Etü’de 2014-2015 Akademik Yılı Açılış Töreni…

Etü’de 2014-2015 Akademik Yılı Açılış Töreni…
Erzurum Teknik Üniversitesi'nin (ETÜ) 2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılı düzenlenen törenle başladı. Üniversite öğrencilerine ilk dersi veren İslam Kalkınma Bankası Başkanvekili Dr. Ahmet Tıktık, son 12 yılda Türkiye ekonomisinin hızla büyüdüğünü söyledi.

- Erzurum Teknik Üniversitesi'nin (ETÜ) 2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılı düzenlenen törenle başladı. Üniversite öğrencilerine ilk dersi veren İslam Kalkınma Bankası Başkanvekili Dr. Ahmet Tıktık, son 12 yılda Türkiye ekonomisinin hızla büyüdüğünü söyledi.

ETÜ konferans salonunda düzenlenen Eğitim-Öğretim Yılı açılış törenine Erzurum Vali Yardımcısı Ömer Hilmi Yamlı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Hikmet Koçak, ETÜ Rektörü Prof.Dr. Muammer Yaylalı, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İrfan Aslan, İslam Kalkınma Bankası Başkanvekili Dr. Ahmet Tıktık, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, İlçe Belediye Başkanları, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılı töreninin açılış konuşmasını yapan ETÜ Rektörü Prof.Dr. Muammer Yaylalı, yeni gelen öğrencilere hoşgeldin diyerek ETÜ’nün kısa sürede gerçekleştirdiği başarılarını ve hedeflerini anlattı. Prof.Dr. Muammer Yaylalı, ”Her geçen gün değişen ve gelişen bir dünyada bilgi, toplumsal değişim ve gelişimin itici gücü haline gelmiş ve içinde yaşadığımız çağda zenginlik, bilginin ürünü olarak kabul edilmeye başlanmıştır. Bugün, gelişmiş ülkeler bilginin gücünü kullanarak, sürdürülebilir bir büyümeye ulaşmayı ve daha fazla üretimi hedeflemektedirler. Bilginin gücünü kullanarak nitelikli insan gücü yetiştirmek gibi önemli bir işlevi de üstlenmiş olan üniversiteler, ülkenin geçmişini göz önünde bulundurarak bugününü aydınlatmak ve geleceğe yönelik projeler üretmek durumundadırlar. Bu da ülkenin ihtiyaç duyduğu nitelikli kuşakların çağın gerekleri doğrultusunda yetiştirilmesi ve böylece geleceğin bugünden kurgulanması ile mümkün olabilecektir. Bu bağlamda eğitim programları; toplumun kültürü, teknolojik gelişmeler, uluslararası ilişkiler ve ülkenin ihtiyaçları göz önüne alınarak dinamik bir yapıda olmalı ve sürekli güncellenmelidir. Bilimin ve düşüncenin üretim merkezleri olan üniversiteleri birer iş bulma ve kadrolaşma kurumu gibi görmek, ülkenin gerilemesine zemin hazırlar. Üniversitelerin hem ülke içinde hem de ülke dışında rekabete girebilmeleri ve uluslararası standartlara ulaşabilmeleri nitelikli akademik kadro ile mümkündür.” Dedi.

SORGULAYICI VE ELEŞTİREL BAKIŞ AÇISI DÜŞÜNCE VE BİLİM DÜNYASINI ZENGİNLEŞTİRİR

Rektör Prof.Dr. Muammer Yaylalı, konuşmasını şöyle sürdürdü; ”Toplum adına karanlığı aydınlatmak, olayları eleştirel bakış açısıyla sorgulamak bu kadroların görevlerindendir. Sorgulayıcı ve eleştirel bakış açısı düşünce ve bilim dünyasını zenginleştirmektedir. Bu nedenle üniversiteler, şiddeti öngörmeyen düşüncelerin korunup kollanacağı mekânlar olmalıdır. Bunu yapabilmenin en temel koşulu da üniversite mensuplarının akademik özgürlüğe sahip olmalarıdır.”

