Gazze İçin Toplandılar

Gazze İçin Toplandılar
BM Güvenlik Konseyi, İsrail’in Gazze’de 24. gününe giren askeri operasyonunu görüşmek üzere bugün bir araya geldi. Yapılan oturuma video link yoluyla bağlanarak brifing veren BM’nin İnsani İşlerden So...

BM Güvenlik Konseyi, İsrail’in Gazze’de 24. gününe giren askeri operasyonunu görüşmek üzere bugün bir araya geldi.

Yapılan oturuma video link yoluyla bağlanarak brifing veren BM’nin İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos, İsrail ordusu tarafından BM okullarına yapılan saldırılara işaret ederek, “Bugün Gazze’deki gerçek, hiçbir yerin güvenli olmadığıdır. Hepimiz, çocukların, sivillerin saldırıya uğradıkları sıradaki çaresizliklerini dehşet içinde izledik” dedi. Amos, hayatını kaybeden 251’i çocuk olmak üzere bin 300’den fazla Filistinli’nin sivil olduğuna dikkat çekerken, İsrail tarafından 3 sivil ve 56 askerin öldüğünü söyledi. Amos ayrıca Filistin popülasyonunun neredeyse çeyreğinin evsiz kaldığını ifade etti. Gazze’deki yardım çabalarının genişletildiğini belirten Valerie Amos, “Uzun vadeli bir ateşkes üzerinde anlaşmaya varılana kadar, muhtaç olanlara ulaşabilmemiz için daha fazla insani ateşkese ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

Oturuma, Gazze’den telefonla bağlanan Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) Başkanı Pierre Krahenbuhl da Gazze’deki taraflara BM’ye ait tesislerin kutsallığına saygı duymaları çağrısında bulundu. Krahenbuhl, Gazze’deki sivillerin “Eğer UNRWA’ya ait bir okulda güvende değilsek, hiçbir yerde değiliz” mesajını iletirken, İsrail operasyonunun başlangıcından bu yana 8 BM çalışanının da hayatını kaybettiğini belirtti. UNRWA Başkanı, ateşkesin yeterli olmadığını dile getirerek, “İsrail, Gazze’deki yasadışı kuşatmasını kaldırmalı” dedi.

Öte yandan, Pentagon ve Beyaz Saray’dan da İsrail’e dikkatli davranması çağrıları yapıldı. Beyaz Saray Basın Sözcüsü Josh Earnest, masum sivillerin barındığı bir BM tesisinin bombalanmasının kabul edilemez ve savunulamaz olduğunu belirtirken, Pentagon’dan yapılan çağrıda ise, çatışmaların sivillere büyük zarar verdiği ifade edilerek, İsrail’den, askeri operasyonları sırasında sivillerin yaşamlarının korunması için daha fazla çaba göstermesi istendi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.