İhracat Rakamları Açıklaması

İhracat Rakamları Açıklaması
2014-2015 Ocak Mart dönemi ihracat rakamlarını açıklayan GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz diğer birliklerle ilgili kayıt altına alınan ihracatla birlikte GAİB’in 2 milyar 213 milyon 942 bin...

2014-2015 Ocak Mart dönemi ihracat rakamlarını açıklayan GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz diğer birliklerle ilgili kayıt altına alınan ihracatla birlikte GAİB’in 2 milyar 213 milyon 942 bin dolar ihracat gerçekleştirdiğini söyledi.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı Abdulkadir Çıkmaz yaptığı yazılı açıklamayla, 2014-2015 Ocak Mart dönemi ihracat rakamlarını değerlendirdi. Çıkmaz yaptığı açıklamada Gaziantep’in Türkiye genelinde en fazla ihracat yapan iller arasında altıncı sırada yer aldığını belirterek bu dönemde Gaziantep’ten toplam 1 milyar 501 milyon 734 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi. Başkan Çıkmaz yaptığı açıklamaya “Birliklerimizce 2015 yılı Ocak-Mart döneminde, 2014 yılının aynı dönemine oranla yüzde10,4’lük düşüşle toplam 2 milyar 39 milyon 460 bin dolarlık ihracat kayda alınmıştır. Aynı dönemde, diğer İhracatçı Birlikleri adına ise toplam 174 milyon 482 bin dolarlık ihracat kayda alınmıştır. Böylece Birliğimiz ihracat kayıt işlem hacmi, yüzde 13,4’lük düşüşle 2 milyar 213 milyon 942 bin dolar olmuştur” dedi.

İHRACATTA ORTADOĞU İLK SIRADA, AB ÜLKELERİ İKİNCİ SIRADA YER ALDI

GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, ihracat yapılan ülkeler arasında Ortadoğu ülkelerinin birinci sırada yer aldığını belirtirken AB ülkelerinin ise ikinci sırada yer aldığını söyleyerek, “Bölgemiz ihracatında Orta Doğu Ülkeleri yüzde 62,1 pay ile ilk sırada yer almakta, AB Ülkeleri yüzde15,3 pay ile ikinci ve Afrika Ülkeleri %10,3 pay ile üçüncü sırada bulunmaktadır. Toplam 175 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiş olup bu ülkelerden Irak, Suriye, Suudi Arabistan, İran, ABD, İtalya, Libya, İngiltere, Almanya ve Belçika Bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir.” dedi.

GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir çıkmaz ihracatı yapılan ürünler arasında halı, kumaş ve iplik gibi ürünlerin ilk sıralarda yer aldığını da belirterek, “Yapılan ihracatımızda “Halı, kumaşlar, iplikler, bitkisel yağlar, pastacılık ürünleri, değirmencilik ürünleri, plastikler ve mamulleri, dış giyim, demir çelik mamulleri ile ağaç ve orman ürünleri Bölgemizden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olmuştur” dedi.

GAZİANTEP OCAK-MART DÖNEMİNDE YİNE LOKOMOTİF

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin lokomotif kenti Gaziantep’in son verilere göre ihracattaki yerini koruduğunu da ifade eden GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz bu dönemde Gaziantep’ten 1 Milyar 501 milyon 734 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini de belirterek sözlerini “Bölgemizin lokomotif ili olan Gaziantep, 2015 yılı Ocak-Mart döneminde 1 milyar 501 milyon 734 bin dolar ihracat ile Türkiye’nin en çok ihracat yapan altıncı ili konumundaki yerini korumaktadır. Hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, tekstil ve hammaddeleri, halı, kimyevi maddeler ile demir ve demir dışı metaller ilimizin ihracatında önde gelen sektörlerdir" diye sürdürdü.

"İHRACATIN ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMLERDE ARTMASINI BEKLİYORUZ"

İhracatta yaşanan düşüşün dünya genelinde yaşanan ekonomi ile ilgili farklı nedenleri olduğunu da sözlerine ekleyen GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, küresel krizin en önemli etkenler arasında yer aldığını belirterek ihracatın önümüzdeki aylarda artarak geçtiğimiz yıl seviyesine ulaşacağına inandıklarını da belirterek birlik olarak gerekli her türlü tanıtım ve koordinasyon çalışmasını sürdürdüklerini de söyledi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.