Genç Siviller Rahatsız

Genç Siviller Rahatsız
Edirne’de Genç Siviller Grubu üyeleri, Vali Dursun Ali Şahin’in restorasyonu devam eden Büyük Sinagog ile ilgili açıklamalarına yaptıkları basın açıklaması ile tepki gösterdi. Büyük Edirne Sinagogu ön...

Edirne’de Genç Siviller Grubu üyeleri, Vali Dursun Ali Şahin’in restorasyonu devam eden Büyük Sinagog ile ilgili açıklamalarına yaptıkları basın açıklaması ile tepki gösterdi.

Büyük Edirne Sinagogu önünde toplanan Genç Siviller Grubu üyeleri, Vali Şahin’in Büyük Sinagog’a ilişkin açıklamalarını protesto etti. Genç Siviller Grubu Sözcüsü Mehmet Ali Güveli, Edirne’nin Selanik ve İstanbul ile Osmanlı İmparatorluğu’nun güzel ve değerli renklerinden ve vazgeçilmez bileşenlerinden olan Yahudi kültürünün ana yerleşim yerlerinden biri olduğunu belirterek, “Avrupa’nın ikinci büyük sinagogu olan Edirne Büyük Sinagogu harabeye döndü, kentin ekonomisine can katan Yahudi vatandaşlarımız kaçtı, Edirne çoraklaştı, kültürel olarak fakirleşti” dedi.

Güveli, Sultan Abdülhamit’in fermanıyla yapılan Edirne Büyük Sinagogu’nun bir pazarlık malzemesi yapıldığını savunarak, “Yahudiler’e ve onlardan miras kalan dini kurumlara saygısızlık yapan Edirne Valisi Dursun Şahin ne İslam’dan ne de demokrasiden bir şey anlamadığını ortaya koydu” ifadelerini kullandı.

“BU VALİ YENİ TÜRKİYE’NİN VALİSİ DEĞİL”

Güveli, “Hükümet Yahudiler’in el konulmuş mallarını iade ederken sinagog kapatma tehditleri savuran bu vali yeni Türkiye’nin valisi olmadığını gösterdi. Kudüs’te saldırıya uğrayan sinagoga geçmiş olsun ziyareti yapan Filistinliler’den bu valinin öğreneceği çok şey var. Sinagogları yanan vatandaşları için fermanla Avrupa’nın en büyük ikinci sinagogunu yaptıran Sultan Abdülhamit’ten bu valinin çıkaracağı çok ders var. 1934 yılında yağmacı güruha karşı Yahudiler’i himaye etmeye çalışırken öldürülen jandarma onbaşısından bu valinin alacağı çok feyz var” diye konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.