İki Beyin Ölümünden Birinde Organ Bağışında Bulunuldu

İki Beyin Ölümünden Birinde Organ Bağışında Bulunuldu
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayhan Dinçkan, 2014 yılı içinde 328 organ nakli gerçekleştirdiklerini belirterek, iki beyin ölümünden birinde organ bağışında bulunduğunu kaydetti.

- Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayhan Dinçkan, 2014 yılı içinde 328 organ nakli gerçekleştirdiklerini belirterek, iki beyin ölümünden birinde organ bağışında bulunduğunu kaydetti.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayhan Dinçkan, bir yıl içinde gerçekleştirdikleri organ nakilleri hakkında açıklamalarda bulundu. Merkez olarak geçen yılki verilere yakın bir nakil yapıldığını aktaran Prof. Dr. Dinçkan, bu yıl 240 böbrek nakli yaptıklarını ve başarı oranlarının yüzde 97 olduğunu kaydetti. Prof.Dr. Dinçkan, böbrek nakillerinin 35’inin çocuk nakil olduğunu ve 55 tanesini ise kadavradan gerçekleştirdiklerini söyledi.

KARACİĞER NAKLİ SAYISI ARTTI

Geçen yıl 40 olan karaciğer nakli sayısını bu yıl 70’e çıkardıklarını dile getiren Prof.Dr. Dinçkan, "Bu nakillerin 132ü çocuktu. Karaciğer nakli alanında yüzde 80’lik artış sağladık. Türkiye’deki karaciğer nakillerinize baktığımız zaman sayımızı arttıran bir merkez olduk. Başarı oranında yüzde 85’i yakaladık. Bu Avrupa şartlarının üstündedir. 6 pankreas nakli ile hastalarımız insülin tedavisinden kurtuldu" dedi.

2014'TE 12 KALP NAKLİ YAPILDI

Toplam 12 kalp nakli yapıldığını ifade eden Prof.Dr. Dinçkan, "Bu yıl 328, geçen yıl 330 nakil gerçekleştirdik. Her yıl artış gösteriyoruz. Ama bu rakamlar yeterli değil. Sağlık Bakanlığı’nın Ulusal Organ Bekleme Listesi'nde böbrek bekleyen sayısı 22 bin 42, 2 bin 189 karaciğer, 55 kişi kalp, 253 kişi pankreas nakli bekliyor" diye konuştu.

"KADAVRA BAĞIŞINDA EN YÜKSEK YÜZDEYE SAHİBİZ"

Akdeniz Üniversitesi’nde gerçekleşen beyin ölümlerinin yüzde 50’sinden organ bağışında bulunulduğunu kaydeden Prof.Dr. Dinçkan, "Ülkemizde bu oran yüzde 10’ların altında. Merkez olarak kadavra bağışında en yüksek yüzdeye sahip olduğumuz için Sağlık Bakanlığı tarafından ödüllendirildik. Emeği geçeni katkı koyan herkese teşekkürler" dedi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.