Gürcistan’da Vaziani Dikiş Ve Ayakkabı Atölyesi Hizmete Açıldı

Gürcistan’da Vaziani Dikiş Ve Ayakkabı Atölyesi Hizmete Açıldı
Azerbaycan temaslarını tamamlayan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Başkanı Dr. Serdar Çam ve beraberindeki heyet çeşitli temaslarda ve açılışlarda bulunmak üzere Gürcistan’a gel...

Azerbaycan temaslarını tamamlayan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Başkanı Dr. Serdar Çam ve beraberindeki heyet çeşitli temaslarda ve açılışlarda bulunmak üzere Gürcistan’a geldi. TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ve beraberindeki heyet Gürcistan temaslarının ilk gününde Vaziani Dikiş ve Ayakkabı Atölyesini hizmete açtı.

TİKA, Gürcistan’da birçok alanda gerçekleştirdiği projelerle faaliyetlerine devam ediyor. Bu kapsamda Azerbaycan temaslarını tamamlayan TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ve beraberindeki heyet çeşitli temaslarda ve açılışlarda bulunmak üzere Gürcistan’a geldi. TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ve beraberindeki heyet Gürcistan temaslarının ilk gününde Vaziani Dikiş ve Ayakkabı Atölyesini hizmete açtı.

Gürcistan temaslarına Kösalı Medresesi’ni ziyaret ederek başlayan TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ve beraberindeki heyet, burada medrese yetkilileri ile görüştü. TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ve beraberindeki heyet Kösalı Medresesi’nin ardından temaslarına Türkiye Tiflis Büyükelçiliğini ziyaret ederek devam etti. Türkiye Tiflis Büyükelçiliği ziyaretinin ardından TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ve beraberindeki heyet Gürcistan Başbakanı İrakliGaribaşvili tarafından kabul edildi. Kabulde, Türkiye’den gelen heyetin yanı sıra TİKA Tiflis Ofisi Koordinatörü Mustafa Korkmaz ve Türkiye’nin Tiflis Büyükelçisi Zeki Levent Gümrükçü de hazır bulundu.

Başbakan Garibaşvili, kabulde yaptığı konuşmada, TİKA heyetini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Bizim, Türkiye ve Türk halkıyla gerçekten samimi ilişkilerimiz var" dedi. Kabulde Türkiye ve Gürcistan ilişkileri ile TİKA’nın Gürcistan’daki faaliyetleri görüşüldü. Toplantı bitiminde açıklamalarda bulunan TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, görüşmede Haziran ayında Gürcistan’da meydana gelen sel felaketi sonrasında başlatılması öngörülen çalışmaları ele aldıklarını söyledi. Sel felaketinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Gürcistanlı yetkilileri arayıp geçmiş olsun dileklerini ilettiklerini ve eldeki tüm imkânlarla Gürcistan’a yardım sözü verdiklerini hatırlatan TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, TİKA olarak bu çerçevede yardımlara devam edilmesiyle ilgili hususları görüşmek üzere Tiflis’e geldiğini kaydetti.

Gürcistan’ın Türkiye ile yakın ilişkilere sahip dost ve müttefik bir ülke olduğunu ifade eden TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, "İlk etapta acil olarak 2015 sonuna kadar ihtiyaç duyulan ekipman ve malzemelerle ilgili planlama yapılacak, daha sonra da 2017’e kadar gidecek süreçle ilgili çalışmalar yapılacak" diye konuştu.

TİKA’nın Gürcistan’daki faaliyetleri hakkında da bilgi veren TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, "TİKA burada 1994 yılında kuruldu. Yaklaşık 21 senedir çok önemli projeler yürütüyoruz. Özellikle son yıllarda artan bir çizgide projeler gerçekleştiriyoruz. Mayıs 2014’te sayın Cumhurbaşkanımızın Ankara’dan katılımlarıyla, uzaktan açılışıyla Tiflis’te bir Engelliler Merkezi açılışını yapmıştık. Mayıs ayında Batum’da da bir Engelliler Merkezi’nin açılışını yaptık. TİKA, sağlıktan eğitime birçok alanda altyapının güçlendirilmesi ve ihtiyaçlarının giderilmesine dönük çok önemli projeler gerçekleştirdi. Bundan sonraki süreçte değişik coğrafyalarda değişik şehirlerde, değişik konularda yürüteceğimiz projelerin çalışmalarına devam ediyoruz" dedi.

