Gelibolu’ya Gelenleri 1915 Dönemi Kıyafetli Askerler Karşıladı

Gelibolu’ya Gelenleri 1915 Dönemi Kıyafetli Askerler Karşıladı
Çanakkale Kara Savaşlarının 100. Yıl törenlerine katılmak üzere Gelibolu Yarımadasına gelenleri, 1915 dönemi kıyafetli askerler karşıladı.Tören alanlarının yakınlarında, bazen de güzergah üzerindeki a...

Çanakkale Kara Savaşlarının 100. Yıl törenlerine katılmak üzere Gelibolu Yarımadasına gelenleri, 1915 dönemi kıyafetli askerler karşıladı.

Tören alanlarının yakınlarında, bazen de güzergah üzerindeki arazilerde konuşlanan askerler, yaptıkları canlandırmalarla görenleri 100 yıl öncesine götürdü. Siper içerisinde, ön cephede savaşan arkadaşının yerine geçmeyi beklerken elindeki Kuranı Kerim’i okuyan bir asker, akıllara Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale savaşları ile ilgili hatıralarını anlatırken bahsettiği Bomba Sırtı anısını getirdi. Atatürk, savaştan 3 sene sonra, Ruşen Eşref’e o günleri anlatırken, “Biz, kişilerin kahramanlık sahneleriyle ilgilenmiyoruz. Yalnız size Bomba Sırtı olayını anlatmadan geçemeyeceğim. Karşılıklı siperler arasında mesafemiz 8 metre, yani ölüm muhakkak. Birinci siperdekiler hiç biri kurtulamamacasına hepsi düşüyor; ikincidekiler onların yerine giriyor. Fakat ne kadar imrenilecek bir soğukkanlılık ve tevekkülle biliyor musunuz? Öleni görüyor, 3 dakika sonra öleceğini biliyor, en ufak bir duraksama bile göstermiyor. Sarsılmak yok. Okuma bilenler ellerinde Kur’an-ı Kerim, cennete girmeye hazırlanıyor. Bilmeyenler Kelime-i Şehadet çekerek yürüyorlar. Bu Türk askerindeki ruh kuvvetini gören şayan-i hayret ve tebrik bir misaldir. Emin olmalısınız ki, Çanakkale muharebesini kazandıran bu yüksek ruhtur” demişti.

Bir başka noktada, askerler sargı yerlerinin durumlarını sergiledi. Savaşta yaralanan askerler sargı yerlerine getiriliyor, burada zamanın imkanlarıyla yaraları sarıldıktan sonra, ayağa kalkabilecek durumda olanlar yeniden cepheye gönderiliyordu. Askerlerin, sipere düşen bombanın tesiriyle sağ kolu kopan bir askeri canlandırdığı noktadaki, “Komutanım, sağ kolum yok. Ama ben sol kolumla da çok iş yaparım” diyerek yeniden cepheye dönmek için izin istemesi, izleyenleri gözyaşlarına boğdu. Gün boyunca yarımadada dolaşanlar, devriye atan, karavana hazırlayan, siperde mevziye yatan, istirahate çekilen ya da siperde, geride bıraktıklarının fotoğraflarına bakarak hasret gidermeye çalışan askerle karşılaştı.

ÇANAKKALE KARA SAVAŞLARININ 100. YIL TÖRENLERİNE KATILMAK ÜZERE GELİBOLU YARIMADASINA GELENLERİ, 1915 DÖNEMİ KIYAFETLİ ASKERLER KARŞILADI.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.