2014 YILI İÇERİSİNDE 3 TÜBİTAK VE 1 ENERJİ BAKANLIĞI PROJESİ

2014 yılı içerisinde ETÜ olarak başarılı projelere imza atıldığına değinen Prof.Dr. Muammer Yaylalı, ”Eğitim-öğretim faaliyetleri ve akademik aktiviteler üniversitelerde en önemli unsurlar olarak değerlendirilmektedir. 2010 yılında Erzurum’da ikinci devlet üniversitesi olarak kurulan üniversitemize 2012 yılında ilk öğrencilerimizi aldık ve Makine Mühendisliği, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Matematik, İktisat ve İşletme olmak üzere 5 bölümde eğitim-öğretim faaliyetlerine başladık. Geçen yıl İnşaat Mühendisliği ve Tarih bölümlerini ve bu yıl itibariyle de Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Felsefe ile Türk Dili ve Edebiyatı Bölümlerini de ilave ederek aktif bölüm sayısını 10’a ve öğrenci sayımızı da 540’dan bin 816’ya çıkardık. Akademik faaliyetler açısından bakıldığında, akademisyenlerimiz tarafından gerçekleştirilen çes¸itli bilimsel proje ve aras¸tırmalardan üretilen nitelikli eserlerle üniversitemizin adı ulusal ve uluslararası platformlarda duyurulmaktadır. 2014 yılı içerisinde 3 TÜBİTAK ve 1 Enerji Bakanlığı Projesi akademisyenlerimiz tarafından üniversitemize kazandırılmış olup ilgili projelerden 800.000 TL’nin üzerinde finansal destek sağlanmıştır. Buna ilave olarak üniversitemizin Bilimsel Araştırma Projelerini Destekleme Birimi geçen yıl itibariyle öğretim üyelerimizin sunduğu tüm bilimsel araştırma projelerine 1 Milyon 600 Bin TL’lik destek sağlamıştır. Ayrıca içinde bulunduğumuz Eylül ayının başında üniversitemiz ilk ulusal bilimsel toplantısına da ev sahipliği yapmıştır. “Ulusal Mikoloji Sempozyumu” başlığı altında Türkiye’de ilk defa üniversitemiz tarafından gerçekleştirilen bu sempozyuma 30 farklı üniversiteden 120 civarında bilim insanı katılmıştır. Bu sempozyum kapsamında Ar-Ge laboratuarlarımız da ulusal katılıma açık teorik ve uygulamalı sertifikalı kurslar düzenlenmiştir.” şeklinde konuştu.

12 YILDA KİŞİ BAŞINA DÜŞEN MİLLİ GELİR 3 BİN DOLARDAN 11 BİN DOLARA ULAŞTI

2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılı açılış töreninde daha sonra öğrencilere yılın ilk dersi İslam Kalkınma Bankası Başkanvekili Dr. Ahmet Tıktık tarafından verildi.

İslam Kalkınma Bankası Başkanvekili Dr. Ahmet Tıktık, son 12 yılda kişi başına düşen milli gelirin 3 bin dolardan 11 bin dolara ulaştığını ifade etti. İslam Kalkınma Bankası Başkanvekili Dr. Ahmet Tıktık,” Türkiye’nin geçirdiği 2002’den 2014’e kadar kat ettiği mesafe ve onla ilgili içinde bulunduğu yapısal durumun tespiti ile başlayacağım. Bildiğiniz gibi Türkiye 2002-2014 yılları içerisinde kalkınma yolunda gerçekten önemli bir çaba sarf etti. Yüzde 5 civarında bir büyüme var. Düşük orta gelirli bir ülke konumundan sonra yeni yüksek gelirli bir ülke konumuna geldik. Yani 90’lı yıllarda milli gelirimin kişi başına 3 bin dolar civarında dolaşırken şimdi 11 bin dolara ulaşmış bir ekonomiye 250 milyar dolardan yaklaşık 800 milyar dolar ekonomiye ulaştık. Türkiye son 12 yılda hızı artırarak kendini geliştirdi. 2023 hedeflerine ulaşmamız için bazı yapısal aşmamız gereken konular var. Oda nedir Türkiye ekonomisinin ithalata bağımlığı söz konusudur. Yani biz ne zaman yüzde 6 veya 7 büyürsek hızımızı artırırsak ekonomik yapıyı enerji bağımlılığımız olduğu için biliyorsunuz enerjiye geçen sene 55 milyar dolar para verdik. Ham petrol, doğalgaz ve işlenmiş petrolde dahil. Ne zaman biz ekonomimizin büyüme hızını artırsak, ekonominin yapısından dolayı ithalatımızın gereği artıyor. Şöyle bir durumla karşı karşıyayız. Ürettiğimiz malların değeri daha doğrusu sattığımız malların değeri satın aldığımız malların değerinden maalesef daha düşük.“ dedi.

Törenin sonunda en yüksek LYS puanı ile ETÜ’ye yerleşen Fen fakültesi öğrencisi, Aslıhan Akyüz Mühendislik Mimarlık Fakültesi öğrencisi Sibel yıldız, Edebiyat fakültesi, Pınar Kahriman, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Aşkınnur Bahçebaşı’na Rektör Prof.Dr. Muammer Yaylalı tarafından belgeleri verildi.

TÜBİTAK projeleri onaylanan Mühendislik Mimarlık fakültesi öğretim üyeleri Doç.Dr Fatih Yatın, Yrd.Doç Dilek Okuyucu Yrd.Doç Salih Akpınar’a ise belgeleri Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hikmet Koçak tarafından verildi

ETÜ’DE EN FAZLA AKADEMİK YAYIN YAPAN MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYESİ DOÇ.DR HASAN TÜRKEZ

ETÜ’ de en fazla akademik yayın yapan Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr Hasan Türkez’e ve üniversitede ilk sempozyumu gerçekleştiren Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç Serkan Örtücü’ye Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İrfan Aslan tarafından belgeleri verildi.

ETÜ’DE 2014-2015 AKADEMİK YILI AÇILIŞ TÖRENİ…

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.