Gürcistan Başbakanı İrakliGaribaşvili ile görüşmenin ardından TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ve beraberindeki heyet, Gürcistan’ın başkenti Tiflis yakınlarındaki Vaziani bölgesinde, Vaziani Dikiş ve Ayakkabı Atölyesi’nin açılışını gerçekleştirdi. Açılış töreninde açıklamalarda bulunan TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, ’’TİKA olarak mümkün olabildiğince kardeşlerimizin, dostlarımızın ve komşularımızın zor döneminde yanında olmaya çalışıyoruz’’ dedi. TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ’ın resmi temaslarda bulunmak için bugün geldiği Gürcistan’daki açılışa, Gürcistan’ın Mülteciler ve Yerlerinden Edilmiş Kişiler Bakanı SoarSubari, Gürcistan’ın Abazya Özerk Bölgesi Başkanı VakhtangKolbaia ve Türkiye’nin Tiflis Büyükelçi Zeki Levent Gümrükçü ile çok sayıda davetli katıldı.

TÜRKİYE’YE İNSANLAR GÖÇMEN DEĞİL, MİSAFİR OLARAK GELİYOR

Yapılan kurdele kesim töreninin ardından konuşma yapan TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Gürcistan’da yaşanan bazı sıkıntılardan dolayı bu ülkeden Türkiye’ye doğru göç yaşandığına dikkati çekerek, ’’Dostluklar zor günlerde belli olur. Burada da ciddi manada bir takım sıkıntılar yaşanıyor. Bölge’deki kriz ve savaşlardan dolayı bugüne kadar Türkiye’ye ’göçmen’ demiyoruz, birçok ülkeden misafirlerimiz geldi. Suriye’den, Irak’tan, Ukrayna’dan ve çeşitli ülkelerden. Dolaysıyla hepsine sahip çıkmaya çalışıyoruz. Bunun haricinde yine komşularımızda yaşanan sıkıntılara, zorluklara ve özellikle dost ve kardeş ülke Gürcistan’a, Abazya’dan gelen kardeşlerimizin ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik projeler yapıyoruz. Bu projenin gerçekleşmesinde Gürcistan hükümeti yerel yönetimlerine, Sayın Belediye Başkanı’na ve bu projede katkıda bulunan herkese teşekkür ederim’’ şeklinde konuştu.

Gürcistan Mülteciler ve Yerlerinden Edilmiş Kişiler Bakanı SoarSubari de söz alarak TİKA’nın projelerinden övgüyle bahsetti. Gürcistan Mülteciler ve Yerlerinden Edilmiş Kişiler Bakanı Subari geçen yıl göreve yeni başladığı sıralarda mülteci derneklerinden kendilerine projeler geldiğini belirterek, ’’Bizim yapamadığımız projeleri TİKA gerçekleştirdi. Burada kaliteli ürünler üretilecek ve buranın insanı kazanacak. En önemlisi de şu ki Türk hükümeti benzer projelerde de yardıma devam edecek. Yerlerinden edilmiş insanlarımızın en büyük sorunu istihdam. Bu tür projeler mülteciler için çok önemlidir. Çünkü en çok işsizlik sorunu yaşayanlar onlar" diyerek Türkiye’ye teşekkür etti.

Gürcistan’ın Abazya Özerk Bölgesi’nin Başkanı VakhtangKolbaia da Tiflis Büyükelçiliği’ne ve TİKA Başkanı Çam’a teşekkür konuşması yaparak, Türkiye’nin sürekli Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne destek verdiğini ve bu desteğin her zaman sürmesini dilediğini belirterek teşekkür etti.

Açılış törenini ardından TİKA Tiflis Ofisi’nin eden TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Stratejik ve Uluslararası İlişkileri Araştırma Merkezi’ndeki öğrencilerle bir araya gelerek öğrencilere TİKA’nın faaliyetleri hakkında bilgi verdi. TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam Doğu Gürcistan Müftüsü Yasin Aliyevi ziyaret ederek Gürcistan temaslarının ilk günün tamamladı.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.