İşte tutuklanma gerekçeleri

İşte tutuklanma gerekçeleri
Hrant Dink'in soruşturmasında tutuklanan gazeteci Ercan Gün'ün Ogün Samast'ın görüntülerini, cinayetle askeri ilişkilendirmeye yönelik algı oluşturacak...

Hrant Dink'in soruşturmasında tutuklanan gazeteci Ercan Gün'ün Ogün Samast'ın görüntülerini, cinayetle askeri ilişkilendirmeye yönelik algı oluşturacak şekilde yayınladığı, yarbay Metin Yıldız'ın ise göstermesi gereken asgari gayreti göstermediği belirtildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcılığı tarafından Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan Ercan Gün ile yarbay Metin Yıldız'ın hakimlik sorgusu sona erdi.

İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'nde Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi ile ifadeleri alınan Ercan Gün ve Metin Yıldız "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan tutuklandı. Tutuklama kararında, şüpheli Metin Yıldız'ın olay tarihinde Trabzon Jandarma İl Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü görevinde bulunduğu, Gazeteci Hrant Dink'in öldürüleceği istihbaratını almasına rağmen bu hususta görevi gereği göstermesi gereken asgari gayreti göstermediği belirtildi.

Yıldız'ın, Hrant Dink'in öldürülmesi olayında yargılanan bir kısım jandarma ve emniyet mensubu şüphelilerle irtibatlı olduğu kaydedilen kararda, "Diğer şüpheliler ve yargılananlarla fikir ve eylem birliği içerisinde hareket ettiği, cinayetin işleneceğini bildiği halde, örgütün hedefleri doğrultusunda İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü'nün görev ve kadro itibariyle ele geçirebilmek için bu cinayetin sonucuna hizmet edecek şekilde hareket ettiği" ifade edildi.

Samast'ın fotoğrafının çekildiği yeri maksatlı olarak farklı gösterdi

Kararda şüpheli Ercan Gün'ün olay tarihinde cinayetin faili olarak yakalanan Ogün Samast'ın görüntülerini, cinayetle askeri ilişkilendirmeye yönelik algı oluşturacak şekilde yayınladığı belirtildi. Bu doğrultuda şüpheli Ogün Samast'ın bahse konu fotoğrafları verdiği olay mahalline gitmesine rağmen, Ercan Gün'ün Ergenekon yargılanmalarına yönelik algı oluşturmak için maksatlı bir şekilde fotoğrafın çekildiği yerin Jandarma olduğunu belirttiği ifade edildi.

FETÖ MENSUPLARIYLA İRTİBATLILAR

Kararda, "Firari olan ve tutuklu bulunan birçok FETÖ/PDY terör örgütü mensuplarıyla irtibatları, bu irtibatların FETÖ mensuplarınca oluşturulan 17-25 Aralık kumpas soruşturmaları, MİT TIR'larının durdurulmasıyla Türkiye Cumhuriyeti'nin ve hükümetinin uluslar arası alanda teröre yardım ettiği algısını oluşturmaya yönelik, sonuçları 15 Temmuz darbe girişiminde de görülen ihanet hareketinden sonra devam ettirmesi, cinayetin öncesinde ve sonrasındaki hareket tarzları göz önüne alındığında tutuklanmalarına karar verilmiştir" denildi.

TUTUKLU SAYISI 16'YA YÜKSELDİ

Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili olarak yürütülen soruşturma kapsamında daha önce savcılığın talimatıyla çok sayıda isim gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan şüphelilerden albay Ali Öz ile birlikte cinayetin faili Ogün Samast ve Hrant Dink'i izledikleri iddia edilen şüpheliler Abdullah D., Yavuz B., Emre C., Ergün Y., Volkan Ş., Şeref A., Okan Ş., Hüseyin Y. Gazi G., albay Ali S., Veysel Ş., Ecevit E. ve Adem S. tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.