Jülide DEMİRTAŞ

Jülide DEMİRTAŞ

Gerekli ve gereksiz iletişimler

Günlük hayatımızın büyük alanını kapsayan sosyal medyadan etkilenmemek, kullanmamak mümkün değil. Gerek bilgisayarlar gerekse cep telefonları sosyal medya için her gün biraz daha gelişmekte ve hayatımızın merkezine oturmakta. Gerek çocuklarımız gerek gençlerimiz  özellikle bağımlılık derecesinde sosyal medyanın nimet ve nimet olmayan şekilde faydalanmakta. İyi yönde kullanan iyi sonuç alırken, iyi yönde kullanmayanlarında zarar gördükleri bir gerçek.

Sosyal medyanın yararları olmasının yanında zararları da vardır. Doğru kullanılmadığı takdirde maddi ve manevi zararları olmaktadır. Tüm bunların dışında kişiler, kişilerin oluşturduğu bloglar ve iletişim sayesin de haberleşmelerde insanlar özgürce fikirlerini beyan etmekteler. Kişilerin birbiriyle resim, fotoğraf ve video paylaşımları ücretsiz olarak karşılanmakta. Ayrıca satıcı firmalar sosyal medya aracılığı ile firmasını tanıtmakta ve satış yapmaktadır. Sadece yararı olmakta değil aslında kişilerin kolay ulaştığı firmalar hakkında olumsuz yaptıkları eleştiriler etkisini göstermekte ve karalama ve başarı seviyesini düşürmektedir.

Ayrıca bilmediğimiz konularda internet aracılığı ile ulaşırız. Bu nedenle evdeki ansiklopediyi açıp bakıncaya kadar birkaç tuşla bilgiye ulaşmak mümkün.

Sosyal medyanın yararlarına şöyle bir bakacak olursak azda değil hani.

*Bu iletişim sistemi nedeniyle birçok insan iş imkanı bulmakta ve isdihdam edilmekte.

*Anlık bilgi, haber, olaylardan anında bilgi sahibi olma.

*Yeni arkadaşlıklar kurulabiliyor, karşılaşma ihtimaliniz olmasa bile.

*Eskiden bilgiyi sınırlı kaynaklardan alıyorduk, oysa şimdi bilgi sınırsız.

*İnternet ortamı özgür bir ortam. Herkes düşüncelerini açıkça ifade edebiliyor. Böylece birbirine karşı fikir ayrılığı yaşayan insanların fikirlere saygılı olmasını aşılıyor.

*Sosyal medya iletişiminde iletişim ücretsiz. Görüntülü, sesli, yazarak iletişim kurmak mümkün. Yani uzağı yakın eden bir durum.

*Sosyal medya üzerinden insanlar yeni gruplar oluşturdu. Sesini duyurdu. Hatta bu gruplardan biri toplu kan bağışında bulundu.

*Çağrı merkezini arayarak haftalarca çözemediğiniz bir durumu tek bir twitle çözebiliyorsunuz.

Öyle ki insanlar twiter ve facebook üzerinden iletişimlerini kurmakta kişi ve gruplarla birlikte iletişim kurabilmektedir. Kurum ve kuruluşların sesini daha çabuk durması ani gelişmelerin internet üzerinden servis edilmesi haberleşme ağını hızlandırıyor.

Pek tabi ki en iyi bilinen ilaç aspirinin bile zararı olduğuna göre sosyal medyanın da zararları var.

*Sosyal medya ortamları genç ve çocuklarımızı gerçek anlamda sosyallikten alıkoyuyor ve asosyal yapıyor.

*Ve bu asosyal insanlar yalnız, sağlıksız iletişimlere maruz kalıyor. Depresifleşiyor.

*Gereksiz iletişimler, gruplaşmalar ve eylemleşmeler yapılabiliyor.

*Verilen bir bilgi veya haber anında yayıldığı için insanların kafasını karıştırabiliyor ve büyük bir bilgi kirliliği oluşturuyor.

*Bilgi kirliliğine maruz kalan mutsuz, kararsız ve yalnız insan toplulukları oluşturuyor.

Sosyal medyanın yararı ve zararları yönünde bilinçli olmak gerekiyor. Öğrenci, gençlerin özellikle bu konuda belirli sınırlayıcı süre vermekle başlanabilir. Tüm gününü bilgisayar veya cep telefonu başında geçiren insanlardan olmamak adına mesafeyi burada da iyi ayarlamak gerekiyor.

Düşününce iletişim ağının dumanla başlayıp bugünlere gelmesi inanılır gibi değil aslında. Birçok aşamalardan geçti lakin halen de öyle bir sektör ki gelişmeye devam ediyor. Cep telefonuna “ağaç nedir ? “ diyorsunuz bulup önünüze getiriyor.

Almanya da yaşayan akrabanızla bilgisayar ya da cep telefonundan görüntülü ve sesli arama yapabiliyorsunuz.

Sesinizi kaydedip uzaklara anında gönderebiliyorsunuz ve doğum gününü kutlayabiliyorsunuz.

Daha özelliklerini çözemediğimiz ve çözmeye çalışacağımız birçok özellik getirilecek…

İyi günlerde kullanmamız dileğiyle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Jülide DEMİRTAŞ Arşivi