İşte Dünya’nın En Küçük Kitabı !

İşte Dünya’nın En Küçük Kitabı !
Ege Üniversitesi (EÜ) Kâğıt ve Kitap Sanatları Müzesi bugün galerisinde dünyanın en küçük kitabı ve en hafif kâğıdını bulundurarak merakları üzerine topluyor. EÜ Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesi, dünya...

Ege Üniversitesi (EÜ) Kâğıt ve Kitap Sanatları Müzesi bugün galerisinde dünyanın en küçük kitabı ve en hafif kâğıdını bulundurarak merakları üzerine topluyor.

EÜ Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesi, dünya kültür tarihinin son 2000 yılının vazgeçilmez demirbaşları kağıt ve kitabın uzun soluklu yolculuğunu farklı kültürlerden örnekleri ziyaretçilere sunmaya devam ediyor. Türkiye’nin ilk Kâğıt ve Kitap Müzesi niteliğini taşıyan ve koordinatörlüğünü Uzman Nedim Sönmez’in üstlendiği müze, eski Levanten yapısı olan Ballian Köşkü’nde iki yıl önce ziyaretçilere kapılarını açtı.

DESTEKLERLE GÜÇLENEN MÜZE

“Avrupa’da galeri, yayınevi, fuar ve müzelerde geçen 30 yıllık bir hayatın ve buralardan edinilen tecrübenin ürünüdür bu müze” diye konuşan Sönmez, başlangıçta dört olan eser sayısını üç haftada 40’a çıkarttıklarını söyledi. Yolcuğunda EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Helena Tschacher, Ege Üniversitesi Güçlendirme Vakfı, birçok sanatçı ve bağışçılardan destek gördüğünü söyleyen Sönmez, müzede 700’e aşkın eserleri sergilediklerine vurgu yaptı.

Sönmez, “Türkçede güzel bir deyim var ‘damlaya damlaya göl olur’. Değişik ülkelerden önemli sanatçı isimleri buldum. Bir sanatçı olarak kendilerine mektuplar yazdım. Sanatçıdan sanatçıya yazılmış hoş mektuplar oldular. Dolayısıyla birçok eser bağışlandı müzemize” dedi

Sanat Tarihçisi Seda Ağırbaş ise “Bence bu müzenin en önemli özelliklerinden biri bilgi müzesi olmasıdır. Diğer bir önemli özelliği de dünyada ne kadar farklı sanat boyutları olduğunu gözler önüne seriyor olması” diye konuştu.

DÜNYANIN EN KÜÇÜK KİTABI VE EN HAFİF KÂĞIDI BURADA

Josua Reichters 32 sayfalık Japon ipek kâğıdına basılmış ve elle deriye ciltlenmiş “Bilder-ABC” (Resimli Alfabe Kitabı) dünyanın en küçük kitabı ünvanını alarak bu müzede yerini alıyor. Kaset içindeki bu kitabın ağırlığı 5 miligram. Boyutları 2.4 x 2.9 mm parmakla tutulmayacak kadar küçük olan eser minyatür kitaplar bölümünde sergileniyor. Metrekaresi iki gram ağırlığında olan dünyanın en hafif kâğıdı da bu müzede yer alıyor.

MÜZEDE ÜNLÜ SANATÇILARIN ORJİNAL ESERLERİ YER ALIYOR

Pablo Picasso, Marc Chagall, Joan Miro, Salvador Dali, Wassily Kandisky, Henri Matisse ve Andy Warhol gibi ünlü sanatçıların eserleri müzenin ‘Kitaptaki Ustalar Bölümü’nde orijinal haliyle bulunuyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün imzasına bakarak stilize etmesiyle tanınan ünlü isim Ethem Çalışkan’ın bazı çalışmaları da müzede yer alıyor. 32 ülkeden 42 kağıt sanatçısının oluşturduğu ‘One World’ adlı dünya haritası müzenin en ilgi çeken eserlerden biri.

İki kattan oluşan müzenin giriş katı beyaz haliyle ‘kâğıdı’ temsil ederken, ikinci katı ise siyah tasarımı ile ‘kitabı’ temsil ediyor. Müzenin giriş katında 2 bin yıldır insan için önemli olan kâğıdın tarihi, renkli kâğıtlar, eserler ve modern çalışmalar yer alıyor. İkinci katında ise kitap ve kitap baskı teknikleriyle ilgili eserler yer buluyor. Ayrıca müze sahip olduğu bir sanat galerisinin yanı sıra kâğıt ve ebru gibi yaratıcı sanat atölyelerine de bünyesinde yer veriyor.

Her kesim ve yaşa hitap eden müze İzmir’de Ege Üniversitesi’nde Pazar ve Pazartesi günleri hariç, 09.00 - 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.