İbrahim Tığ, Köy Çocuklarıyla Buluştu

İbrahim Tığ, Köy Çocuklarıyla Buluştu
Gazeteci, Şair ve Yazar İbrahim Tığ, Gökçebey’in Hacımusa Herkime Rıfat Hayri Sin Ortaokulu’nda “Okuma Alışkanlığı ve Bilinci” konulu söyleşi etkinliğinde öğrencilerle bir araya geldi.Hacımusa Herkime...

Gazeteci, Şair ve Yazar İbrahim Tığ, Gökçebey’in Hacımusa Herkime Rıfat Hayri Sin Ortaokulu’nda “Okuma Alışkanlığı ve Bilinci” konulu söyleşi etkinliğinde öğrencilerle bir araya geldi.

Hacımusa Herkime Rıfat Hayri Sin Ortaokulu Müdürü Servet Büyükkol’un daveti üzerine bu okula giden İbrahim Tığ, öğrencilerle okuma alışkanlığı ve bilinci, kitap sevgisi, çocuk ve kitap konularında panel ve söyleşiye katıldı. Panel öncesi konuşan Okul Müdürü Servet Büyükkol, daha önce de okullarında öykücü yazarı Mehmet Güler’i ağırladıklarını ve İbrahim Tığ’ın kısa yaşamını anlatarak, “Bölgemizin yetiştirdiği şair ve yazar İbrahim Tığ’ı okulumuzda ağırlamaktan mutluluk duyuyorum” dedi.

Kendisinin de ilkokulu köyde okuduğunu anlatarak konuşmaya başlayan İbrahim Tığ, öğrencilere; ”Sizleri çok seviyorum. Çünkü sizler bana 35 yıl önceki köy ilkokulumu anımsattınız. Ama bizler köy yerinde kalem, silgi ve kitap bulamamıştık. Sizler çok şanslısınız güzel bir kütüphaneniz var, sizleri öğreten pırıl pırıl genç öğretmenleriniz var. Ben ilkokul 4.sınıfa kadar 3, 5.sınıfla birlikte 4 öğretmen değiştirerek okudum” dedi.

"OKUMAYA ZAMAN AYIRINIZ"

Konuşmasında, okumanın insan yaşamının vazgeçilmez bir parçası olduğunu, yemek su kadar insan beyninin okumaya ihtiyacı olduğunu anlatan Tığ şöyle konuştu;

“Okuma işi bilgi birikiminin vazgeçilmez unsurudur. Bir gazeteci büyüğümüz ‘Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz’ demiştir. Kitaplar, dert ortağımız, sevinç kaynağımız ve insan gelişimine en çok katkı sağlayan araçtır. Okumalıyız ki, çevremizi aydınlatıp ülkemize yararlı bireyler olmalıyız. Atatürk ilke ve devrimleri genç beyinler istiyor. Onları yaşatacak olan da sizlersiniz. Günümüzde bir çok insana kitap okumayı sorsanız, size zaman kaybından bahsetmektedir. Nedenini ise, gelişen teknoloji sayesinde biz her türlü bilgiye ulaşırız bahanesi vardır. Evet bilgiye günümüz teknolojisi ile hemen ulaşmaktayız. Fakat çoğumuz bu kolaylıktan kaynaklı olarak, tek bir cümle ile konuyu algılamaya ve anlamaya yönelmiştir. Bu ise okuma alışkanlığımızın günden güne köreldiğini kanıtlamaktadır.”

"İNSANIN TEK İLACI KİTAPTIR"

Konuşmasında, “Gelişmiş toplumların çoğu kitap okuma alışkanlığı sayesinde bugünkü konumlarını elde ettiklerine” değinen İbrahim Tığ, “Teknoloji gelişse de bizim okuma alışkanlığımız ömür boyu devam etmeli. Okuyan bir beyinin algılama ve anlama oranı, hiç kitap okumayan bir insana göre yüzde 60 daha fazladır. Okuyan beyin üreten beyin olup, insanı hantallıktan kurtaran tek ilaçtır” diye konuştu.

"OKUYAN İNSANIN KENDİNE GÜVENİ ARTAR"

Tığ, “Kitap okuma beyinin iki lobu arasında bağlantıyı kurar ve beyinin gelişimine yüksek oranda katkı sağdığını, okuyan insanın düşüncesi ve konuşması çok farklı olup, toplumda kabul görülür bir kişiliğe sahip olur. Toplumda kabul görülür bir kişiliğe sahip olmak, kendini daha iyi bir şekilde ifade etmek ve kendi düşüncelerini insanlara çok güzel bir şekilde ifade ederek kabul ettirmek olarak düşünebilirisiniz. Çünkü kitap okuyan kişinin kendine olan güveni oldukça fazladır.”diye devam ettiği konuşmasında; “Televizyonun varlığı kitap okumayı engeller, çünkü kitap okumak izlemeye göre daha zordur ve bu ise insanı kitap okumaktan soğutan en büyük etkendir” diye konuştu.

İbrahim Tığ, kitap okumanın yaralarını da şöyle sıraladı:

"Kitap okuma insanın düşüncelerini olgunlaştırır. Hayatta başarıya ulaştıran tek anahtardır. Kitap okuyan insan, algısı oldukça fazladır, bu ise okul ve iş hayatında oldukça büyük başarılara götürür. Kitap okuma insanın hayatını düzene sokarak, insanı büyük hantallıktan kurtarır. Kitap okuyan insan kültürlüdür. Ve nerede ne konuşacağını bilen bilinçli bir insandır. Kitap okuyan insanın bilgi dağarcığı fazladır ve böylece akıcı bir şekilde konuşma olanağı sağlamaktadır. Kitap okuyan insan hızlı düşünür. Okumak insanı yormaz, bilakis rahatlatma özelliğine sahiptir. Hayal gücünü güçlendirir ve yaratıcılığı artırır. Kitap okumak hayatımızı güzelleştirir ve insanlarla iletişimi artırır. Kitap okumanın sayısız yararı vardır. Toplumumuzun bilinçli ve zeki gençlere ihtiyacı var.“

Tığ daha sonra öğrencilere ünlü Türk şairlerinden köy yaşamı, çocukluk, insan ve memleket sevgisi konularını içeren şiirler okudu. Öğrencilerin sorularını yanıtladı. Tören sonrasında Tığ, okula 30 adet kitap hediye etti. Okul Müdürü Servet Büyükkol da İbrahim Tığ’a günün anısına bir plaket sundu.

GAZETECİ, ŞAİR VE YAZAR İBRAHİM TIĞ, GÖKÇEBEY’İN HACIMUSA HERKİME RIFAT HAYRİ SİN ORTAOKULU’NDA “OKUMA ALIŞKANLIĞI VE BİLİNCİ” KONULU SÖYLEŞİ ETKİNLİĞİNDE ÖĞRENCİLERLE BİR ARAYA GELDİ.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.