İhsan Kaymak: Kütahya, Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliğinde Merkez Olabilir

İhsan Kaymak: Kütahya, Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliğinde Merkez Olabilir
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Kütahya İl Koordinatörü İhsan Kaymak, kurumlarının, 371 projeyi onaylanarak, 42 milyon TL'si hibe olmak üzere toplam 77 milyon TL'lik kaynak sağladığını kaydetti.

- Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Kütahya İl Koordinatörü İhsan Kaymak, kurumlarının, 371 projeyi onaylanarak, 42 milyon TL'si hibe olmak üzere toplam 77 milyon TL'lik kaynak sağladığını kaydetti.

İhlas Haber Ajansı (İHA) Temsilcisi Hüseyin Efe'yi ziyaret eden Kaymak, Kütahya'nın tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği bakımından en elverişli bir olduğunu bildirdi. Kaymak, Kütahya'da daha kekik ve ada çayı yetiştiriciliğinin sadece 20 dönümlük alanda yapıldığını, kurumlarının verdiği destek sayesinde bunun 5 bin 320 dönüme ulaştığını dile getirdi.

Aromatik bitki yetiştiren bir üreticinin dönüm başı ilk yılda 300 TL, ikinci yıl da da bin TL net gelir elde ettiğini anlatan Kaymak, "Aromatik bitki yetiştiriciliğinde Denizli merkez durumunda. Ama Kütahya bir kaç yıl içinde Denizli'yi geçebilir.Kekik ve ada çayında pazarlama sıkıntısı yok. Firmalar, hasat yaklaştığında üreticinin ayağına kadar gelip ürününü satın alıyor" şeklinde konuştu.

"HEDEFİMİZ, KIRSALDA DA GELİR DÜZEYİNİ ARTIRMAK"

Kurumun Kütahya'da 32 uzman personelle hizmet verdiğini belirten İhsan Kaymak, "Kurumumuzun varlık sebebi, AB ve uluslar arası kuruluşlardan sağlanan kaynakların ülkemizde kırsal kalkınma programlarının uygulanmasına yönelik faaliyetlerde kullanılmasını sağlamaktır. Tarım sektörünün genelinde olduğu gibi, kırsal alanda yaşayan vatandaşlarımızın, gelir düzeyinin yükselmesi, gelir dağılımının iyileşmesi, doğal kaynakların korunarak kullanılması ve zenginliklerin tüm insanlarımıza yansıtılması en temel hedefimizdir. Yerel potansiyel ve kaynaklara dayalı olarak kırsal ekonominin rekabet gücünün yükseltilmesidir. Gelir ve istihdam imkanlarının artırılması ve çeşitlendirilmesi, insan kaynaklarının ve örgütlenme düzeyinin geliştirilmesi. Fiziki ve sosyal altyapı hizmetlerinin yaygınlaştırılması, etkinleştirilmesi ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesi. Kırsal çevrenin, doğal ve kültürel varlıkların korunarak geliştirilmesi suretiyle kırsal toplumun refahının artırılmasıdır. Ülkemizin insan kaynakları potansiyelinin nicel ve nitel özelliklerini de dikkate alarak halkımızın ihtiyaçlarının giderilmesi, mevcut doğal ve finans kaynakları ile yapay olarak elde edilebilecek tüm imkanların en akılcı bir şekilde kullanılmasıdır" diye konuştu. (EFE)

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.