Mustafa OKUMUŞ

Mustafa OKUMUŞ

Gâvur Gölü’nde Sorunlar Ve Ortayol Projesi-Sulak Alan-Kuş Cenneti Oluştu

2006’dan bu yana geçen yedi yıl içinde Gâvur Gölü’nün kurutulmasıyla oluşturulan tarım amaçlı Sağlık Ovası’nın sorunlarının çözümü konusunda dişe dokunur bir gelişme sağlanamamıştır. Aksine ovanın kod kaybı düşmesi nedeniyle (2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013) su toplamaya dönük olumsuzluğu giderek artmaktadır. Yıldan yıla artarak devam eden bu sorunlar, aile emek yoğunluklu umudunu ve geçimini toprağa bağlamış küçük çiftçiyi mağdur etmeye devam etmektedir.

             Ayrıca en düşük kodda devlete ait iki parselde 10 300 dk.’lık SULAK ALAN(KUŞ CENNETİ) oluşturulmasıyla ilgili ORTAYOL PROJESİNE yeterince sahip çıkılamamıştır. Her konuda olduğu gibi bu konuda da komşu illere imrenimiz devam etmektedir. Söz gelimi Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi bizim ortayol projesinden esinlenerek Amik Gölü yerinde sembolik bir sulak alan projesi üstünde çalışırken, biz yıllardır gündemdeki yerini koruyan ve hayli mesafe kat edilmiş ve de sona gelinmiş, söz konusu projeye yeterli ilgi ve desteği veremiyoruz. Sonra da komşu iller şunu yaptı, bunu yaptı, biz neden yapamıyoruz diye iç geçiriyoruz. Kahramanmaraş’ın kaderi bu olmamalı. Geleceğimizle, kentimizle ilgili günü birlik sorunlardan başımızı kaldırıp uzun vadeli hizmetlere sahip çıkmadan, bu konuda elimizi taşın altına koymadan, yüreğimizi K.MARAŞ sevdasıyla ısıtmadan bu yakınmaların, imreninin devam edeceğini ifade etmekten üzüntü duyuyorum.

              Üniversitemiz, sivil toplum kuruluşlarımız, siyasilerimiz, kamu ve yerel yönetimlerimiz özellikle de çevre halkı kendi geleceğine dönük bu projeye sahip çıkmalı dileği var hep içimde.

              Bu konuda “GÂVUR GÖLÜ VE DOĞAL HAYATI KORUMA DERNEĞİ” kurulmuşsa da çabaları sınırlı kalmıştır. Bu arada kimi Bakanlarımızın da katıldığı İl Çapındaki Çalıştaya Kent Konseyi aracılığıyla Gâvur Gölüyle ilgili Sulak Alan Ortayol Projesini içeren bir dosya sunulmuştur. Yakın zamanda Kahramanmaraş’a gelen Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu’na, dernek kurucu üyelerince hazırlanan Ortayol Projesiyle ilgili rapor, Yazar Mustafa OKUMUŞ tarafından kaleme alınan “GÂVUR GÖLÜ HAVZASI” adlı 400 sayfa, büyük boy, renkli kuşe baskı kitap dernek başkanı Sayın Osman OKUMUŞ tarafından adı geçen bakanımıza sunulmuştur. Söz konusu “Gâvur Gölü Havzası” adlı eserde bir ilçe, üç belde, on köyden oluşan havza hakkında ayrıntılı bilgiler ilgililerin ve okurların bilgisine de sunulmuştur. Konu TV ‘de, yerel basında gündemde tutulmaktadır. Ne var ki bugüne değin ne ÇALIŞTAYA sunulan dosya muhteviyatı, ne de Sayın Bakan Eroğlu’na sunulan belgeler hakkında bir bilgi sahibi değiliz. Sanıyorum işlerin Ankara ayağını takip edemiyoruz. Ankara’da Kahramanmaraş’ın sorunlarıyla ilgili ve etkin bir lobimiz var mı? Bunu bilemiyorum. Bildiğim bir şey varsa oda demokrasilerde ağlamayana meme verilmediğidir. Oy vermeye gelince varız. Şahsımızın değil, İlimizin sorunlarının çözümünü istemeye gelince yokuz. Bunu anlamak, kabullenmek çok zor…   

           Gönül istiyor ki Kahramanmaraş’ın geleceğinde söz sahibi çevreler,  daha duyarlı, ortak akla, kolektif güç birliğine daha açık olsunlar. Kamuoyu oluşturmada herkes elini taşın altına koysun. Hizmet üretenden, başarandan destek ve takdir esirgenmesin. Şehrimizin genel ve hayati sorunlarında kenetlenilsin. Bu kent hepimizin. Kentimiz için kenetlenmenin mayası Kahramanmaraş sevgisi ve de geleceğe sorumluluk bilincimizdir. Sevginin olduğu yerde güven, güç, azim ve de başarı vardır, demeye çalışıyorum.

