Gaziler Haftası Kutlaması

Gaziler Haftası Kutlaması
Gaziantep’te, ‘Gaziler Haftası’ nedeniyle Atatürk Anıtına çelenk sunumu töreni düzenlendi.

- Gaziantep’te, ‘Gaziler Haftası’ nedeniyle Atatürk Anıtına çelenk sunumu töreni düzenlendi.

Demokrasi Meydanı’nda düzenlenen törene; Gaziantep Valisi Erdal Ata, Gaziantep 5. Zırhlı Tugay Komutanı Cemalettin Doğan, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AK Parti Gaziantep Milletvekilleri Mehmet Sarı, Derya Bakbak, Nejat Koçer, komutanlar, öğrenciler, gaziler ve şehit aileleri yakınları katıldı.

Tören Gaziantep Valisi Erdal Ata, 5. Zırhlı Tugay Komutanı Cemalettin Doğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in, Atatürk Anıtına çelenk sunmasıyla başladı. Çelenk sunumu töreni ardından bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve istiklal marşı okundu. Törenin anlam ve önemine ilişkin Tankçı Üsteğmen Ahmet Aktaş açıklama yaptı.

Törenin açış konuşmasını yapan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Gaziantep Şube Başkanı Cuma Erdem, “19 Eylül Gaziler günü savaş ortamında canını ortaya koyan gazilerin şeref günüdür. Birinci Dünya savaşı sonrasında emperyalist devletler Anadolu’yu dört bir yandan işgal ederek Türk varlığını sona erdirmek istemişlerdir. Bu vatanın evlatları, Çanakkale’de, Sarıkamış’ta, Kafkas’ta, Filistin’de ve Gazze’de tüm cephelerde çarpışarak bu fırsata izin verilmemiştir. Bu emellerine ulaşamayan itilaf devletleri bu görevi Yunanistan’a devretmiştir. Boş hayaller peşinde koşan Yunan ordusu Polatlı önlerinde Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğindeki kahraman ordu tarafından durdurulmuştur. 13 Eylül 1921 yılında 22 gün 22 gece süren ve dünyanın en kanlı Sakarya Meydan Muharebesine Yunan ordusunu tarihinin en büyük bozgununa uğratmıştır. Sakarya Meydan Muharebesi Anadolu’nun ölüm kalım meselesi olmuş ve Kurtuluş Savaşımızın kaderini tayin etmiştir. Eğer planladıkları gibi olsaydı Sevr Anlaşması gerçekleşecek ve Anadolu diye bir yer olmayacaktır. TBMM 19 Eylül 1921 günü bu emsalsiz günün anısına Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e Gazilik unvanı ile Mareşallik rütbesi takdim etmiştir. Mustafa Kemal Atatürk kendisine Gazilik unvanı verilen ilk askerdir. Şehitlerimiz ve gazilerimiz Cumhuriyetimizin teminatı ve temel taşlarıdır”dedi.

Yapılan açış konuşmasının ardından tören sona erdi.

GAZİLER HAFTASI KUTLAMASI

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.