Fıtır Bayramı Ramazan Bayramı !..

Fıtır Bayramı Ramazan Bayramı !..
Gazeteci ve köşe yazarı bekir doğan bu haftaki yazısında şu konuyu ele aldı;

Gazeteci ve köşe yazarı bekir doğan bu haftaki yazısında şu konuyu ele aldı;

    Fıtır Bayramı : Bizim "Ramazan Bayramı" dediğimiz bayramın da asıl adı "Fıtır Bayramı"dır; çünkü bu bayramın bir manası da oruç ibadetini başarı ile yapan müminlerin oruçlarını açtıkları, böyle bir ibadete muvaffak oldukları için Allah"a şükrettikleri, O"nun lütfettiği maddi ve manevi nimetlerle mutlu oldukları, bu mutluluğu sevinç ve nezih eğlencelerle de ızhar ettikleri, bu güne mahsus maddi yardım (fıtır sadakası) ile nimeti paylaşarak süruru yaygın hale getirdikleri gündür.

    İslam düşmanları : Fıtır veya Ramazan bayramının ismini değiştirerek: “ Şeker Bayramı- Çörek Bayramı- Etli Pilva Bayramı “ gibi mahalli ve genel isimler takmışlardır..

    Fıtır Bayramı veya Ramazan Bayramı !

    Oruç tuttuk- Teravih Namazı Kıldık, Kur’an-ı Kerim okuduk, yada okumayı öğrenmeye çalıştık.. bir ay boyunca çalıştık.. bunun karşılığı - büyük ve genel af, yani af  günü de olduğu için günahlarından arınmış müminlerin den olduk ise bize ne mutlu..

    Bu bayram günü eğer: Denize – Kaplıcaya- Tatile gitmemiş iseniz.. Yazımı iyi okuyunuz..

    Salı günü sabah erken kalkın, abdest alın, sonra evinize en yakın camiiye giderek komşularınızla sabah namazı sonra Bayram namazını kılınız..

    Evinize döndüğünüzde ise : Sabah önce aile fertleri ile bayramlaşma yapınız.. sonra komşularınızla bayramlaşınız, sonra hısım- akraba yakınlarınızı ziyaret ederek onların bayramını tebrik ediniz..

    Bayramı Bayram gibi yaşayınız..

    Bayram günü olunca melekler sokak başlarını tutar ve müminlere şöyle seslenirler: "Size lutuflarda bulunan ve üstelik bolca ödüller de veren kerem sahibi Rabbinize koşun! Gece namaz kılmanız istendi kıldınız, gündüz oruç tutmanız istendi tuttunuz, Rabbinize itaat ettiniz, hadi gidip ödüllerinizi alın!" derler..

    Bayram namazı kılınınca da şöyle seslenirler: "Haberiniz olsun, Rabbiniz günahlarınızı bağışladı, evlerinize doğru yolda olarak dönün; çünkü bugün ödül günüdür, manevî göklerde bu güne "ödül günü" adı verilmiştir" Fıtır Bayramı günüdür..

    Kahramanmaraş’ta valiliğin, belediyelerin, sivil toplum kuruluşlarının bayramlaşma törenleri var, bunlara katılarak dostlarla bir çırpıda bayramlaşma bilirsiniz..

    Büyüklerin ellerini öpün küçüklerin gözlerinden öpün bol harçlık verin ki onlarda Bayramın Sevincini yaşasınlar..

    Bayram : Sevdiklerinizle birlikte yaşarsanız bayram olur..

    Bayram günlerini tatil günü kabul ederek, sevdiklerinizden uzaklara gitmek bayram sevincini yaşamak değildir..

    Aman yan komşu bana selam vermiyor, bende ona vermem !..

    Bu söz doğru bir söz değildir.. O vermiyorsa sen ver ne var ! selam verişen, komşu Bayramınızı tebrik ederim derseniz bir yeriniz eksilmez !..

     Kul isteye isteye günah işlemez; istemeyerek işler. Nefsi ve şeytanı ile imanı, iradesi ve ahlakı arasındaki mücadeleyi kaybettiği, nefsine yenildiği zamanlarda günah işler.. o halde biz Rabbimize dua edelim, herkesin iyiliğini isteyelim..

    Bugün Bayram, Bayram da sevinç olur, af olur, Allah af ediyor da siz komşunuzu veya kavga ettiğiniz birini mi af edemiyorsunuz ?

    Ya komşu : özür dilerim derseniz bir yeriniz eksilmez..!

     Özür dileyen taraf siz olun, Helallik isteyen taraf siz olun..

    Çocukları sevindirin, Öksüz yetimleri sevindirin.. (“Öksüz ve yetim bulamazsanız ben varım Annem de Babamda öldü !”)

    Günahlarımıza töbe edelim.. üzülür, ağlar, göz yaşı dökersek..telafi yolları arar, tevbe eder, af dilersek Allah af eder..

      Ne olacak : haklı bile olsak, bizde kırgın olduğumuz tanıdıklardan özür dileyelim af dileyelim.. barışalım ki Bayram bayram bayram olsun..

      Allah-u tala : Bazı günlerde ve gecelerde genel af ilan eder, kulu ile arasına girmiş olan günah perdesini yırtar, dünya hayatının en büyük saadet vesilesi olan "kulluk bilinci ve huzurunu", arada günah ârızası olmaksızın doya doya yaşama imkanını bahşeder.

      Bayram geceleri de böyledir..

      Bayram gecesi mutlaka namaza camii ‘ye gidiniz, teravih bitti diye camii terk etmeyiniz.. Bayram günleri yapılan dua ret olmaz..

      Allah"ın rızasını bakınız.. Bugün Bayram Bayramı , Bayram yapınız.. Bayram Sevincini birlikte yaşayalım..

       Denize – Kaplıcaya- Tatile gideceksek : Müslüman olarak önce Bayram yapalım sonra tatili düşünelim.. Bayram sevdiklerimizle bir mana ifade eder..

       Ramazan Bayramı :  İşte böyle bir gündür "Fıtır Bayramı" günüdür.. Bayramınız mübarek olsun,

      Hayırlı Bayramlar..

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.