Kahramanmaraş' lı Genç Öyle Bir şey İcat Etti Ki!

Kahramanmaraş lı Genç Öyle Bir şey İcat  Etti Ki!
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği son sınıf öğrencisi olan Burak Saydam, üniversiteye başladığından beri hayalini kurduğu şeyi icat etti.

Elbistanlı mühendis adayı Burak Saydam, güneş enerjisi ile çalışan mini bir tekne ve sırt çantası yaptı. 

  Saydam’ın yaptığı güneş enerjisi ile çalışan tekne, Ceyhan Nehri’nin kaynak noktası olan Pınarbaşı’nda başarıyla yüzerken, yine güneş panelli sırt çantası da ampulü yakıp cep telefonu, bilgisayar gibi elektronik eşyaları çok rahatlıkla şarj edebiliyor.

  Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği son sınıf öğrencisi olan Burak Saydam, üniversiteye başladığından beri hayalini kurduğu güneş enerjisi ile çalışan araç projesini hayata geçirdi. Saydam, hem güneş enerjisi ile çalışan tekne hem de sırt çantası yapmayı başardı. Projesini kendisinin yaptığı ve sanayi sitesinde imal ettirdiği yaklaşık 1 metre boyundaki tekneye güneş panelleri yerleştiren Saydam, ilk olarak elde ettiği elektriği aküye depolayacak düzeneği kurdu. Daha sonra, tekneyi suda yüzdürecek motorun su yalıtımını ve ardından da montajını yapan Saydam, sistemini uzaktan kumanda ile kullanılır hale getirdi. İmalatın ve montajın tamamlanmasının ardından teknesini suya indiren genç mühendis adayı, icadını başarılı bir şekilde yüzdürdü.

  Güneş enerjisi ile çalışan tekne projesini hayata geçiren Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Enerji Sistemleri Bölümü son sınıf öğrencisi olan Burak Saydam, daha sonra ikinci icadının çalışmalarına başladı. Doğa tutkunlarının ve dağcıların kamp alanında büyük kolaylık sağlayacak bir de sırt çantası tasarlayan Saydam, çanta üzerine yerleştirdiği güneş enerjisi panelinden elde edilen enerjiyi ampul yakmada, cep telefonu ve bilgisayar gibi aletleri şarj etmeye uygun hale getirdi.

  Üniversiteye başladığı günden beri güneş enerjisi sistemlerine ilgi duyduğunu belirten 4.sınıf öğrencisi Burak Saydam, her iki projesinin de geliştirilebileceğinden emin olduğunu söyledi.

  Saydam, güneş enerjisi ile çalışan teknedeki motorun su altında çalışabilmesi için özel bir yalıtım kullandığını ifade ederek; “Bu proje geleceğe ışık tutacak bir ön çalışma olabilir” diye konuştu.

  Alışılagelmişin dışında 2 projeyi birden hayata geçirdiğini kaydeden Saydam; “Üniversiteye başladıktan sonra güneş enerjisi ile ilgili dersler almaya başladık. Okul ilerledikçe güneş enerjisi ile çalışan alışılagelmişin dışında projeleri hayata geçirmeyi kendime hedef olarak seçtim. Tekneyi toplamda 450 liraya mal ettim. Elimde malzeme olmadığı için kaporta aksamını sanayide imal edildi. Motorun su altında çalışması için özel bir yalıtım uygulandı. Güneş panelleri toplam 82,5 watt elektrik üretiyor ve aküyü şarj ediyor. Aküden alınan güç de motorun ve ışıklandırma sisteminin çalışmasını sağlıyor. Motor su altında çalıştığı için sistemi farklı. Projeme sahip çıkılırsa daha da ileriye götürebileceğimi düşünüyorum. Bu projenin geleceğe ışık tutacağından eminim” ifadelerini kullandı.

  Saydam, güneş enerjisi ile çalışan sırt çantasının ise, doğada elektrik ihtiyacını karşılamaya yönelik olduğunu belirtti. Çantaya yerleştirdiği panelin birçok elektrikli aleti rahatlıkla çalıştırabildiğini anlatan Saydam,

  “Sırt çantası ise tamamen güneş enerjisi ile çalışıyor. 10 wattlık bir güneş enerjisi paneli ile çalışıyor. Çantada ayrıca 12 voltluk bir akü var. Bu akü sayesinde telefon şarj edebiliyoruz, aynı zamanda lamba yakıp aydınlatma sağlayabiliyoruz. Adaptör vasıtasıyla bilgisayar ya da tablet bilgisayarlar kolaylıkla şarj edilebiliyor. Kamp kuran ya da doğada yaşayan insanlar elektriksiz bir ortamda rahatlıkla ihtiyaç duydukları enerjiyi bu çantadan elde edebilirler. Şuanda aldığımız verim çok güzel. Ülkemiz tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneliyor. Ben de bu konuda bir mühendis adayı olarak katkım olmasını istedim. Bu konuda bana her zaman destek olan aileme ve katkı sunan diğer herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.


1-683.jpg

2-531.jpg

3-333.jpg

4-193.jpg

Kaynak:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.