanların doğum kontrollerine siyasetçilerin değil kendilerinin karar vermesi gerektiğini düşünüyoruz.”

"KADIN BEDENİ ÜZERİNDEN SİYASET SON BULSUN"

Komisyon, kadın bedeninin gündem değiştirme amacıyla malzeme yapıldığının farkında olduklarını belirterek açıklamalarına şöyle devam etti:

“Kadın bedeninin gündem yaratma ya da gündem değiştirme amacıyla siyaset malzemesi haline getirilmesine karşı çıkıyoruz. Bizler asıl ihanetin imzalanan uluslararası sözleşmelere rağmen kadınların yaşam haklarını savunmaya yönelik somut adımlar atmamak, kadına yönelik şiddete ve kadın cinayetlerine dur dememek olduğunu düşünüyoruz. Eskişehir Barosu Kadın Hukuku Komisyonu olarak, kadın bedeni üzerinden yapılan ayrımcı siyasi söylemlere son verilmesini istiyoruz."

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.