Görme Engelli Gencin 10 Parmağında 10 Marifet

Görme Engelli Gencin 10 Parmağında 10 Marifet
Yozgat’ın Sorgun ilçesinde bağlama, org, darbuka çalmanın yanında kendisine ait besteleri de bulunan doğuştan görme engelli olan 35 yaşındaki Tayyar Kabay, klavyede 10 parmak yazı yazmayı da öğrendi....

Yozgat’ın Sorgun ilçesinde bağlama, org, darbuka çalmanın yanında kendisine ait besteleri de bulunan doğuştan görme engelli olan 35 yaşındaki Tayyar Kabay, klavyede 10 parmak yazı yazmayı da öğrendi.

Evli ve iki çocuk babası olan 35 yaşındaki Tayyar Kabay, Engelli KPSS sınavlarını kazanarak tercihte bulundu. İlk tercihte atanamayan Kabay, ikinci tercihler öncesinde Sorgun Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğüne bilgisayar öğrenmek için başvuruda bulundu. Talebinin olumlu karşılanması üzerine bilgisayar kursuna katıldı. Yaklaşık 2,5 aydır kursu devam eden Kabay, dakikada 212 vuruş ve hatasız kelime yazabiliyor.

Kursa 2,5 ay önce başladığını belirten Tayyar Kabay, “Lise mezunuyum. Bilgisayar öğrenmeye uzun zamandır bir hevesim vardı. Geçen sene engelli KPSS sınavına girdim. Sınavı kazandım. İlk tercihlere nasip olmadı. İkinci tercihleri bekliyorum. Bilgisayar kursuna gitmemdeki amaç ise elimizi biraz daha sağlam tutup, emin adımlarla gidip şansımı yüksek tutmak istiyorum” dedi.

15 YILDIR BAĞLAMA ÇALIYOR VE BESTE YAPIYOR

15 yıldır bağlama çaldığını, söz ve müziğin kendisine ait beste dahil yaptığını belirten Kabay, “Çocukluktan belli şarkı söylemeye hevesim vardı. Bağlamanın yanı sıra org, ritim aletleri, darbuka, davul çalabiliyorum. Boş zamanlarımda ise kendime ait beste yapıyorum. Eş, dost, akrabalar eğer isterlerse özel günlerinde şarkı söyleyip, bağlama çalıyorum” dedi.

DAKİKADA 212 KELİME YAZIYOR

On parmak ile bilgisayar öğrenmeye başladığını belirten Kabay, “İlk olarak harflerle başladık. Ardından on parmak yazmayı. Daha sonra bir devlet dairesinde nelere dikkat edilmeli bunları öğrendik. Yazı kuralları, kopyalama, yapıştırma, tablo oluşturma ve bunun gibi bilgisayar kurallarını öğrendik. Şu anda dakikada 212 vuruş yapabiliyorum. Hatasız” dedi.

Sorgun İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Ekinci ise, görme engelli olan Tayyar Kabay’ın kendilerine başvuruda bulunduğunu, bunu da Halk Eğitim Merkezi vasıtasıyla kurs açtıklarını belirterek, “Görme engelli vatandaşımızın kursu yaklaşık 4,5 ay sürecek. Kendisi lise mezunu. Devlet memurluğu sınavlarına girdiğinde bilgisayar konusunda eksikliğini hissetmiş. İlk tercihinde atanamamış. Şu anda ikinci tercihi bekliyor. Şu anda çok başarılı” dedi.

Sorgun Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Ömer Bulut ise, engelli vatandaşın on parmağında on hüner olduğunu, kendisinin çok yetenekli olduğunu, kısa sürede on parmak bilgisayar öğrenmeye başladığını söyledi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.