İBRAHİM CİĞER(CİĞERCİZADE İBRAHİM) KİMDİR?

İBRAHİM CİĞER(CİĞERCİZADE İBRAHİM) KİMDİR?
Gazi. Milli Mücadele Kahramanı. Maraş’ta 1896’da doğdu.

Babası Ciğercizade Abdullah Efendi, annesi Fatma hanımdır. Dini ilimler tahsil etti. 1913’de Şerife hanımla evlendi. Bir oğlu bir kızı oldu.

Sokak çatışmalarının başladığı ilk günlerde Üdürgücü mescidi (İklime Hatun Türbesi) önündeki yokuşta bir Fransız askeri vurulur, cesedi yol ortasında kalır. Karşılıklı sürekli ateş edildiğinden ne düşman tarafından ne de Türklerden kimsecikler çıkıpta cesedin üzerindeki silahlara dokunmaz. Hava karardığında Ermeni Şekerci Agop’un oğulları daha atik davranıp Fransız askerinin silah ve cephanesine el koyarlar.

basliksiz-1-002.gif

Ermeni Şekerci Agop’un bitişik komşusu olan Ciğercizadelerin İbrahim Efendi tek başına Agop’un kapısına dayanıp Üdürgücü hocanın evindeki çetelerin Fransız askerinden alınan silah ve cephaneyi istediklerini, vermedikleri takdirde eve hücum edeceklerini söyleyerek silah ve cephaneyi teslim alır.

Çarpışma içerisinde ayağından yaralanan İbrahim Efendi Çarşıbaşı Camiinde İmam Hatip olarak görev alır. Hanımının 1926’da vefatından sonra iki evlilik daha yaparak dört kız, beş oğlu daha olur. 1971’de vefat eder.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.