Et Ve Et Ürünleri Tebliğine Uyum Sağlama Süresi Doldu

Et Ve Et Ürünleri Tebliğine Uyum Sağlama Süresi Doldu
Adıyaman Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adil Alan, Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliğinde yapılan değişikliğe esnafın uyum sağlama süresinin Temmuz ayının 1’i itibariyle dolduğunu açıkladı....

Adıyaman Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adil Alan, Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliğinde yapılan değişikliğe esnafın uyum sağlama süresinin Temmuz ayının 1’i itibariyle dolduğunu açıkladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda Et ve Et Ürünleri Tebliğinde bir takım değişiklikler yapılmış ve 13.02.2015 tarihli Resmi Gazetede yayınlanmıştı. Bu değişikliklere işletmelerin uyum sağlayabilmesi için tanınan süre 01.07.2015 tarihinde sona erdi.

Değişen yeni tebliğ ile ilgili açıklamada bulunan Adıyaman Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adil Alan şunları söyledi:

“Çiğ kanatlı etleri; hazır ambalajlı olarak (Onaylı işletmeden geldiği orijinal ambalajında) piyasaya arz edilir ve perakendeci tarafından ambalaj bütünlüğü bozulmadan son tüketiciye sunulur. Ancak tüketici talebi doğrultusunda satın alınan ürün parçalanabilir ve müşteriye teslim edilir.

İşletmecilerin hazırlanmış kanatlı et karışımları (soslu, baharatlı kanatlı eti) hazırlamaları yasaktır. Ancak tüketici talebi üzerine anında hazırlanmış kanatlı et karışımı hazırlanabilir.

Çiğ kırmızı etler; asgari hijyenik şartlar göz önünde bulundurularak, TGK Etiketleme Yönetmeliği’nin 13’üncü maddesi üçüncü fıkrası hükümlerine uygun olarak satışa sunulabilir. (Reyon etiketinde; 1-Ürün Adı, 2-Son Tüketim Tarihi, 3-Gıda İşletmesinin Adı Adresi ve 4-Türk Malı ifadeleri yer almalıdır.)

Perakende işletmede kıyma ve hazırlanmış kırmızı et karışımları (köfte vb.) üretimi yapılamaz. Ancak tüketici talebi üzerine anında kıyma ve hazırlanmış kırmızı et karışımı hazırlanabilir.

Çiğ etler ve sakatat birbiriyle temas etmeyecek şekilde muhafaza edilerek sevk edilir ve satışa sunulur.

Perakende işletmelerde; ısıl işlem görmüş sucuk, fermente sucuk, pastırma, sosis, salam gibi et ürünleri üretilemez.

Lokanta, restoran, otel ve hazır yemek üreten işletmeler gibi son tüketiciye yemek veren işletmeler, son tüketiciye dökme olarak çiğ et ve çiğ durumda bulunan hazırlanmış et karışımları satışı yapamaz. Lokanta, restoran, otel ve hazır yemek üreten işletmeler gibi son tüketiciye yemek veren işletmeler, mekanik olarak ayrılmış et kullanamaz.

Et ve et ürünleri üreten, satışını yapan tüm işletmelerin faaliyetlerinde, yukarıda belirtilen hususlara dikkat etmeleri önem arz etmektedir. İl Müdürlüğümüzce işletmelerimiz sıkı bir şekilde denetlenecek ve değişikliklere uymayan işletmeler hakkında mevzuat gereği yasal işlemler yapılacaktır.”

ADIYAMAN GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRÜ ADİL ALAN, ET VE ET ÜRÜNLERİ TEBLİĞİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİĞE ESNAFIN UYUM SAĞLAMA SÜRESİNİN TEMMUZ AYININ 1'İNDE SON BULDUĞU SÖYLEDİ

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.