Hayvancılığın Olmazsa Olmazı “Arpa Silajı”

Hayvancılığın Olmazsa Olmazı “Arpa Silajı”
Hayvancılığı ile ’küçük Hollanda’ denilen Ödemiş Ovasında, hayvancıların alternatif ürünü arpa silajı sezonu başladı.Yılda iki kez yetiştirilen mısır silajlarının arasına denk gelen arpa silajı, Ödemi...

Hayvancılığı ile ’küçük Hollanda’ denilen Ödemiş Ovasında, hayvancıların alternatif ürünü arpa silajı sezonu başladı.

Yılda iki kez yetiştirilen mısır silajlarının arasına denk gelen arpa silajı, Ödemişli hayvancıların bahar mevsiminde imdadına yetişiyor. Bir yıl önce yapılan mısır silajları ile kış mevsimini geçiren hayvancılar bahar döneminde yeni ürün yetiştirinceye kadar kış aylarında ektiği arpayı bugünlerde ister silaj yapıyor isterse de kurutarak balyalama ile saman yerine kullanıyor. Maliyetinin mısır silajına göre ucuz olduğu arpa silajı hayvanlara yararı ve sütte verimliliği ile de ön plana çıkan ürünler arasında yerini alıyor. Bir dönümde en az 6 ton ürün veren arpa silajının dönümü 400 TL ile 600 TL’ye satılıyor.

“TARIM BİTİNCE HAYVANCILIK YOĞUN YAPILIYOR”

Hayvancı Mustafa Köşktepe konu ilgili olarak şunları ifade etti: “Ödemiş son 10 yılda tarım ürünlerinin para etmemesi, pamuğun, tütünün, susamın, çavdarın, karpuzun, biberin bitirilmesi bunun yanında geçtiğimiz yıllar içinde patatesin de para etmemesinden dolayı birçok çiftçi hayvancılığa geçiş yaptı. Aslında birinci sınıf tarım arazisi olan Ödemiş Ovasında hayvancılığın yapılması tarlalara sadece mısır, şalgam, arpa ekilmesi ne kadar mantıklı bilemiyorum. Ancak çiftçi çaresizliğinden ve çıkış yolu aramasından dolayı hayvancılığa yöneldi. Çiftçi bir ilçe olduğumuz içinde hayvancılığımız bir anda aşırı büyüdü ve Ödemiş’e ’küçük Hollanda’ denilmeye başlandı.”

“MISIR SİLAJI OLMASA HAYVANCILIK YAPILAMAZ”

Köşktepe sözlerini şöyle sürdürdü: “Ödemiş’te mısır silajı olmasa hayvancılık mümkün değil yapılamaz. Mısır silajı hayvancılığın ana yem maddesi ve önemli bir bölümdür. Mısır, nisan ayında ekiliyor, ağustos ayında silajı yapılıyor. Bazı hayvancılarımız ağustosta yeniden mısır ekiyor. Kasım ayında ikinci mısırı silaj ederek hasat etmiş oluyor. Ancak bu silajlar bir sene sonraki ağustos ayına kadar birçok çiftlikte yetersiz kalıyor.”

“ARPA SİLAJI İMDADA YETİŞİYOR”

Hayvancıların özellikle bahar döneminde kaba yem problemi çektiğini söyleyen Köşktepe, "Burada devreye arpa silajı giriyor. Eskiden hayvancılığın aile hayvancılığı olduğu dönemde arpa ekilir kurutulur hayvana kaba kuru yem olarak zaman zaman verildi. Ancak şimdi hayvan sayısının artması ile mısır silajından sonra en popüler gıda maddelerinden biri de arpa silajı oldu. Arpa, kasım ayında ekildikten sonra kış boyunca yağmurlar ile kendisini yetiştiriyor. Bugün gidin tüm çiftliklere bakın mısır silajı ya bitmiş ya da bitmek üzeredir. İşte böyle bir zamanda arpa silajı hasadı yapılıyor ve mısırın silajının yerini dolduruyor” diye konuştu.

“DÖNÜMDE 6 TON ÜRÜN VERİYOR”

"Arpanın dönümde masrafı 250 TL gibi ucuz bir rakam dönümde 6 ton silaj alıyoruz" diyen Köşktepe şu ifadeleri kullandı: "Almak istediğimiz de arpanın verimliliğine göre dönümü 400 TL ile 600 TL arasında alıcısını buluyor. Arpa silajı aynı zamanda bahar mevsiminde hayvana yarıyor hayvanın gelişimine katkı sunuyor. Süt hayvancılığında bildiğiniz gibi bahar döneminde süt verimliliği artar. Ancak arpa silajı tüketen hayvanın sütü daha verimli olur. Bu ova bu kadar verimli olmasa bu kadar dar alanlarda bu kadar hayvan mümkün değil bakılamaz.”

ARPA SİLAJI

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.