Güvenç: Biz, AB'nin bir parçası olarak kendimizi görüyoruz

Güvenç: Biz, AB'nin bir parçası olarak kendimizi görüyoruz
Batı medeniyetinin değerlerini değer olarak özümsemiş bir milletiz. İnsan hakları, demokrasi, azınlık hakları, çevre gibi bütün çağdaş değerlerin savunucusuyuz.

Batı medeniyetinin değerlerini değer olarak özümsemiş bir milletiz. İnsan hakları, demokrasi, azınlık hakları, çevre gibi bütün çağdaş değerlerin savunucusuyuz. Bu konuda AB'den destek ve samimiyet bekliyoruz"

TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Celalettin Güvenç, "Biz, AB'nin bir parçası olarak kendimizi görüyoruz. Batı medeniyetinin değerlerini, değer olarak özümsemiş bir milletiz. İnsan hakları, demokrasi, azınlık hakları, çevre gibi bütün çağdaş değerlerin savunucusuyuz. Bu konuda AB'den destek ve samimiyet bekliyoruz." dedi.

Portekiz Savunma Komisyonu Başkanı Marco Antonio Costa ve beraberindeki heyet ile görüşen Güvenç, Türkiye ve Portekiz arasındaki ilişkilerin gelişmesinin hem iki ülkenin hem de halklarının geleceği açısından önem taşıdığını dile getirdi.

15 Temmuz darbe girişimine de değinen Güvenç, "O gecenin bütün demokratik ülkelere ve halklara çok önemli bir mesajı var. Eğer halklar demokrasilerine, sistemlerine, yönetimlerine, sahip çıkarsa onları yenebilecek bir güç yoktur. O gece dünyaya böyle bir örneği sunduk diye düşünüyorum." ifadesini kullandı.

Celalettin Güvenç, "Yüzde 52 oyla cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan ve yüzde 50 ile iktidar olan AK Parti Grubu halkla bütünleşerek, bu korkunç saldırıyı defetmeyi başardı. Demokrasi tarihimizde az görülecek şekilde muhalefet partileri de bu darbeye karşı yanımızda yer aldılar. Bu anlamda demokrasi adına güzel bir örnek sergilendi." diye konuştu.

Türkiye ve AB ilişkilerine de dikkati çeken Güvenç, şunları kaydetti:

"Biz, AB'nin bir parçası olarak kendimizi görüyoruz. Batı medeniyetinin değerlerini değer olarak özümsemiş bir milletiz. İnsan hakları, demokrasi, azınlık hakları, çevre gibi bütün çağdaş değerlerin savunucusuyuz. Bu konuda AB'den destek ve samimiyet bekliyoruz. Bu konuda şikâyetlerimizin olduğunu biliyorsunuz. Avrupa'nın bizi yeterince anlamadığını, anlamaya çalışmadığını düşünüyoruz. Çünkü Türkiye bütün demokrasi çabalarına rağmen tarihin en ağır saldırılarına, birden fazla terör örgütü tarafından maruz kalmaktadır. Bugün çok açık bir şekilde ülkesiyle, milletiyle, yönetimiyle şiddetin her türlüsüne karşı olduğumuzu bir kere daha belirtmek isterim. Terörü insanlık suçu olarak görüyoruz, dini, milliyeti, ideolojisi yoktur. Hepsi insanlık suçudur. Eğer AB, ABD amasız, ancaksız bizim gibi her türlü teröre ve terör organizasyonuna karşı samimi duruş sergilerse dünyada huzuru buluruz. Çünkü gelinen noktada terör lokal bir sorun olmaktan çıkmış, dünyanın geleceğini tehdit eder hale gelmiştir. Bu anlamda da bizi en iyi anlayacak olan ülkenin Portekiz olduğuna samimiyetle inanıyorum."

3-20170123204715.jpg

"Şiddetin ve terörün her türlüsüne karşıyız"

Portekiz Savunma Komisyonu Başkanı Costa ise kendilerinin de şiddetin ve terörün her türlüsüne karşı olduklarını belirterek, buna karşı ortak mücadeleye inandıklarını ve desteklediklerini söyledi.

Bu yılın, Avrupa için zor bir yıl olacağını, Almanya ve Fransa'nın seçimlere gideceğini, bununla birlikte İngiltere'nin AB'den çıkma sürecinden geçildiğini anımsatan Costa, bu şartlar altında belli kararlar alınmasının daha da zorlaşacağını belirtti.

Costa, "Avrupa'nın mutlaka son derece dikkatli, açık ve net kendisini ifade etmesi gerekiyor. Mesela sizin tam entegrasyonunuzun sağlanması, mültecilerle ilgili konular ve beraberce hangi alanlarda ne gibi çalışmalar yapabiliriz, bunların üzerinde durulması ve çalışılması gerekir." değerlendirmesinde bulundu.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.