Görme Bozukluğu Okul Başarısını Etkiliyor

Görme Bozukluğu Okul Başarısını Etkiliyor
Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Bayram Ceyhun Özkök, Türkiye’de her dört çocuktan birinde görme bozukluğu olduğuna dikkat çekerek bu hastalığın çocuklarda ok...

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Bayram Ceyhun Özkök, Türkiye’de her dört çocuktan birinde görme bozukluğu olduğuna dikkat çekerek bu hastalığın çocuklarda okul başarısını olumsuz bir şekilde etkilediğini söyledi.

Görme bozukluğunun çocuklarda okul başarısını olumsuz bir yönde etkilediğini belirten Opr. Dr. Bayram Ceyhun Özkök, “Türkiye’de okul çağındaki her dört çocuktan birinde görme bozukluğu yani kırma kusuru bulunmakta ve bu durum çocukların okuldaki başarı durumunu negatif etkilemektedir. Kırma kusurları esasında ancak bir göz doktorunun muayenesiyle tespit edilebilir. Fakat bazı durumlar velilere çocuklarında görme bozukluğu konusunda ipucu verebilir. Özellikle çocuklar televizyonu çok yakından seyrediyorsa, okulda tahtayı görmekte zorlanıyorsa, uzağa bakarken gözlerini kısarak bakıyorsa, kitap okurken çok yakından bakıyorsa, okurken satır atlıyor veya satırları eliyle takip ediyorsa, gözlerde sulanma ve ağrı ya da baş ağrısı varsa bu durumlarda veliler çok dikkatli olmalılar ve mutlaka çocuklarına göz muayenesi yaptırmalılar” dedi.

AİLELER DİKKATLİ OLMALI

Çocukların belirli periyotlar dahilinde mutlaka göz muayenesi yaptırılması gerektiğini ifade eden Özkök, “Görme bozukluğu olan çocuklarda tedavi edilmediği taktirde konsantrasyon ve dikkat bozukluğu gelişmekte, çocuğun derse olan ilgisi azalmakta ve öğrenme kabiliyeti normal olsa dahi çocuğun okul başarısı düşmektedir. Görme bozukluğu tedavi edilmemiş çocuklarda bir diğer tehlikede göz tembelliğidir. Göz tembelliğinin en sık nedeni şaşılık ve düzeltilmemiş kırma kusurudur. Erken yasta tespit ettiğimiz göz tembelliğinde tedaviyle çok iyi sonuçlar almamıza rağmen ileri yaşlarda tespit edilenlerde maalesef kalıcı görme azlığı meydana gelmektedir. Bu yüzden ailelerin çok dikkatli olmaları gerekmekte ve herhangi bir belirti ve şikayetten bağımsız olarak her çocuğa yeni doğan döneminde yani hayatının ilk 6 ayında, üç yaş civarı ve okul öncesinde mutlaka göz muayenesi yaptırmalıdırlar” diye konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.