Çağlayancerit’in Cevizde Başarısı!

Çağlayancerit’in  Cevizde Başarısı!
Çağlayancerit’in Cevizde Başarısı!

Çağlayancerit Kaymakamı Ercan Öter ‘in önderliğinde AB  Proje birimi tarafından hazırlanan, Kahramanmaraş Valiliği tarafından Kamu Kurum ve Kuruluşlarına yönelik olarak açılan “Hizmette Yarışıyoruz 2 Hibe Projesi ’’ kapsamında il özel idaresi destekli  ‘’Meşhur cevizimi ülkeme tanıtıyorum  projesi”  başarıya ulaştı.

Projenin büyük ses getirdiğini anlatan Çağlayancerit Kaymakamı Ercan Öter, yaptığı açıklamada, “Ülkemizde her yıl yaklaşık 130.000 ton civarında ceviz üretimi yapılmakta olup, bunun yaklaşık 5,500 tonu ilimizde üretilmektedir. Kahramanmaraş içerisinde de yaklaşık 2.000 ton ceviz üretim ile Çağlayancerit, en yoğun ceviz üretimi yapılan ilçe konumundadır. Hepinizin de bildiği gibi ceviz Çağlayancerit’le özdeşleşmiş bir meyve türüdür. Cevizin çiftçilerimize ekonomik olarak katkılarından dolayı ceviz yetiştiriciliği her geçen gün gelişmekte olup, 2009 yılında 6.000, 2010 yılında 13.000 adet civarı ceviz fidanı dikilmiştir. Son dikilen cevizlerle birlikte ceviz dikili alan, ilçemizde yaklaşık 5.500 dekardan, 6.500 dekar alana çıkmıştır. Son beş yıl içinde önemli seviyede kapama ceviz bahçeleri oluşturulmuştur” dedi.

 4.20110203091226.jpg

Meşhur cevizin özellikleri

Öter, “Cevizimizin özellikleri, meyve ağırlığı 15,50 gr. dır. İç ağırlığı 8,21gr, iç oranı %56,21 dir. İç rengi açık sarı (beyaz) kabuk kalınlığı 1,12 mm. dir. Genel anlamda; Meyve yetiştiriciliği açısından uygun toprak yapısına sahip, sulama suyu bulunan, sık sık ve aniden hava sıcaklık değerlerinin sert bir biçimde düşmediği 750 ile 1.500 rakımlı bölgeler için tavsiye edilebilir” dedi.

 33.20110203091239.jpg

Proje ile Çağlayancerit İlçesine bağlı köylerde yetişen Çağlayancerit cevizinin özelliklerini, tanıtım kitapçığına koyulduğunu belirten Öter, “Çağlayancerit cevizi hakkında renkli broşürlerle 81 ilimize 923 ilçemize ve 2131 belediyemize ve 81 İl Tarım Müdürlüklerine ve ayrıca ilçe Tarım Müdürlüklerine tanıtım broşürü gönderildi. Postaya verilme işlemi 1 hafta sürdü. Türkiye’mizin muhtelif yörelerinden telefon açılarak, ceviz ile ilgili bilgiler istendi. Bu da projenin başarılı olduğunun bir göstergesidir. 4 köyümüzde toplam 20 çiftçimize Ceviz demonstrasyonları (bahçeleri)  kuruldu. Kurulan web sitemizde yapılan bütün faaliyetler anlatılmaktadır. Çağlayancerit cevizinin özellikleri web sitemize konulmuştur. Ayrıca Çağlayancerit Kaymakamlığı sitemizde adresinde, projelerimiz bölümünde link verilmek suretiyle projemizle ilgili bilgiler ve faaliyetler anlatılmaktadır” dedi. İlçe Kaymakamı Ercan Öter, Projeye verdiği destekler nedeniyle Kahramanmaraş Valiliğine, İl özel İdaresi yetkililerine, AB proje birimine ve çalışanlarına teşekkür etti. (Yavuz Dilbaz)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.