Hayali Kusur Ameliyat Masasına Götürüyor!

Hayali Kusur Ameliyat Masasına Götürüyor!
Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Barış Önen Ünsalver, estetik takıntısının tedavi edilmesi gereken psikolojik bir hastalık olduğunu söyledi.

Hayali Kusur Ameliyat Masasına Götürüyor!

Bedenlerini sürekli inceleyerek hayali bir kusur bulan ve bu kusurları önce kozmetik yöntemlerle, ardından da estetik ameliyatlarla çözmeye çalışan kişilerde davranış bozukluğu olduğunu belirten Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Barış Önen Ünsalver, “Estetik takıntısı tedavi edilmesi gereken psikolojik bir hastalıktır” diyor.

Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Barış Önen Ünsalver, estetik takıntısının tedavi edilmesi gereken psikolojik bir hastalık olduğunu söyledi.

Kendilerine güvenleri yetersiz, dışarıdan onay beklentisi yüksek, mükemmeliyetçi ve narsist kişilerin, bedenlerini sürekli incelediğini, küçük bir kusuru büyüttüğünü ya da olmayan bir kusur bulduğunu söyleyen Ünsalver, bu kişilerin büyük zamanlarını hayali kusurlarını ortadan kaldırmak için harcadığını söyledi.

Hayali Kusurlar Takıntı Haline Getiriyorlar

Bu davranışların altında psikolojik sorunların yattığına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Ünsalver, “Hayali kusurlarını yok etmek için büyük bir çabaya girişen kişiler, önce basit çözümlerle yola çıkıyor. Kozmetik ürünler ya da küçük cerrahi girişimler kullanıyor. Ancak bir süre sonra bunlar onu tatmin etmiyor.” dedi.

Olmayan Kusur İçin Estetik Ameliyat!

Takıntılı kişilerin, bedenlerinin dış görünüşüyle ilgili sürekli bir uyumsuzluk algıladığını ve beden imajlarını bozuk bulduklarını kaydeden Ünsalver, kişinin hayali kusurunu abarttığını ya da olduğundan daha büyük olarak algıladığını söyledi:

“Güzellik takıntısı olan kişiler, kendilerini ya sürekli aynanın karşısında bulur ya da aynalardan kaçarlar. Kusur saydıkları durumlarını olduğundan daha kötü algılarlar. Burundaki küçük bir eğrilik onlara göre sanki yüzlerinin tümünü kaplıyor ve herkes sadece bu eğriliği görüyor gibi düşünür ve buna inanırlar.

Kendilerine güvenleri yetersiz, dışardan onay beklentisi yüksek, mükemmeliyetçi, narsisistik kişilik yapısına sahip kişilerde estetik ya da güzellik takıntısı olabilir. Aslında güzellik değişken ve geçici olduğundan ve güzellik takıntısı olan kişinin asıl sorunu psikolojik boşluktur.

Ameliyat Tatmin Etmez

Bu kusuru yok etmek için ameliyat olur ancak sorun aslında içsel yani psikolojik olduğu için yapılan müdahale onu asla tatmin etmez. Bir estetik operasyondan kısa süre sonra kişi kendisini operasyona iten ana güç olan içsel olumsuz algısının zorlamasıyla kendinde yeni kusurlar bulmaya başlayacaktır. Ayrıca zamanı durdurmak mümkün olmadığından ve her ameliyat aslında birazda deformasyon yaptığından kişi eğer kendini başka şekilde değerli hissetmek için operasyonlar sürüp gidecektir.”

Terk Edilme Korkusu Estetik Takıntısını Körüklüyor

İçsel boşluk yaşayan, kendilerini sevilmeye değer bulmayan ya da eşinin ilgisinin azaldığını düşünen kadınların da estetik takıntısı yaşayabildiğini belirten Yrd.Doç.Dr. Ünsalver, özellikle bu kişilerin, eşinin kendisini terk edeceği korkusu yaşayarak, estetik ameliyatlara razı olduğunu belirtti.

Ydr.Doç.Dr. Barış Önen Ünsalver, “Eşinin ilgisinin az olduğunu düşünen kadın her an terk edilebeceği hissiyle, evlilik ilişkisini onarabilmek amacıyla estetik ameliyatlara yeni kabul gören, onaylanan biri olmak amacıyla razı oluyor.” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.