Kadın Eli Değen İlçe Huzuru Buldu

Kadın Eli Değen İlçe Huzuru Buldu
Antalya’nın 2900 nüfuslu en uzak ilçelerinden biri olan İbradı’da bir kişi de bile silah taşıma ruhsatı yok. İlçenin kadın kaymakamı Zerrin Çay Beşikçi göreve başladıktan sonra 8 ayda sadece 18 küçük...

Antalya’nın 2900 nüfuslu en uzak ilçelerinden biri olan İbradı’da bir kişi de bile silah taşıma ruhsatı yok. İlçenin kadın kaymakamı Zerrin Çay Beşikçi göreve başladıktan sonra 8 ayda sadece 18 küçük çapta adli olay yaşandı.

Antalya Emniyet Müdürlüğü’nün verilerine göre, polisin sorumluluk bölgesindeki silah bulundurma oranında son 5 yıl içinde ciddi bir düşüş var. Kentin hiç silah taşımayan tek ilçesi İbradı. Antalya’nın Torosların eteğine kurulu 1300 rakımlı İbradı ilçesinin 2900 nüfusu bulunuyor. İlçede bir kişinin silah bulundurma ruhsatı bulunurken, hiç kimsenin silah taşıma ruhsatı bulunmuyor.

SİLAHLANMA SIFIR

Silahlanmanın sıfır olduğu İbradı ilçe halkı arasında birbirlerine güven hakim. İlçe halkı evlerinin kapı ve pencerelerini hatta otomobillerin kontaklarını bile üzerinde bırakıyor. Öte yandan pencerelerde demir korkuluk olmaması dikkat çekiyor.

DEVLET ADAMLARI YETİŞTİREN İLÇE

İbradi’nın ilk kadın Kaymakamı Zerrin Çay Beşikçi, ilçenin nüfusunun 2 bin 900 olduğunu ve sürekli göç verdiğini söyledi. Göçün sebebini ekonomik faaliyetlerin geniş olmamasına bağlayan Kaymakam Beşikçi, "Genelde yaşlı nüfus ilçede kalmış durumda. Yaz nüfusu çok kalabalık. Torosların eteğinde dağların arasında bir ilçe. Bir çok endemik bitkiyi barındıran, 134 tane tescilli kültür varlığını bünyesinde barındıran, geleneksel yapısını korumuş, Osmanlı’dan bu yana önemli devlet adamları yetiştirmiş, irfan yuvası olarak binen Antalya’nın önemli bir ilçesidir" dedi.

İLÇEDE PENCERELERDE KORKULUK YOK

Güvenlik anlamında İbradı’nın huzurlu bir ilçe olduğunu vurgulayan Kaymakam Beşikçi, "Bu yılın ilk 8 ayında 18 adli olay yaşanmıştır. Bunlarda önemli olaylar değildir. İnsanların güvenliklerini sağlama amacıyla silahı tercih etmedikleri bir ilçemiz. Kapılar pencereler kilitlenmeden herkes ikamet eder. Araçlarını park ettikleri zaman kilitleme ihtiyacı hissetmezler. Anahtarlar aracın üzerinde kalır. Pencerelerde demir parmaklıklar yoktur. Hiçbir adli olay yaşanmaz" şeklinde konuştu.

UZLAŞMA ÖNEMLİ

Emniyet anlamında İbradı’nın huzurlu bir ilçe olduğunu kaydeden Kaymakam Zerrin Çay Beşikçi, şunları kaydetti:

"İlçede güvenliği ilk olarak kolluk kuvvetleri sağlıyor ama insanlar arasındaki saygı ve sevgi üst düzeydedir. Bakıldığı zaman ilçe halkı geleneksel değerlere bağlı olarak büyümüş, kendi can ve mal varlıklarına önem verdikleri gibi başkalarınınkini de önemsiyorlar. Bir arada olmanın bilincini yaşayan ve ona göre davranan insanlardır. Herhangi bir sorunla karşılaştıkları zaman, bunu kavga dövüşle değil uzlaşma yoluyla çözerler."

RUHSAT BAŞVURUSU YOK

İbradı halkının şiddete ve silaha karşı olduğunu ifade eden Beşikçi, "Silah bulundurma ruhsatı için bir kişi başvuru yaptı. Taşıma ruhsatı başvurusu yok. Güvenliklerini sağlama noktasında insanlar burada silahı tercih etmiyor" dedi.

SİLAHA HAYIR PROJESİNE ÖRNEK

Özel günlerde dahi ilçede havaya silah atılmadığını vurgulayan Beşikçi, "Duygularını silahla göstermiyorlar. Kavga dövüş zaten yaşanmıyor. Türkiye’de ‘Silahlanmaya hayır’ diye bir proje yürütülse en önemli örnek teşkil edebilecek ilçe İbradı olur" ifadelerini kullandı.

"KESİCİ ALET BİLE TAŞIMAYIZ"

İlçe sakini Mustafa Öztürk de, sakin ve huzurlu bir ilçede yaşadıklarını belirterek, "Herkes birbirine güvendiği için anahtarı kapıda bırakıp giderler. Silah kolay kolay atılmaz. Silah taşıyan yoktur. Gençler olarak, kesici alet bile taşımayız. Kardeşlerimize de iyi bir örneğiz" diye konuştu.

Kemal Yavuz isimli vatandaş ise ilçelerinde kimsenin silah taşımadığını belirterek, "Güvenli bir ilçedir. Arabaların kapıları açıktır. Evlerde kapılar yazın kolay kolay kapanmaz. Güvenli bir ilçe, silahın olmaması da sükunetin iyi olmasına işarettir” dedi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.