İnfak

 

Değerli kardeşlerim dinimiz İslam’ın önemle üzerine durduğu hususlardan biride infaktır.İnfak elindekini Allah rızasını gözeterek ihtiyaç sahibi olan kardeşine,dinimübine faydalı olabilecek bir hizmete  verebilmektir.Kısacası infak Rabbimizin rızasını kazanabilmek için malımızı,canımızı ve imkanlarımızı kullanmamızdır.İnfak o derece önemlidir ki Kur’an-ı Kerim de  200 Ayet te zikredilmiştir.

Âyet-i kerîmede buyrulur:

“…Namazı kılın, zekâtı verin, Allâh’a gönül hoşluğuyla borç (karz-ı hasen) verin. Kendiniz için önden (dünyada iken) ne iyilik hazırlarsanız Allah katında onu bulursunuz; hem de daha hayırlı ve mükâfatça daha büyük olmak üzere!..” (el-Müzzemmil, 20)

Rabbimiz  yapılan infakları,verilen sadakaları “Karz-ı hasen: En güzel borç”  manasıyla  Rabbimizin bu hususa verdiği önemin ne derece büyük olduğunu idrak edebiliriz.

Peygamber Efendimiz de İnfak ın ne derece önmeli olduğunu bizlere şu şekilde bildiriyor;

“Sadaka kesinlikle malı eksiltmez, bir kul elini sadaka vermek için uzattığında, o sadaka sâilin eline geçmeden evvel, muhakkak Allah Teâlâ’nın eline konulmuş olur…”

(Ali el-Müttakî, VI, 377/16134; Taberânî, Kebîr, IX, 109)

Cenab-ı hak kendisine yakın kullardan olabilmemiz için sevdiğimiz şeylerden infak etmemiz gerektiğini belirterek:

“Sevdiğiniz şeylerden infâk etmedikçe, aslâbirr’e

erişemezsiniz. Her ne infâk ederseniz; şüphesiz Allah, onu hakkıyla bilir.” (Âl-i İmrân, 92)

Ayet-i Kerimede zikredilen “birr”kelimesimanası”İyilik,hayırdagenişlik,güzeldavranış”manalarınagelmektedir.Bazı Alimlerimizde Hayrın ulaşabileceği zirve noktası olarakta yorumlamışlardır ”Birr” kelimesini.Rabbimizde Diğer bir ayet-i kerimede “Birr” şöyle  tarif etmektedir;

“Birr, yüzlerinizi doğu ve batı tarafına çevirmeniz değildir. Asıl birr (sâhipleri), Allâh’a, âhiret gününe, meleklere, kitaplara, peygamberlere inanan, servetini -kendisi için ne kadar kıymetli olsa da- (Allâh’ınrızâsını gözeterek) akrabâsına, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışlara, dilencilere ve insanları kölelikten kurtarmaya harcayan; namazlarında devamlı ve dikkatli olan, zekâtını veren, verdiği sözü tutan, felâket, zorluk ve sıkıntı anlarında sabredenlerdir. İşte sadâkat gösterenler, bu vasıfları taşıyanlardır. Müttakîler ancak onlardır.” (el-Bakara, 177)

Bu Şekilde infak ın önemini belirtmiştir.Başka bir Ayette de;

“Size ne oluyor ki, Allah yolunda infâk etmiyorsunuz? Oysa göklerin ve yerin mîrâsıAllâh’ındır. İçinizden, Fetih’ten önce infak eden ve savaşanlar (diğerleriyle)bir olmaz. İşte onlar, derece olarak sonradan infâk eden ve savaşanlardan daha büyüktür. Bununla beraber Allah, her birine en güzel olanı va’detmiştir. Allah, yaptıklarınızdan haberdardır.” (el-Hadîd, 10)

Buyrularak infak etmenin hayatımızın merkez noktasında olması gerektiğini Rabbim bizlere bildirmiştir.Peygamber Efendimizde;

“Ey Âdemoğlu! (Allâh için) infâk et ki, sana da infâk olunsun!” (Buhârî, Tefsîr 11/2, Nafakât 1; Müslim, Zekât 36, 37)

“Her sabah iki melek iner. Biri; «Yâ Rab! İnfâk edene, infâkına karşılık yenisini ihsân eyle!» der. Diğeri de; «Yâ Rab! Cimrilik edenin malını telef et!» diye duâ eder.” (Buhârî, Zekât, 27; Müslim, Zekât, 57)

“Ey Âdemoğlu! İhtiyacından fazla olan malını sadaka olarak vermen, senin için iyi; vermemen ise kötüdür. İhtiyacına yetecek kadarını elinde tutmandan dolayı ayıplanmazsın. İyiliğe, geçimini üstlendiklerinden başla. Veren el, alan elden daha üstündür.” (Müslim, Zekât, 97; Tirmizî, Zühd, 32)

“Kim, helâl kazancından bir hurma kadar sadaka verirse -ki Allah, helâlden başkasını kabul etmez- Allah o sadakayı kabul buyurur. Sonra onu dağ gibi oluncaya kadar, herhangi birinizin tayını büyüttüğü gibi, sâhibi adına ihtimamla büyütür.” (Buhârî, Zekât 8, Tevhîd 23; Müslim, Zekât 63, 64)

Belirterek infak ettiğimiz zaman ulaşacağımız manevi dereceleribizlere müjdelemiştir.

Değerli kardeşlerim Ayet ve Hadislerdende anlayacağımız malın,mülkün,canın gerçek sahibinin Allah(c.c) olduğunu hiçbir zaman unutmayalım bizler malın,mülkün,canınemanetçileriyiz.Yapacağımızinfak,sadaka  bizleri koruyan bir zırh olacaktır.Allah(c.c)’ın verdiğini yine Allah(c.c) yolunda infak etmek Müslümanın  kulluk vazifesini yerine getirmesi için büyük bir fırsattır.Bizlerin de bu fırsatı iyi değerlendirip Rabbimizin sevdiği kul olma mertebesine ulaşabiliriz.Rabbim bizleri malıyla,mülküyle,canıyla infak etmeyi nasip etsin.Rabbim bizleri Kendisine layık kul,Peygamberimize layık ümmet olmayı nasip etsin.AMİN:

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
M.Halit AYHAN Arşivi