İl Müftüsü’nden Bayram Mesajı

İl Müftüsü’nden Bayram Mesajı
Samsun İl Müftüsü Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk, yaptığı Ramazan Bayramı mesajında, “Bu günlerde katılaşan kalpler yumuşar, yoksullar doyurulur, çocuklar sevindirilir, yetimin başı okşanır, hastalar ve yaşlılar ziyaret edilir” dedi.

- Samsun İl Müftüsü Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk, yaptığı Ramazan Bayramı mesajında, “Bu günlerde katılaşan kalpler yumuşar, yoksullar doyurulur, çocuklar sevindirilir, yetimin başı okşanır, hastalar ve yaşlılar ziyaret edilir” dedi.

Yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi Samsun İl Müftüsü Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk, bayram mesajı yayınladı. Açıklamasına ‘Allah'a ibadet edin ve O'na hiçbir şeyi ortak koşmayın’ sözünü belirterek Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk, “Ana-babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yakın arkadaşa, yolcuya, ellerinizin altında bulunanlara (köle, cariye, hizmetçi ve benzerlerine) iyi davranın, Allah kendini beğenen ve daima böbürlenip duran kimseyi sevmez. Bayramlar, gönüllerimizin kaynaştığı, kardeşliğimizin pekiştiği, küskünlerimizin barıştığı müstesna günlerdir. Bu günlerde katılaşan kalpler yumuşar, yoksullar doyurulur, çocuklar sevindirilir, yetimin başı okşanır, hastalar ve yaşlılar ziyaret edilir” diye konuştu.

Bayram günlerinin barış ve sevinç günleri olduğunu hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk, “Dargın olmak ve küs durmak dinimizde yasaktır. Zira Peygamberimiz a.s, ‘Bir Müslüman’ın diğer Müslümana üç günden fazla dargın durması helal olmaz’ buyurmuştur. Kin, nefret, haset hastalıklarından arınarak bağış yolunu tutmak büyüklüktür. Kin ateşinde pişmiş olsak bile insanları affedelim. Akraba ziyaretleri ile aradaki bağları kuvvetlendirelim. Bayramlar, bir merhamet eğitimidir. Peygamberimiz a.s buyurmuşlardır ki, ‘Yerdekilere acıyın ki, göktekiler de size acısın, merhamet etsin’.

Köprü altlarında ve sokaklarda yatan çocuklarımıza ve kimsesizlere elimizi uzatalım. Yüce Rabbimiz, ‘Bir insanın hayatını kurtaran bütün insanlığı kurtarmış olur’ buyurarak büyük bir hakikate dikkat çekmektedir. Allah’ın ancak, merhamet eden kullarına merhamet ettiğini unutmayalım” şeklinde konuştu.

İnsanın merhametini sadece insanlara göstermemesini, diğer bütün varlıklara da göstermesi gerektiğini ifade eden Hayrettin Öztürk, “Hz. Peygamber a.s buyurur, ‘Kim boğazlanmış bir serçeye acır, merhamet gösterirse, Allah da kıyamet günü ona acır, merhamet gösterir’ Bayram, kulun kula değil, kulun Allah'a kul olması ilkesini bize hatırlatır. Kimsenin kimseyi sömürmediği, kimsenin kimseye zulüm yapmadığı, kimsenin kimseye inancından dolayı müdahale etmediği, barış ve huzurun, sevgi ve saygının hakim olduğu bir dünya istiyoruz. Sevdiklerimizle birlikte huzurlu bir hayat yaşamak istiyoruz. Filistin, Suriye, Mısır, Irak ve Afganistan kan gölüne döndü. Bu topraklarda, gözleri yaşlı, geceleri uykusuz, kalbi ise dayanılmaz çarpıntılarla dolu insanların yanışlarını ve yakarışlarını seyrediyoruz. Filistin’de hıçkırıklar, gözyaşları ile birlikte sel olup akıyor, haykırışlar gökleri yırtıyor, yürekler parça parça oluyor, bütün insanlık seyrediyor ve susuyor. Viraneye dönmüş evler, kopmuş kollar, parçalanmış bedenler, annesinin gözleri önünde can veren bebeler, simsiyah olmuş cesetler, İsrail hapishanelerinde yıllarca evladını görememenin hasretiyle yanıp tutuşan, nefesini ve sesini unutan ama yine de metanetini koruyan anne babalar. Sorumluluktan kaçmak, zalimin teşvik pirimidir. Bu bayramda Filistin’i ve Gazze’yi de unutmayalım. Diğer tarafta komşumuz Suriye’de büyük bir katliam yaşanıyor. 1 milyonu aşkın mülteci kardeşimiz yurtlarını terk ettiler. Aynı tarihi, aynı kültürü, aynı toprakları, aynı değerleri paylaştığımız Allah’ın bizi kardeş ilan ettiği sığınmacılarımıza destek olalım, kardeş aileler oluşturalım. Asla onları bir yük olarak görmeyelim” ifadelerini kullandı.

Bayram gününde sevincin abartılmaması gerektiğini hatırlatan Öztürk, “Silahtan uzak duralım. Bayramımızı bir aileye zehir etmeyelim, ocaklara ateş düşürmeyelim. Zira bayramlarda maganda kurşunu ile can veren nice insanlarımız var. Unutmayalım, ‘Bir insanı öldüren, bütün insanlığı öldürmüş gibi olur’. Bu bayramda, engelli kardeşlerimizi, yaşlılarımızı, tarihimizin şanına şan ekleyen, mezarında bizden Fatiha bekleyen şehitlerimizi, yiğitlerimizi ve bizden önce bu dünyadan göçmüş yakınlarımızı da unutmayalım. Trafik kurallarına uyalım. Sevinçli geçireceğimiz bayramımızı hüzne dönüştürmeyelim.Bu duygularla milletimizin ve İslam âleminin mübarek Ramazan Bayramını en içten duygularla tebrik ediyor, ülkemizdeki güven ve huzur ortamının kalıcı hale gelmesi, İslam dünyasında kardeşlik, dayanışma, barış, huzur ve güven ortamının yeniden tesisi için de Rabbime dua ediyorum” açıklamasında bulundu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.