Genetiğin Yüz Yıllık Şifresini Kahramanmaraş’ta Saklıyor

Genetiğin Yüz Yıllık Şifresini Kahramanmaraş’ta Saklıyor
Prof Dr. Nebi Bilir’in dünya çapında yapmış olduğu çalışmalar ile “Bilimsel Bitki Genetiği” alanında Kahramanmaraş’ın geleceği açısından büyük öneme sahip.

Prof Dr. Nebi Bilir’in dünya çapında yapmış olduğu çalışmalar ile “Bilimsel Bitki Genetiği” alanında Kahramanmaraş’ın geleceği açısından büyük öneme sahip.

“Prof. Dr. Nebi Bilir, Kahramanmaraş Valiliği, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi işbirliğiyle hazırlamayı planladığı; “Kahramanmaraş Yöresinde Özel Amaçlı Fidanlık Tesisi, Fidan üretimi ve Aplikasyonu” başlıklı projeyle gelecek adına umut veriyor.

Akdeniz ikliminden karasal iklime geçişte yer alan ve bu nedenle çok değişik ekolojik şartlar ve bitki zenginliğine sahip Kahramanmaraş’ı süs bitkisi ticaret merkezi haline getirmek için çalışmalara başladı.

DPT desteği ve büyük ölçüde Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinin önderliğinde gerçekleştirilecek projeyle; Yaklaşık 200 kişinin istihdam edileceği; Kahramanmaraş’ta her mahalleye bir Tıbbi-aromatik bitki bahçesi ve dolayısıyla sosyal tesis kazandırılacağı; tesis edilecek özel fidanlıklarla halka yeni bir gelir kapısı açılacağını vurgulayan Bilir, Hızlı büyüme, çiçeklenme, tıbbi-aromatik ve peyzaj değeri olan türler ile yörede veya çevresinde doğal olarak bulunan yada yöreye uyum sağlamış bitki türlerinde yapılacak çalışmayla susuzluğa dayanıklı yeşil alanlar tesis edileceği ve böylece su fiyatlarının önemli oranda düşmesi, çöp depolama sahası gibi sorunlu alanlara çözüm getirecektir. Bunlara ek olarak, tesis edilecek fidanlıkta üretilecek düşük maliyetli fidanların yöredeki kamu ve özel kurumlarına satışıyla da Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi yeni bir gelir kapısı elde edebilecektir.

Prof Dr. Nebi Bilir’in Dünya çapında yapmış olduğu çalışmalar ile Bilimsel Bitki Genetiği alanında Kahramanmaraş’ın geleceği açısından göz kamaştırıyor.

GENETİĞİN YÜZYILLIK ŞİFRESİNİ SAKLIYOR

SDÜ Orman Fakültesi Bitki genetiği öğretim üyesi Doç. Dr. Nebi Bilir İsveç’te yanında çalıştığı Prof. Dr. Dag Lindgren’in hediye ettiği hücre bölünmesini resmeden yüz yıllık bezi Kahramanmaraş’taki ofisinin duvarında sergiliyor.

 Doç. Dr. Nebi Bilir SDÜ Orman Fakültesinde bitki genetiği ve ıslahı konusunda önemli çalışmaları ile tanınıyor. Doç. Dr. Bilir’in odasını bugüne kadar yaptığı çalışmalar nedeniyle aldığı başarı belgeleri süslüyor. Belgelerin süslediği duvarın en güzel yerinde ise bir metreye, bir metre eski bir bez asılı bezin üzerinde bazı şekiller. Doç. Dr. Nebi Bilir bezi anlatırken gayet heyecanlı, çünkü bu bez bundan yüz yıl önce genetik üzerine çalışma yapan bir bilim adamının çizdiği hücre bölünmesini resmediyor.

TÜRK BİLİM ADAMINA BÜYÜK ÖDÜL

Zamanında bez üzerine hücre bölünmesini resmeden bilim adamı bu bezi İsveç kraliçesine armağan etmiş. Daha sonra İsveç’te bu bez başarılı çalışmalar yapan genetik profesörlerinden birine İsveç kraliçesi tarafından hediye ediliyor. Profesör hücre bölünmesini resmeden bezi başarılı çalışmalar yapan öğrencisi Prof. Dr. Dag Lindgren’e hediye ediyor. Prof. Dr. Dag Lindgren’de uzun zamandır elinde olan bezi genetik alanında başarılı olduğuna inandığı birine hediye etmek istiyor. İsveçli bilim adamları arasında bezi vermeye layık olacak birini bulamayan Prof. Dr. Dag Lindgren Türkiye’den İsveç’e giderek genetik araştırmaları yaparken tanıştığı ve öğrencisi olarak kabul ettiği Doç. Dr. Nebi Bilir’e hediye ediyor.

ORMANCILIK MERKEZİ KURULUYOR

Bitki Genetiği konusunda başarılı çalışmaları ile tanınan SDÜ Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nebi Bilir bugüne kadar yaptığı çalışmalar nedeniyle çeşitli kurumlardan çok sayıda ödül almış. Bugüne kadar Türkiye dışında da çok sayıda başarılı çalışmaya imza atan Bilir İsveç Üniversitesi Araştırma Desteği, İsveç Enstitüsü Doktora sonrası araştırma Bursu gibi burslar aldığını söyledi. Bugüne kadar değişik kurumlardan 13 defa bilimsel yayınları teşvik ve destekleme ödülü alan Doç. Dr. Nebi Bilir şimdi de S.D.Ü. Ormancılık Uygulama ve Araştırma Merkezinin kuruluş çalışmalarını ve kurucu Müdürlüğünü yürütüyor. SDÜ içinde birçok alanda görevleri bulunan Doç. Dr. Bilir Orman Mühendisliği Bölümü Silvikültür Anabilim Dalı Başkanlığı ve SDÜ senatosu Orman Fakültesi Senatörü olarak çalışmaya devam ediyor.

Bilir, son olarak: “Ben Kahramanmaraş’ın bir evladı olarak kentime hizmet etmek adına, yaptığım ve yapacağım çalışmalarla bilim alanında Kahramanmaraş'ın adından söz ettireceğim".

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.