İklim Değişikliği Ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulu Toplandı

İklim Değişikliği Ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulu Toplandı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ev sahipliğinde, "İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulu" toplandı. Toplantının gündeminde, bu yıl sonunda Paris’te gerçekleştirilecek BM İklim Konfer...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ev sahipliğinde, "İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulu" toplandı. Toplantının gündeminde, bu yıl sonunda Paris’te gerçekleştirilecek BM İklim Konferansında kabul edilmesi planlanan ve 2020 yılı sonrasında geçerli olacak küresel iklim anlaşmasına yönelik Türkiye’nin hazırlıkları yer aldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, toplantıda yaptığı konuşmada, “Ülkemiz 2020 sonrasına ilişkin yeni anlaşmanın şeffaf, kapsayıcı, adil ve eşitlikçi olması halinde kendi kabiliyetleri doğrultusunda sürece katkı sağlamaya niyetlidir” dedi.

Yeni sürece yönelik hazırlıklar çerçevesinde Türkiye’nin müzakerelerde daha etkin ve verimli sonuçlar elde edebilmesi için ortak bir kararla Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar’ın Başmüzakereci olarak görevlendirildiğini belirten Müsteşar Öztürk, “Bu sürecin kamu, özel sektör kuruluşları, akademik çevreleri ve sivil toplum kuruluşları ile eşgüdümlü ve uyumlu bir şekilde yürütülmesi amaçlanmaktadır.” diye konuştu.

Küresel bir sorun olan iklim değişikliğinin geri dönülemez sonuçlarını önlemek ve bununla mücadele etmek için ülkelerin işbirliğinin önemli olduğuna dikkati çeken Müsteşar Öztürk, KYOTO Protokolü’nün uygulanmasında bugüne kadar işbirliğinin sağlanamadığını vurguladı.

TÜRKİYE’DE ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Müsteşar Öztürk, 2015 yılının iklim değişikliğiyle mücadelenin kritik bir öneme sahip olduğuna işaret etti. Müsteşar Öztürk, Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi çatısı altında bulunan ülkelerin, KYOTO Protokolü yerine yeni bir iklim anlaşması kabul etmenin eşiğine geldiğini söyledi.

Müsteşar Mustafa Öztürk, bu yıl sonunda Paris’te düzenlenecek BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 21. Taraflar Konferansı’nda 2020 sonrasında yürürlüğe girecek yeni anlaşma metninin tamamlanmasının planlandığını belirtti.

Anlaşmanın KYOTO Protokolünden farkının, belli ülkelerin dışındaki tüm taraf ülkelerden destek beklenmesi olduğunu ifade eden Müsteşar Öztürk, tüm ülkelerin Ekim ayına kadar katkı sunacağını kaydetti. Öztürk, bu kapsamda Türkiye’de de çalışmaların başladığını, Bakanlıklarınca yürütülen sera gazı emisyonları projeksiyonlarının belli bir aşamaya getirildiğini ve kurulda sunulacağını dile getirdi.

Müsteşar Öztürk, "İnşallah kurul üyelerimizle birlikte çalışmalar üzerinde bir mutabakata varıp önümüzdeki bir iki ay içerisinde ülkemizin yeni iklim anlaşmasına katkısını sunabiliriz. Bu konuda alınan karar sadece Bakanlığımızın kararı değil, ülkemizin kararı olacaktır. Yeni iklim sürecinde ülkemizin iyi bir şekilde konumlanması, menfaatlerinin korunması hayati önem taşımaktadır" ifadesini kullandı.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞININ EV SAHİPLİĞİNDE,

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.