Günümüzde Soba Zehirlenmesi Yaşanırken 2 Bin Yıl Önce Alttan Isıtmalı Ev Yapılmış

Günümüzde Soba Zehirlenmesi Yaşanırken 2 Bin Yıl Önce Alttan Isıtmalı Ev Yapılmış
Isparta'nın Yalvaç ilçesinde bulunan Pisidia Antiocheia antik kentinde kazı çalışması yapılan bir Roma evinde tabandan ısınma sistemi kullanıldığı belirlendi.

- Isparta'nın Yalvaç ilçesinde bulunan Pisidia Antiocheia antik kentinde kazı çalışması yapılan bir Roma evinde tabandan ısınma sistemi kullanıldığı belirlendi.

Isparta'nın Yalvaç ilçesinde bulunan Pisidia Antiocheia antik kentinde kazı çalışmaları 5 yıldan bu yana Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özhanlı’nın başkanlığında sürdürülürken, kazı çalışmalarında antik kentte ilginç bir bulguya rastlandı. Kazı Başkanı Prof.Dr. Özhanlı, Roma evi kazısında tabandan ısıtma sistemi kullanıldığını söyledi.

MÖ 25 yılında yapıldığı tahmin edilen evin Anadolu evleri ile benzerlik gösterdiğini aktaran Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özhanlı, "Yapılan çalışmalarda iki katlı olarak inşa edilen evin alt bölümünde hamam, sauna odaları ve alttan ısıtma sistemi kullanıldığını gördük. Konut tabanı külhandan gelen bu sıcaklık sayesinde ısıtılıyormuş. Ev taban ısıtmalı olarak tasarlanmış. Ayrıca konutta su sistemi ve kanalizasyon kullanıldığını da gördük" dedi.

"ANTİK KENTTE ALTTAN ISITMA SİSTEMİ"

Prof.Dr. Özhanlı, Pisidia Antiokheia kentinin MÖ 300 yılında altyapıda ızgara sistemiyle kurulduğunu ifade ederek, "Parseller birbirine eşit ölçülerde. Antik kentte yerin 2 metre derinliğinde bir kanalizasyon sistemi var. Kazılarda ortaya çıkardığımız atriumlu yani avlu sistemli Roma evlerinde alttan ısıtma sistemi kullanılmış. Antik kentte ilk kez böyle bir şeyi ortaya çıkardık. Yani bu topraklarda MÖ 25 yılında Isparta’nın o dönem en büyük kentinde bu metot uygulanmış" diye konuştu.

"KONUT SEKTÖRÜNDE KULLANILABİLİR"

Bugün Türkiye’de soba zehirlenmelerinden çok sayıda insanın hayatını kaybettiğine dikkat çeken Prof.Dr. Özhanlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu sistem incelenerek bugünkü konut sektöründe de rahatlıkla kullanılabilir. Çok maliyetli bir sistem değil. Aslında üzerinde yaşadığımız topraklardan bihaber yaşıyoruz. O nedenle arkeolojik kazıların bugünkü medeniyetlere yapacağı katkının öneminin büyük olduğunu görüyoruz."

"ARAP AKINLARI İLE YIKILMIŞ"

Roma evinin 11. yüzyıla kadar kullanılmış olduğunu anlaşıldığını ileten Prof. Dr. Özhanlı, evin cadde üzerinde yer aldığını, bunun da varlıklı bir aileye ait olduğu ihtimalini yükselttiğini belirterek, "Ancak buna ilişkin elimizde net bir veri yok" dedi. Bulguların konutun yakılarak yıkılmış olduğunu gösterdiğini de aktaran Prof. Dr. Özhanlı, yapının büyük ihtimalle 8’inci yüzyılda Arap akınlarıyla yakılmış olduğunu sözlerine ekledi.

GÜNÜMÜZDE SOBA ZEHİRLENMESİ YAŞANIRKEN 2 BİN YIL ÖNCE ALTTAN ISITMALI EV YAPILMIŞ

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.