KAHRAMANMARAŞ ADATEPE SULAMALARI İLE 127 BİN DEKAR ZİRAİ ARAZİ SULANACAK

KAHRAMANMARAŞ ADATEPE SULAMALARI İLE 127 BİN DEKAR ZİRAİ ARAZİ SULANACAK
Kahramanmaraş ilimiz Akdeniz iklimi ile karasal iklim arasında bir geçiş iklimine sahiptir.

Kahramanmaraş ilimiz Akdeniz iklimi ile karasal iklim arasında bir geçiş iklimine sahiptir. Çevresindeki göllerin iklimi üzerinde önemli etkisi vardır. Yağışların büyük bir bölümü kış ve ilkbahar aylarında düşmektedir. Bitki örtüsünün daha zenginleşmesinin kaynağı su yapılarıdır.

DSİ Genel Müdürü Murat Acu Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun talimatıyla başlatılan ve büyük sulama projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerde kısa sürede sulu tarıma geçilmesi ve civardaki içme kullanma suyu ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenen “GÖLSU” projesi kapsamında Kahramanmaraş ilinin de nasibini aldığını belirterek,

Akdeniz Gelişim Projesi (AKDENİZGEP) kapsamında bulunan Kahramanmaraş ilimizde tamamlanan ve tamamlanacak projeler ile 2003-2019 yılları arasında 816.000 kişiye içmesuyu temin edilmesi, 583.371 dekar zirai alanın sulamaya açılması, sulamaya açılan alanlardan 295.728.000 TL yıllık zirai gelir elde edilmesi 136 adet yerleşim yerinin ve 143.230 dekar arazinin taşkınlardan korunması, HES’lerin kurulu gücünün 886,35 MW’a   çıkarılması ve 2,459 milyar kWh yıllık hidroelektrik enerjisi üretimi hedeflenmektedir. ’dedi.

1-(5)-003.jpg

DSİ Genel Müdür Acu;’’Bu kapsamda çalışmaları hızla devam eden Adatepe Sulaması 1. Kısım işi kapsamında 67.880 dekar zirai arazinin, Adatepe Sulaması 2. Kısım işi kapsamında da 59.460 dekar zirai arazinin sulanmasının sağlanacağını belirtti.

Genel Müdür Acu;’’ Adatepe Sulaması 1. Kısım inşaatında 39.841,17 metre ana boru ve 203.932,76 metre yedek boru hattı imalatı yapılacaktır.

Proje Tamamlandığında 2017 birim fiyatları ile ülke ekonomisine yıllık 30,50 milyon TL katkı sağlanması hedeflenmektedir.

Proje ile Afşin İlçesi; Alimpınar, Altaş, Aşağıkargabükü, Çağılhan, Deveboynu, Erçene, Esence, Gerger, Hüyüklü, Kabaağaç, Kargabükü, Kötüre, Ortaklı, Ördekköy ve Yazıdere köylerinin tarım arazileri sulanacaktır. ’dedi.

DSİ Genel Müdür Acu;’’ Adatepe Sulaması 2. Kısım inşaatında da 1.794,03 metre ana boru hattı ve 169.987,21 metre yedek boru hattı imalatı yapılacaktır.

Proje tamamlandığında; 2017 birim fiyatları ile ülke ekonomisine yıllık 25 milyon TL katkı sağlanması hedeflenmektedir.

Projenin ile Afşin İlçesinde; Hüyüklü, Nadirköy, Soğucak, Balıkçıl, Güvercinlik, Hasankendi. Elbistan İlçesinde; Karaelbistan, Karahöyük, Yapraklı, Izgın, Kamışcık. Göksun İlçesinde; Kemalpaşa ve Tombak köylerinin tarım arazileri sulanacaktır. ‘’dedi.

Acu Projeler ile birlikte bölgede halen tarımı yapılan bitkilerin veriminin artacağı, yeterli suyun zamanında bulunabilmesi yani temin garantisinin olması koşulları sağlanacaktır. Sulama Projeleri tamamlandığında çiftçi gelirlerinin artmasından dolayı ekonomik ve sosyal bakımından da bölge daha çok gelişecektir. ’dedi.

DSİ Genel Müdürü Murat Acu; ‘’Son olarak, ‘Bu projenin yapılmasında en büyük destekçimiz Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum. ‘dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.