Kadir Topbaş: “İstanbul’un 145 Günlük Suyu Var”

Kadir Topbaş: “İstanbul’un 145 Günlük Suyu Var”
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 2007 yılında yüzde 7 oranında olan barajlardaki doluluk oranının yüzde 16’larda olduğunu söyledi. Başkan Topbaş, “Hiç yağmur yağmaması halinde şu an 145 günlük barajlarımızda su var” dedi.

- İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 2007 yılında yüzde 7 oranında olan barajlardaki doluluk oranının yüzde 16’larda olduğunu söyledi. Başkan Topbaş, “Hiç yağmur yağmaması halinde şu an 145 günlük barajlarımızda su var” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, Uluslararası ICANN CEO'su Fadi Chehade ile katıldığı imza töreni sonrası basın mensuplarının gündeme dair sorularını yanıtladı. Başkan Kadir Topbaş, barajlardaki doluluk oranlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

“BARAJLARDA 145 GÜNLÜK SU KALDI”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, geçen yıllara oranla barajlardaki su miktarının arttığını belirterek, “Her daim su tasarrufu başta olmak üzere doğal kaynaklarla, enerjiyle ilgili her daim söylüyoruz. Esasında kentli olmak kaynakları bilinçli olarak kullanmak demektir. Çok zengin de olsanız, hele küresel iklim değişikliğini bilen bireyler olarak buna hassasiyet göstermeniz gerekir. Su konusunda iki unsur var. İstanbul’daki suyun bize maliyetinin yüzde 80’i enerjidir. Diğer taraftan İstanbul günde 2 milyon 700 bin metreküp ortalama su kullanmakta. Çok ciddi bir su kullanımı var. Çok şükür ki 2007’de yüzde 7 oranlarındaki baraj doluluğumuz şuan yüzde 16’larda. O yıla göre kötü değiliz. Şuan 145 günlük hiç yağmadığı takdirde barajlarımızda su var” dedi.

“İSTANBUL YILDA 970 MİLYON METREKÜP SU KULLANIYOR”

Vatandaşları su israfı yapmamaları konusunda uyaran Topbaş, “Biz hep bunu söylüyoruz. İstanbul’un suyla ilgili olarak bir ihtiyacı olan şey rezerver alanlarımız 2 yılı karşılayacak kadar değil. Barajlar yani rezerver alanlarını arttırmaya çalışıyoruz. İstanbul yılda 970 milyon metreküp su kullanıyor. Bizim barajlarımız 1 milyar 200 bin metreküpe kadar var. Bir miktar arttırabiliyoruz. Bir yıl kurak geçerse sıkıntı yaşıyoruz. Bu bakıma Melen 2016’da bittiğinde 1 milyar küsür ki bir baraj hacmine sahip olacak. İstanbul 1 yıllık suyu oradan bize imkan verecek. Biz şimdi Melen:’den üçüncü hat su getirme ihalesi çalışması içerisindeyiz. Yeşilçay üzerindeki su alma yapılarını, küçük barajlarını devreye sokarak İstanbul’un geleceğini, gelecek kuşakların da sıkıntısını ortadan kaldıracak rezerver alan oluşturmak için çalışma yapıyoruz” diye konuştu.

“BAŞBAKAN DAVUTOĞLU ÇOK ÇALIŞKAN BİR İNSAN”

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun inşası devam eden üçüncü köprü ve havalimanı projelerini incelediğini belirten Başkan Topbaş, Başbakanımız Sayın Davutoğlu da İstanbul’da yetişmiş bir insan. Bu kentin değerlerini, kültürünü bilen bir insan. Gerçekten çok çalışkan ve işi takip eden bir insan. Başbakanımız fırsat buldukça bu projeleri görmek istediğini, bilgi almak istediğini gördük. Kendisiyle helikopter uçuşuyla bu noktalara baktık” şeklinde konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.