İhd Maraş Katliamını Kınadı

İhd Maraş Katliamını Kınadı
İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi, düzenlediği basın açıklamasıyla Maraş olaylarını kınadı.

- İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi, düzenlediği basın açıklamasıyla Maraş olaylarını kınadı.

İHD Hakkari Şubesi tarafından yapılan, Cölemerg Öğrenci Derneği’nin de destek verdiği basın açıklamasını İHD Şube Saymanı Ferzende Yılmaz okudu. Maraş katliamının 19 Aralık 1978 de tarihe kara bir leke olarak geçtiğini ifade eden Yılmaz, katliamın sorumlularının hâla yargı önüne çıkarılmadığını ve bunun da samimiyetsizliğin bir göstergesi olduğunu söyledi. Maraş katliamının üzerinden 36 yıl geçtiğini anlatan

Yılmaz, şöyle konuştu: "19 Aralık 1978’de başlayıp 26 Aralık 1978’de biten Maraş katliamında resmi açıklamalara göre 111 kişi öldürüldü, bin üzerinde insan yaralandı, 552 ev yakılarak tahrip edildi, 289 iş yeri yağmalandı. Katliamın bitmesi ile birlikte aynı gün 26 Aralık 1978’de 13 ilde sıkıyönetim ilan edildi. Maraş katliamının yıldönümünde katliamda yaşamını yitiren yurttaşları anmak amacıyla Maraş’taki sivil toplum örgütleri ve Alevi derneklerinin düzenlemek istedikleri etkinlikler bundan önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da Maraş Valiliği tarafından güvenlik gerekçesiyle yasaklanmıştır. Sıklıkla darbelere ve geçmişte yaşanmış katliamlara atıfta bulunarak; darbelere karşı olduğunu ifade eden hükümetin 12 Eylül askeri darbesinin zeminini hazırlamak için Maraş’ta gerçekleştirilen bu katliamın sorumlularını bularak yargılanmalarını talep eden etkinlikleri yasaklaması, söylediklerinde samimi olmadığını göstermektedir."

Hakikat ve adalet için mutlaka bir komisyon kurulması gerektiğini anlatan Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı:

"Böylece dünyada onlarca ülkede yapıldığı gibi Türkiye’de de gerçekler halka açıklanmalıdır. İnsan hakları savunucuları olarak ceza adaleti istiyoruz. İşlenen insanlığa karşı suçlar başta olmak üzere tüm suçlar ile ilgili yaşayan faillerin yargı önüne çıkarılmasını ve hesap sorulmasını istiyoruz. Bütün bu suçlardan sorumlu devletin özür dileme ve gerçeği açığa çıkarma sorumluluğu olduğunu bir kez daha hatırlatıyor ve katliamı kınıyoruz.”

İHD MARAŞ KATLİAMINI KINADI

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.