Kadın Erkek İlişkilerinde Ezber Bozan Köy

Kadın Erkek İlişkilerinde Ezber Bozan Köy
Amasya’nın Karatepe köyünde yaşayan kadınlar her salı günü köy lokalinde buluşarak birlikte vakit geçirirken, erkekler ise ev işlerini yapıyor.İtalya’da 32 yıl çalıştıktan sonra memleketi Amasya’nın M...

Amasya’nın Karatepe köyünde yaşayan kadınlar her salı günü köy lokalinde buluşarak birlikte vakit geçirirken, erkekler ise ev işlerini yapıyor.

İtalya’da 32 yıl çalıştıktan sonra memleketi Amasya’nın Merzifon ilçesine bağlı Karatepe köyüne dönen Rumi Erikçi, muhtar seçildikten sonra köyündeki kadınlara yönelik ilginç bir projeyi hayata geçirdi. Projesini 100 hane ve 276 nüfuslu köyün erkekleriyle paylaşıp desteklerini alan 61 yaşındaki iki çocuk babası Erikçi, köyde salı günlerini ‘kadınlar günü’ ilan etti.

3 aydır cami hoparlöründen yapılan anonsun ardından erkeklerin köy meydanını boşaltması üzerine öğle saatlerinde muhtarlık binasıyla bitişik lokalde toplanan kadınlar, evden getirdikleri yiyecekleri birlikte yiyor. İlerleyen saatlerde oyun oynayan kadınlar, kitap okuduktan sonra yeniden evlerinin yolunu tutuyor.

Diğer günler eşleriyle birlikte tarlada çalıştıklarını ancak salı günü ise kadınlarla buluştuklarını anlatan iki çocuk annesi Beyhan Çopur, “Evden bir şeyler getirip çayla beraber yiyoruz. Sohbet ediyoruz, okey oynuyoruz, örgü örüyoruz, kitap okuyoruz. Beyler evde, işi olan tarlada. Salı günleri ev işlerine, tavuğa, cücüğe beyler bakıyor” dedi.

3 çocuk annesi Selma Celep, birlikte örgü yaptıklarını, ayrıca ileride kurulması planlanan kooperatif için de görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.

SALI GÜNLERİ ERKEKLERE SOKAK YASAK

Köyün yaşlılarından Nurettin Uz, salı günleri yasak olduğu için sokağa çıkmadığını vurguladı.

Tarlada acil bir işi olmadığı takdirde salı günlerini evde geçirdiğine değinen köy sakinlerinden Tuncay Çopur ise, “Evi süpürürüz, bulaşıkları makineye atarız, toz alınacak yerleri alırız. Bugün hanımımızın yapacağı işleri biz yaparız. Hanımlar ise köy lokalinde arkadaşlarıyla haftada bir buluşuyor, eğleniyorlar, bu şekilde vakit geçiriyorlar” diye konuştu.

İşçi olarak gittiği İtalya’dan köyüne dönüp muhtarlığı üstlenmesinin ardından köyde çeşitli faaliyetler başlattığını, ayrıca kadınlara yönelik hayata geçirmeyi planladığı kadınlar günü projesini erkeklerle paylaştığını anlatan muhtar Rumi Erikçi, “ ‘Doğal hakları, çok iyi düşünmüşsün’ dediler. Beni dinledikleri için onlara saygılar sunuyorum. Anneler günü, kadınlar günü yılda bir defa oluyor. 365 gün esas kadınların ve annelerin günüdür. Biz haftada bir gün onlara bunu tahsis ettik. Mutluluk duyuyorum” ifadelerini kullandı.

Kadınlara yönelik şiddet olaylarını da hatırlatan Erikçi, şöyle konuştu: “Ne yazık ki Türkiyemizde biraz kültür seviyesi düşük olduğu için kadınlara hala şiddet uygulanıyor. Ben bu şiddeti şiddetle kınıyorum.”

AMASYA’NIN KARATEPE KÖYÜNDE YAŞAYAN KADINLAR HER SALI GÜNÜ KÖY LOKALİNDE BULUŞARAK BİRLİKTE VAKİT GEÇİRİRKEN, ERKEKLER İSE EV İŞLERİNİ YAPIYOR.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.