Fas’tan Merkez’e Faiz Eleştirisi

Fas’tan Merkez’e Faiz Eleştirisi
Başbakan Yardımcı Numan Kurtulmuş, Fas’ta faiz indirimine dair yaptığı konuşmada, “Yüksek faiz büyümenin düşmanıdır. Biz diyoruz ki, Merkez Bankası bu büyüme düşmanı faizi ortadan mümkün olduğunca kal...

Başbakan Yardımcı Numan Kurtulmuş, Fas’ta faiz indirimine dair yaptığı konuşmada, “Yüksek faiz büyümenin düşmanıdır. Biz diyoruz ki, Merkez Bankası bu büyüme düşmanı faizi ortadan mümkün olduğunca kaldırsın” dedi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Fas’ın başkenti Rabat’ta bulunan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Konuşması sırasında faiz indirimine değinen Kurtulmuş, “Türkiye’de hiç kimse sayın Cumhurbaşkanımızda bu konuda, faiz konusunda Merkez Bankası’nı eleştiren diğer insanlar da hiç kimse Türkiye’de Merkez Bankası’nın araçsal bağımsızlığını tartışmıyor, bunun altını çizmek istiyorum. Ama Türkiye’de şunu da herkesin görmesi lazım. Merkez Bankası’nın ilgi alanı enflasyondur. Yani fiyat istikrarıdır ama bir ekonomi üretimi sadece fiyat istikrarından ibaret değildi. Ekonomi 4 tane ana fonksiyonun kontrol edilmesinden geçer. Enflasyon. Faiz, kur politikaları, büyüme hedefleri. Büyüme içerisinde istihdam ve yatırımda var tabi. Yani bazen Merkez Bankası ya da Merkez Bankaları biz enflasyonu ayarlayacağız derken, örneğin büyüme hedeflerini göz ardı edebilir. Halbuki Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için çok net söylüyorum asgari 4.5- 5 her yıl büyümesi lazım. Bunu sağlamanın yolu da daha fazla yatırımdır, daha fazla üretimdir” dedi.

Numan Kurtulmuş Türkiye ekonomisinin ana damarını oluşturan Kobilerin finansman yüklerinin ve finansman maliyetlerinin azaltılması olduğunu kaydederek, “Bunun yolu da düşük faizden geçiyor. Tabi ki tek başına düşük faiz söylemiyoruz. Bunu bilecek kadar ekonomiyi biliyoruz. Ama sonuçta yüksek faiz büyümenin düşmanıdır. Biz diyoruz ki, Merkez Bankası bu büyüme düşmanı faizi ortadan mümkün olduğunca kaldırsın. Ama bunu söylerken maalesef şunu da çok açık söylüyorum. Ne zaman Türkiye’de Para Piyasaları Kurulu bir toplantı arifesinde olsa içerden ve dışardan bazı çevreler ‘aman faizi arttırın, yükseltin sakın düşürmeyin şeklinde baskılar yaptığında, sözler söylediği zaman bu siyasi baskı olmuyor da bu ülkenin Cumhurbaşkanı, bu ülkenin Bakanları dışardan siyasi tavsiye olarak ‘Faizi düşürün’ dediği zaman bu siyasi baskı oluyor. Burada açık bir çifte standart vardır. Dolayısıyla bizim söylediğimiz şey budur. Asla Türkiye’nin kurumları arasında bir kavga, çatışma meselesini tabi ki gündeme getirmiyoruz ama çok net bir kez daha söylüyorum faiz büyümenin en büyük düşmanıdır” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’NİN YURT DIŞINDA SICAK ÇATIŞMAYA GİRMEK GİBİ BİR FİKRİ OLMAMIŞTIR”

Türkiye’nin Mısıra müdahalesi ihtimalini değerlendiren Kurtulmuş, “Türkiye’nin hiçbir zaman yurt dışında herhangi bir sıcak çatışmaya girmek gibi fikri olmamıştır, bugün de yoktur. Ancak Musul ve Halep gibi iki önemli şehir, birisi Suriye’de birisi Irak’ta. Özellikle Musul sadece Irak için değil, sadece bölge için değil bütün dünyanın dengeleri bakımından önemli bir denge noktasıdır. Musul’da dengenin bozulmaması, Musul’da mevcut durumun bozulmaması hepimizin hassasiyetle üzerinde durduğumuz bir konudur. Bu sadece siyasi sonuçları olan bir durum ortaya çıkarmayacak. Aynı zamanda çok büyük bir trajedileri de ortaya çıkaracaktır. Böyle bir Musul’da denge değişikliği ortaya çıktığı zaman oradan belki on binlerle yüzbinlerle ifade edilen bir göçmen dalgasının ortaya çıkacağı ve Musul gibi bir şehirde ortaya çıkacak savaşın çok vahim insani kayıplara neden olacağını biliyoruz. Ümit ederiz ki en kısa zamanda Musul’daki bu mesele çözülür. IŞİD’in tehdidi bir türlü bertaraf edilir, burada da Türkiye’nin son derece hassas bir şekilde konuyu takip ettiğini hepimiz biliyoruz. Ümit ederim Türkiye’nin fiili müdahalesine gerek kalmadan sorun çözülür” dedi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.