Kadın Ve Kadına Yönelik Yapılan Hak İhlalleri Programı

Kadın Ve Kadına Yönelik Yapılan Hak İhlalleri Programı
Kırşehir’de Kamer Vakfı tarafından düzenlenen ve kadınların yoğun katılım gösterdiği ’Kadın hakları İnsan haklarıdır’ programı gerçekleşti.Avrupa Birliği tarafından finanse edilen projede fiziksel ve...

Kırşehir’de Kamer Vakfı tarafından düzenlenen ve kadınların yoğun katılım gösterdiği ’Kadın hakları İnsan haklarıdır’ programı gerçekleşti.

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen projede fiziksel ve cinsel şiddete maruz kalan kadınların ne yapması gerektiği ve göz önünde bulundurulması gereken haklar anlatıldı.

Proje hakkında bilgiler veren Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı kadın ve aile şube müdürü Ayşe Esra Belge, kadın ve kadına yönelik verilen raporlarımız toplumun bir çok kesimi tarafından ilgi gördü. Proje kapsamında 20 bin kadına ulaştık. Etkili ve sürdürülebilir bir model oluşturulması ve kadın dayanışma merkezleri ile farkındalık oluşturmayı beklemekte olduklarını söyledi.

"KADINA YÖNELİK ŞİDDET İÇİN YEREL KURULUŞLAR GÜÇLENDİRİLİYOR"

Kadın ve Aile Şube Müdürü Ayşe Esra Belge kadına yönelik şiddet için yerel kuruluşlarının güçlendirildiğini ve bu amaçla ücretsiz danışma hattının kurulduğunu ifade etti. Belge, "Kadına yönelik Kamer Vakfı olarak farkındalık çalışmaları yürütüyoruz. Yerel kuruluşların güçlendirilmesi için Gaziantep, Şanlıurfa, Erzurum, Trabzon gibi yerlerde yerel birimler oluşturulması için çalışmalar başlatıldı. Kırşehir merkezinde de sığınma evleri olmalı ihtiyaç dahilinde de sığınma evinin açılacağı bilgisine ulaştık. Belediyemiz bünyemiz de kurulan şube ile kadın ve ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar başlattık. Kadın sığınma evimiz Gaziantep’de hizmet vermekteyiz. Fiziksel şartlarımız çok iyi şekilde oluşturduğumuz özel bölgelerle hizmet veriyoruz. Kadınlar ve engelliler avantajlı diyoruz. Engellilere özel odamızda kadın sığınma evimiz de mevcut, şiddet izleme merkezimizle de önleyici tedbir alamaya yönelik çalışmalarımız var. Önleyici tedbir kararlarını uygulayabilmek için çalışıyoruz. Bir çok kadınımız bizlere travma sonucu geliyor. Kadınlarımız için oluşturulan ortamda onların sıkıntılarını görerek rahatlatmaya çalışıyoruz. Hukuki ve psikolojik destek vermeye çalışıyoruz. Esas olan kadını güçlendirmektir. Bu amaçla kadınlarımızı öncelikle işe yerleştirmeye çalışıyoruz. Nereye giderseniz gidin hangi sertifikanız ve hangi belgeleriniz var diye soruluyor. Kadını güçlendirmenin iki yolu var, birincisi iş ikincisi ise ev, kadının ihtiyaçları olan bütün gereksinimleri de karşılamak için daha iyi adımlar atacağımızı düşünüyorum. Gerekirse 24 saat hizmet veren sağlıkçılarımız ve psikologlarımızla birlikte kadınlarımızın her şeyini gidermeye çalışıyoruz. Sığınma evimizde okuma yazma bilmeyen kadınlarımızın da bilgi edinme hakkını geliştirmek için toplumunda her kesiminden destek alıyoruz" dedi.

Kadınların sesinin toplumda yüksek çıkması gerektiğini anlatan İstanbul Üniversitesinden Prof. Dr. Ayşen Ufuk Sezgin, "Bir cinse o cinse ait olduğu için uygulanan şiddet var. Bazı ülkeler de kız çocukları anasının rahmine düştüğü andan itibaren katledilebiliyor. Genel anlamda şiddette bir insan hakları ihlali vardır. Doğmadan yada doğduktan sonra yok edilen çocuklar erken yaşlarda kendine göre ağır işlerin verilmesi sorumluluğunun verilmesi ile birlikte okula gönderilmeme miras hakkından feragat ettirilme gibi bir çok olumsuzlukla karşılaşılıyor. Yasa ya göre miras hakkı eşit olsa da mutlaka kız kardeş miras hakkını erkek kardeşine veriyor. Kılık kıyafette bile baskıya maruz bırakılıyor. Ne olduğunu dahi bilmeden evlendirilen çocuklarımız var. Baba dediği insanla evlendirilen çocuklarımız var. Toplumsal duyarlılıklarımız olmasına rağmen çocuklarımızın küçük yaşta evliliklerinin önüne geçemiyoruz. Kadınlar doğurmaya zorlanıyor. Dikkat edilmesi gereken bütün olumsuzlukların kadına yönelik olması kadın ticareti var ama erkek ticareti yok ? ama kadın ticareti yapılıyor. Seyehat özgürlükleri dahi kısıtlanıyor. Kadına istenmediği hale bir çok şey gerçekleşiyor. Kadın ve cinsiyeti yönelik şiddet var. Toplumsal gerçeklikler var. Gazetelerde sıklıkla hatta çevremiz de dahi bir çok kez kadına yönelik şiddeti görüyoruz. Orta da var olan gerçekle mücadele edebilme şansımız olmalı, şiddet mutlaka toplumun her alanında görülüyor. Bütün kanallarda da silahlı çatışmalar ve kadına yönelik şiddet var. Şiddet artarak gidiyor toplumumuz da kadın toplum da şiddetin mağduru, hangi kadın toplumda kendini rahat hissederek dolaşabiliyor ki, toplumda kadının yer almaması dahi şiddetin farklı bir örneğidir. " diye konuştu.

Kırşehir’de organize edilen programa İstanbul Üniversitesinden Prof. Dr. Ayşen Ufuk Sezgin, Proje koordinatörü Aynur Yıldırım, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı Kadın ve Aile Şube Müdürü Ayşe Esra Belge ile birlikte çok sayıda kadın dinleyici katıldı.

KADIN VE KADINA YÖNELİK ŞİDDETE YÖNELİK PANEL VERİLDİ. (PANEL)

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.