Havran’ın Geleceği ‘Fıstık Çamında’

Havran’ın Geleceği ‘Fıstık Çamında’
Balıkesir’in Havran ilçesi Belediye Başkanı Emin Ersoy ilçenin yoksul köy arazilerinde ekili bulunan fıstık çamı alanlarını gezip, kozalak toplayan işçilerle birlikte oldu. Başkan Emin, “Havran ekonomisinin geleceği Fıstık Çamındadır” dedi.

- Balıkesir’in Havran ilçesi Belediye Başkanı Emin Ersoy ilçenin yoksul köy arazilerinde ekili bulunan fıstık çamı alanlarını gezip, kozalak toplayan işçilerle birlikte oldu. Başkan Emin, “Havran ekonomisinin geleceği Fıstık Çamındadır” dedi.

Balıkesir’in Havran ilçesi Belediye Başkanı Emin Ersoy, ilçeye bağlı Tepeoba Mahallesi gibi diğer mahallelerin arazilerinde 1996 yıllarında ekilen bir milyon adet fıstık çamı ekili alanlarını ziyaret ederek, kozalak toplayan ve ekmek parası için çalışan işçilerle birlikte oldu.

1996-1999 yılları arasında Havran'da görev yapan eski Havran Kaymakamı ve Yozgat Valisi Abdülkadir Yazıcı tarafından Türkiye’de ilk kez Havran Köylere Hizmet Götürme Birliğince Havran Kum Eleme Tesisleri’ni ruhsatlandırması gibi birçok büyük projelere imza atarken bu gelirle 27 köyün arazilerine Bir Milyon adet Fıstık Çamı dikerek Havran Çiftçilerince 'Köylü Dostu Kaymakam' ilan edilmişti.

Fıstık Çamı fidanlarının dikilmesinden 18 yıl sonra verim vermeye başlayan Fıstık Çamı ağaçlarının kozalakları artık toplanmaya ve ekonomiye katılmaya başladığını açıklayan Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy, “Havran eski Kaymakamımız şu anki Yozgat Valimiz Sayın Abdülkadir Yazıcı ve dönemin siyasetçilerin üstün gayreti ile köylerimize ekilen çam fıstıkları ürün vermeye başladı. Büyükşehir olmadan önce çam fıstıkları bazı köylerimizin Muhtarlıklarına önemli gelir kaynakları arasında yer alıyordu. Büyükşehir olduktan sonra İlçe Belediyesine geçen çam fıstıklarının tüm bakımını belediyemizce karşıladı. Toplanan Çam Fıstıklarını önümüzdeki günlerde Belediye binamızda açık ihale usulü satışı yapılacaktır” diye bilgi verdi.

"Çam fıstıklarını ekenler, bakan ve emek veren herkesten Allah razı olsun. Belediyemize kalan çam fıstıklarının gelirini belediyemizin ihtiyaçlarında kullanılacaktır” diyen Başkan Ersoy, “Havran ekonomisinin geleceği Fıstık Çamındadır” dedi.

Fıstık Çamı kozalak toplama mevsiminin Kasım ayında başlandığı ve üretimi yapılan çam fıstığının sadece yüzde 5’i iç piyasada tüketilirken, üretimin yüzde 95’i ise AB, ABD ve Arap ülkelerine ihraç edildiği bilgisi verildi.

HAVRAN’IN GELECEĞİ ‘FISTIK ÇAMINDA’

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.