            Diğer yanda 2008’de Gap Projesine dahil edilen Kılavuzlu sulama kanalı inşaatı da devam etmektedir. Bu projeyle Sağlık Ovası’nda su baskını ve tarım sorunlarının geniş ölçüde çözüleceğine inanmak istiyorum.              

            Ancak Gâvur Gölü’nün kurutulması sonucunda eko sisteme, çevre ekolojisine, turizmine verdiğimiz zarar nedeniyle geleceğe sorumluluğumuz bitmeyecek ve de devam edecektir. Bu nedenle geçmişi suçlamak yerine soruna çözüm üretmek bugünün yetişkinlerine düşen en önemli görevdir, bence. Bu konuda hayli mesafe kat edilen, devlete ait 10 300 dk’lık iki parsel üzerinde bir sulak alan-kuş cenneti ve balık rezervuarı oluşturmayı amaçlayan ORTAYOL PROJESİNE destek vermek, katkı sağlamak yeterlidir, demek geçiyor içimden. 

Kaldı ki bu iki parselin bulunduğu alanın bir bölümü gölün kurutulması aşamasında sulak alan olarak ayrılmış, burası dağıtım dışına alınmış, mülkiyeti devletin üzerinde kalmıştır. Ne yazık ki ilgili kurumların belirtilen amaç doğrultusunda gerekli duyarlılığı göstermedikleri için burası sahipsiz kalmış, işgale uğramıştır. Sonuç olarak buranın amacı doğrultusunda(dünya ekosistemi ve çevre ekolojisi gereğince) kullanıma açılması için ilgili kurumlardan gerekli duyarlılığı göstermelerini bekliyoruz;    

             Bu nedenlerle konuyu, bir kez daha Sivil Toplum Kuruluşlarımızın, Üniversitemizin, Kamu ve Yerel Yönetimlerimizin ve de Siyasilerimizin ilgi ve desteğine sunmak istiyoruz. “ORTAYOL PROJESİYLE” ilgili, “GÂVUR GÖLÜ VE DOĞAL HAYATI KORUMA” Derneğince hazırlanan “SULAK ALAN VE KUŞ CENNETİ” Raporu da her vesileyle okurların ve ilgililerin dikkatine sunulmaktadır. “ORTAYOL” Projesinin er ya da geç gerçekleştirileceğine yürekten inanıyoruz. Bu konuda umutlarımızı her zaman diri tutuyoruz. Çünkü bugün az da olsa bu sorunun çözümünden yana çaba sarf eden inançlı, çevre ve gönül dostlarımız var. 26. 06. 2013 saat 19’da  Ortayol projesi içeriğinin öngördüğü sulak alan kuş cennetini gerçekleştirmek amacıyla yapılan toplantıya gösterilen ilgi ve katılımla sağlanan birlikteliğimiz, bunun en güzel delilidir. Artık söylemden eyleme geçme vakti gelmiştir. Katılımcılarımızın bu konuda karalı bir tavır sergilemeleri, geleceğe, başarmaya dönük umutlarımızı pekiştirmiştir. Bunu ifade etmekten son derece mutluluk duyduğumu söylemeliyim.  

             Özellikle Gâvur Gölü fotoğraflarıyla konuyu gündemde sıcak tutan, bu toplantıya öncülük ve ev sahipliği yapan ve de çevre konusundaki duyarlı yaklaşımları nedeniyle, her zaman beğeni ve takdirle andığımız, değerli bir fotoğraf ustası ve doğa dostu, Sayın Mehmet Temizdemir Kardeşimiz’e; ayrıca Gâvur Gölü ve yöreyle ilgili her türlü araştırma ve çözüme bilinçli, ufuklu yaklaşımlarıyla destek veren, katkı sağlayan, ev sahipliği yapan Beyoğlu Belde Belediye Başkanı Sayın Osman Okumuş’a;  katılımlarıyla bize güç ve güven veren siz çevre dostlarımıza, Aksu TV. ve Yerel Basın mensuplarımıza, ,“ORTAYOL” Projesine gösterdiğiniz ilgi, katkı ve destek nedeniyle teşekkür ediyor, tümünüze saygılar sunuyorum.

             -----------------

    Not: Toplantının verimi hakkındaki yorumumu ikinci bir yazımda okurlarımla paylaşıma sunacağım. Saygılarımla… 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa OKUMUŞ Arşivi