Japon Heyeti Gemisander’i Ziyaret Etti

Japon Heyeti Gemisander’i Ziyaret Etti
Ekonomik ömrünü tamamlayan gemilerin geri dönüşüme kazandırılması için harekete geçen Japonya Devleti’nin görevlendirdiği teknik heyet, İzmir’in Aliağa ilçesinde faaliyet gösteren Gemi Geri Dönüşüm Sa...

Ekonomik ömrünü tamamlayan gemilerin geri dönüşüme kazandırılması için harekete geçen Japonya Devleti’nin görevlendirdiği teknik heyet, İzmir’in Aliağa ilçesinde faaliyet gösteren Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği’ni (GEMİSANDER) ziyaret etti. Japonya Uluslararası İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı MitsuhikoIda’ın başkanlığında 5 kişiden oluşan Japon heyeti, gemi söküm tesislerinde incelemelerde bulundu.

Bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye gelen Japonya Dış Ticaret Teşkilatı ve Japon Arazi, Altyapı, Ulaşım ve Turizm Bakanlığı temsilcileri, İzmir’in Aliağa ilçesinde faaliyet gösteren Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği’ni (GEMİSANDER) ziyaret etti. Gemi Söküm Tesislerini ziyaret eden Japon heyetini GEMİSANDER Başkanı Adem Şimşek ve Dernek Yönetim Kurulu Üyeleri karşıladı.

Çevre ve Şehircilik, Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıklarından temsilcilerinde katıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan GEMİSANDER Başkanı Adem Şimşek, Japon heyetini Türkiye’de ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Japon heyetinin sorularını da yanıtlayan Başkan Adem Şimşek, Türkiye’de ilk defa 1976 yılında kurulan Gemi Geri Dönüşüm tesislerinin özellikle son 10 yılda geldiği noktaya dikkat çekti. 1450 metre uzunluğundaki sahil bandında 22 firmanın hizmet verdiğini anlatan Şimşek, tesislerde iş ve işçi sağlığını her şeyin önünde tuttuklarını söyledi. Türkiye’nin gemi geri dönüşüm sektörüne sahip olan ülkeler arasında uluslararası Hong Kong Sözleşmesi’ne imza atan tek ülke olduğuna vurgu yapan Şimşek, “Türk gemi söküm sektörü olarak bugüne kadar uluslararası sözleşmelerin yükümlülüğünü yerine getirmek adına 20 milyon doların üzerinde insan ve çevre sağlığını koruyucu yatırım yaptık. Bireysel hatalar haricinde iş kazalarının tamamen önüne geçtik. Öte yandan son yıllarda gemi geri dönüşümünde büyük rekora imza attık. Dünyanın en büyük gemileri arasında gösterilen birçok gemiyi tesislerimizde başarı ile geri dönüşüme kazandırdık. Bu noktada miladını dolduran gemilerinin en güvenilir ve en çevreci ülkelerde sökülmesini arzu eden Japonya ile de işbirliği yapmak isteriz” diye konuştu.

SEKTÖRÜN EKONOMİYE VE İSTİHDAMA KATKISINA DİKKAT ÇEKİLDİ

Toplantı sonrası tesisleri gezen ve yürütülen çalışmaları yerinde inceleyen Japon heyeti, tesis yetkililerinden söküm çalışmalarının işleyişine yönelik bilgi aldı. Gemi İnşaatı Politikası Direktörü Akihiro Tamura, ziyaret sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada; Türkiye’nin gemi geri dönüşüm endüstrisi hakkında bilgi edinmek, gözlemde bulunmak, Hong Kong Sözleşmesi ve Avrupa Birliği Gemi Geri Dönüşüm Yönetmeliği hakkında görüş alış verişi yapmak ve OECD Gemi İnşa Çalışma Grubu ile birlikte MEPC nezdinde tartışılan güncel meseleleri görüşmek adına Aliağa Gemi Geri Dönüşüm tesislerini ziyaret ettiklerini söyledi. Gemi söküm sektörünün tüm dünyayı yakından ilgilendiren önemli bir sektör olduğuna dikkat çeken Tamura, gemi geri dönüşüm sektörüne sahip ülkeler arasında Türkiye’nin en gelişmiş ve modern ülkelerden biri olduğunu belirtti. Aliağa Gemi Geri Dönüşüm tesislerine yönelik izlenimlerini paylaşan Tamura, “Aliağa’da bulunan tesisler için tamamen kusursuz diyemeyiz. Ancak, emsal ülkelere göre Türkiye, gerek çevre, gerek insan sağlığı, gerek iş güvenliği konusunda son derece sektörünü geliştirmiş örnek bir ülke konumunda. Biraz daha çabayla buradaki tesislerin tamamen kusursuz olabileceğini düşünüyorum. Japonya olarak bu noktada Türkiye ile iş birliği yapabileceğimize inanıyorum” diye konuştu. Tamura, Japon gemilerinin Türkiye’de sökülmesi için engel teşkil edecek bir gerekçenin olmadığını sözlerine ekledi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.