Kahramanmaraş Doğu Türkistan İçin Tek Yürek Oldu

Kahramanmaraş Doğu Türkistan İçin Tek Yürek Oldu
Kahramanmaraş Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Çin’in Doğu Türkistan’da Müslüman Uygur Türklerine uygulamış olduğu zulmü kınadı.

Kahramanmaraş Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Çin’in Doğu Türkistan’da Müslüman Uygur Türklerine uygulamış olduğu zulmü kınadı. 

İl merkezinde bir araya gelen vatandaşlar, ellerindeki dövizlerle Doğu Türkistan’da Müslümanlara karşı yapılanlarının insanlık dışı olduğunu söylediler.

Sivil Toplum Kuruluşları Platformu adına basın açıklaması yapan Yusuf Bülbül, "Katil ve zalim Çin'in Doğu Türkistanlı kardeşlerimize ve soydaşlarımıza uyguladığı zulümleri protesto etmek ve kardeşlerimizin yalnız olmadığını bütün dünyaya haykırmak için bir aradayız. İşgalci Çin her yıl olduğu gibi bu yıl da özellikle Ramazan ayında Doğu Türkistanlı kardeşlerimize olan zulmün dozunu ve şiddetini artırmıştır. Lokantalara 1 ay boyunca açık kalma şartı; kamu çalışanları, öğretmen ve öğrenciler için oruç tutma, camiye gitme ve dini faaliyetlere katılma gibi ibadetlerin yasaklanması; onlarca yıldır Uygur Türklerine uygulanan asimilasyon politikalarının devamı niteliğindedir. Çin devleti, yürüttüğü asimilasyon politikaları çerçevesinde 1949 yılından bugüne dek Doğu Türkistan’da  35 milyonu aşan insanı katletmiş, 1985 yılından beri uyguladığı nüfus politikaları ile sistematik şekilde Doğu Türkistanlıları Çin’in başka bölgelerine göçe zorlamıştır. Bu politikalar neticesinde, işgal edildiğinde yüzde 90’ı Uygur Türklerinden oluşan Doğu Türkistan'da, bugün Uygur Türklerinin nüfusu yüzde 45'in altına inmiştir" dedi.

  Müslümanlara yapılan zulmü kınadıklarını kaydeden Bülbül, "Zalim Çin devleti namaz kılmayı, oruç tutmayı, başörtüsünü yasaklamış, mescit ve camilerin bir çoğunu kapatmış, açık kalan ibadethanelere girmeyi ise özel izne bağlanmıştır. Kur’an okumak ve öğrenmek yasadışı ilan edilmiş, bu yasaklara uymayanlara ağır cezalar yağdırılmıştır. Bu politikalara direnen Uygurlara ise her türlü devlet şiddeti uygulanmış, köy meydanlarında kolluk güçleri kadınların başörtülerini zorla açmış ve büyük katliamlar yaşanmıştır. Çin devletinin katliamları halen devam etmektedir.

  Sokak ortasında küçücük Uygur çocuklarının onlarca Çinli tarafından tekmelenerek dövüldüğü  ve izlemeye bile yüreğimizin dayanmadığı görüntüler zulmün geldiği son noktayı gözler önüne sermektedir" diye konuştu.

aw468216_01.jpgaw468216_02.jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.