Jülide DEMİRTAŞ

Jülide DEMİRTAŞ

Günümüz İçinde İstatistik…

İstatistik denen terimi duymuşsunuzdur. Lakin tam anlamıyla ne anlatır bunu önce bilelim.

İstatistik bilimi araştırma, inceleme, genelleme, geçmişten ve gelecekten çıkan deney sonuçlarından yeni sonuçlar çıkarma, problemi görselleştirme, çözüme odaklanma, gözlem anlamına gelen bir bilim dalıdır.

Hayatın her alanında kullanılır. Kirazdan tutunda uçak yapımına kadar içinde birçok şeyi barındırır. Aslında istatistik bir çözümü şekille, grafikle, şema… gibi göstermedir. Buda istatistiği daha anlayışlı kılar. Sadece matematiksel değildir, her insanın bilmesi gerekir ki; günlük yaşamda piyasa gidişatı hakkında genelleme yapılabilsin.

Günlük yaşamın içinde yapılanları takip edip, sonuçlandırmak her türden insan için gerekliliktir. Durum bilgisi insan için gereklidir, önünü görmesini sağlar. Tedbir almasını sağlar.

ÖRNEĞİN; Maraş gündem internet haber sitesi günde kaç defa tıklanıyor?

 Haftada tıklanma sayısı?

Ayda tıklanma sayısı?

Sabah mı daha çok, öğleden sonra mı daha çok tıklanıyor?

Bay ve bayan okur sayısı günlük, haftalık, aylık?

En beğenilen sayfa veya yazar?

En çok okunan yazar?

Hakkında en çok yorum yazılan yazar?

Siteden şikâyetler var mı?

Kendini güncelliyor mu?

Daha iyisi olma adına yeniliklere açık mı?

Yapılan birkaç okur sayfası deneyi başarılı mı, başarısız mı oldu?

Ölçmeleri bir kâğıt üzerinde şema ile ifade ettiğiniz de sonuçları görmek ve yorumlamak daha kolay olacaktır.

İşte istatistik bilimini uygulamış olursunuz.

Avrupalı bilimciler 19.yüzyıldan bu yana bu bilimi kullanmakta ve bu bilimi en yakın, ortaokul seviyesine indirerek uygulamaktadır. Neden mi?

İstatistik bilimi; soyut düşünmeyi, geniş hayal gücünü, yeteneği ve zihinselliğin aktif olduğu dönem olarak benimseyip uygulamalar başlatmışlar. Olumlu sonuçlar almışlar.

Bu nedenle bir program geliştirip adına M3ST demişler. Bu ortaokul öğrencileri istatiksel düşünme seviyeleri anlamı taşır. Öğrenci burada kendini ve ilgi duyduğu alanı şema, grafik, tablo ile görünür hale getiriyor. Yani taslakla başlıyor, istediği mesleğe veya teknik bilgiye ulaşması kolaylaşıyor. Bu da ilerisini görme şansı vererek hangi meslek grubu nu seçmesi gerektiği ortaya yeteneği doğrultusunda çıkıyor.

Bu anlamda istatistik bilgiler çok büyük önem taşır. Harvard üniversitesi başkanı Dalie “istatistik böreğe benzer, kimin yaptığı, içinde ne olduğu önemlidir. “ der.

Bireysel sorunlarınızdan tutunda ülke sorunlarına kadar her şeyi istatistik diline dökmek mümkün. Türkiye de kışın elektriği kesilen iller… Şekil ile bu ifade edildiğinde okunması ve yorumlanması daha da kolaylaşıyor. Buda daha anlaşılır, sorunu, problemi daha çözücü kılar. Çünkü sorun olumlu veya olumsuz gözünüzün önüne serilir.

Örneğini; bir ilkokul kantininde yapılacak istatistik uygulamada okulda öğrencilerin daha çok kola içtiği ortaya çıkınca süt içimini ve meyve suyunu fazlalaştırmak için gerekli tedbirler alınıp, bir aya yakın sürede çocukların süt içimi artırılmıştır…

İstatistik bilimi ayrıca var olan bir problemin içinde başka problemler görmektir der. Problemi çözme basamakları da uygulamada olumlu sonuçlar verir.

Selam ve sevgiyle

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Jülide DEMİRTAŞ Arşivi