Gaziantep’in Artık Yeni Nesil Yatırımlara Ve Teşviklere İhtiyacı Var

Gaziantep’in Artık Yeni Nesil Yatırımlara Ve Teşviklere İhtiyacı Var
Gaziantep il/ilçe oda ve borsalarının genel sekreterleri, TOBB Akademik Danışmanı Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Türkay Dereli ile Gaziantep TEKNOPARK’ta bir araya geldi.

- Gaziantep il/ilçe oda ve borsalarının genel sekreterleri, TOBB Akademik Danışmanı Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Türkay Dereli ile Gaziantep TEKNOPARK’ta bir araya geldi.

Toplantının açılışında bir sunum yapan Prof. Dr. Türkay Dereli, çok yakında TEKMER’i de (KOSGEB Gaziantep Hizmet Merkezi) TARGET TTO (Teknoloji Transferi Ofisi) gibi Gaziantep Teknoloji Geliştirme Bölgesi’ne (Teknopark’a) taşıyacaklarını belirterek, “Böylece teknoloji geliştirme, teknoloji transferi, kuluçka ve Ar-Ge ile ilgili tüm ara-yüzler bir arada olacak. Bu da hem sinerjiyi artıracak hem de inovasyon/girişimcilik eko-sistemimizi güçlendirecek. Son zamanlarda bilime, veriye dayanan gelişmeyi isteyen, arzulayan ve bu konulara temas eden ekonomi programlarıardı ardına açıklanıyor. En son açıklanan ekonomik gelişme modelinin ikinci parçasında yer alan ‘üretimde verimliliğin sağlanması’ vurgusu da üniversite camiası olarak bizleri sevindiriyor. Artık teknoloji ve inovasyon tabanlı ekonomik büyümeden bahsediliyor. Bu sürece katkı yapmamız gerektiğinin bilincindeyiz” dedi.

Oluşturdukları ‘Gaziantep Oda ve Borsaları Genel Sekreterleri Platformu’na, Gaziantep’in endüstriyel, ticari ve yaşamsal kalitesinin fotoğrafının çekilmesi ve çözüm önerileri üretilmesi gibi çok önemli bir misyon yüklendiğini dile getiren TOBB Gaziantep Akademik Danışmanı Prof. Dr. Türkay Dereli, sunumunu şu sözlerle sürdürdü:

“Bu misyon ile var gücümüzle hep birlikte çalışacağız. Dünya değişiyor. Her an düşünmek ve sürekli yenilenmek gerekiyor. Ülkemiz için de Gaziantep için de bir başarı hikayesi yazmamız, vizyoner projeler yapmamız gerekiyor. Ancak bu projelerin niteliği de en az niceliği kadar önemli. Çok iyi tespitler yaparak, saha araştırmaları yaparak ve veriler toplayarak, gücümüzü birleştirerek ve zamanı iyi yöneterek Gaziantep için yeni şeyler yapmamız lazım, yeni şeyler söylememiz lazım. Kalkınma yerelden başlamalı. Bölgesel gelişmişlik farklarını azaltmak için kılcallara ulaşılması gerekiyor, Ar-Ge ve inovasyona dayalı girişimciliğe önem vermek gerekiyor. GAÜN TARGET TTO olarak bu bağlamda güçlü birinovasyon/girişimcilik ekosistemi oluşturma konusunda bir hayli yol aldık.”

Gaziantep’in dünyada en çok ilgi çeken ve Dünya Bankasının tespitlerine göre rekabetçilikte yükselen 7 şehirden biri olduğunu vurgulayan GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Türkay Dereli, “Gaziantep’in nüfusu artıyor. Ekonomisi gelişiyor. Dünya’dan ve Türkiye’den daha fazla daha hızlı büyüdüğü için mercek altında. İSO verilerine göre ilk 1 bine giren firma artışında son on yılda birinci sırada. Müthiş bir ivme var, hareketlilik var. Dolayısıyla jeopolitik risklere rağmen ekonomisi sürekli dinamik. İhracatı sürekli büyüyen kentlerden birisi. Ancak, Gaziantep’te var olan üretim çeşitliliğinin katma değeri yeterince yüksek değil. Gaziantep’in katma değerli ürünlere ve yüksek teknoloji üretimine odaklanması gerekiyor. Gaziantep’in, var olan girişimcilik potansiyelini inovasyonla harekete geçirerek yeni bir ekonomik ivmelenmeye dönüştürmesi gerekiyor. Daha sistematik bir biçimde yapılan, daha çok bilimden beslenen, verilerden daha çok yararlanan bir girişimciliğe ihtiyaç var. Bunun için nitelikli insan kaynağının ve becerilerinin geliştirilmesi, yaşam kalitesinin artırılması büyük bir zorunluluk. Şunu ayrıca belirtmekte fayda var ki; artık Gaziantep’te yeni nesil yatırımlara ihtiyaç var. Bu hususta istatistiklere baktığımızda Gaziantep’in çok kritik bir eşikte olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Devletimizin de Gaziantep’e büyük bir sıçrama yaptırabilecek yeni nesil yatırımları destekleyecek yeni nesil teşvikler vermesi gerekiyor. Çünkü Gaziantep ve ekonomisi Türkiye ve ekonomisi için çok önemli. Bunun bilincindeyiz. GAÜN olarak; TEKMER, TEKNOPARK ve TARGET TTO ve benzeri tüm enstrümanlarımızla, girişimcilerimizi ve sanayicilerimizi yeni nesil yatırımlara yönlendirmeye her zaman devam edeceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.

Toplantıya; Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Genel Sekreter Yrd. Yusuf İymen, Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Genel Sekreter Yrd. Figen Çeliktürk, Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Genel Sekreteri Özgür Bayram, Nizip Ticaret Borsası (NTB) Genel Sekreteri M. Eray Ölçal, Nizip Ticaret Odası (NTO) Genel Sekreteri Serpil Gündoğdu ve İslahiye Ticaret Odası (İTO) Genel Sekreteri Haşim Erdoğan ile TEKNOPARK ve TARGET TTO yetkilileri katıldı.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.