Kahramanmaraşlı yatırımdan korkmuyor

Kahramanmaraşlı yatırımdan korkmuyor
Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) tarafından yapılan uluslararası bir araştırmaya göre Kahramanmaraş’ta yaşayan her 100 kişiden yaklaşık 13’ü yatırım yapmaktan korkmuyor.

Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) tarafından yapılan uluslararası bir araştırmaya göre Kahramanmaraş’ta yaşayan her 100 kişiden yaklaşık 13’ü yatırım yapmaktan korkmuyor. Kahramanmaraş, fırsatları lehine çevirme de ise Türkiye ve Akdeniz bölgesinin üstünde.

Türkiye Ekonomi Bankasının yaptığı araştırmayı değerlendiren Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük, 1980’den sonraki neslin daha da girişimcilik ruhunun ön plana çıktığını belirterek: “Şu anda Türkiye’nin 17’inci büyük ekonomisiyiz. 2023 hedefimiz ilk 10 il arasına girebilmek. Bunları gerçekleştirmek için de, içimizdeki azme çok güveniyoruz. Parolamız bu yönde. Yatırım yapan üreten şehirlerin gelişmesi de azme bağlı. Şu anda tüm değerleri ile Türkiye ve Akdeniz bölgesine örnek olan bir iliz” dedi.

Türkiye Ekonomi Bankasının yaptığı araştırmanın satır başları ise şöyle: “

Kahramanmaraş ili yaklaşık yüzde 13 oranı ile Akdeniz Bölgesi’nin en yüksek girişimcilik oranına sahiptir. Yani her 100 kişiden 13’ü ya girişimcilik faaliyetine başlamayı planlıyor ya da girişimcilik faaliyetine başlamıştır. Kahramanmaraş de girişimci sayısı 82 bin 712 olup Akdeniz bölgesinin 18-64 yaş arası nüfusun yaklaşık yüzde 12’sini oluşturmaktadır.

Kişilerin, girişimcilik faaliyetinde bulunanları şahsen tanımaları, bireylerin girişimci olma şansını arttırabilir. Kahramanmaraş insanının yüzde 36,3 son 2 yıl içinde girişimcilik faaliyeti yapmış kişilerle kişisel ilişkilere sahip olduklarını belirttiler. Kahramanmaraş insanının girişim faaliyetinde bulunanları şahsen tanımaları hem Türkiye ortalamasından (yüzde 32) ve bölge (yüzde 31) ortalamasından yüksektir.

Var olan iş fırsatlarının farkına varmak, iş kurmanın ilk basamaklarından biridir. Türkiyelilerin yaklaşık yüzde 38.63’sı gelecek 6 ay içinde yaşadığı bölgede yeni bir işe başlamak için iyi fırsatlar oluşacağına inanırken, Kahramanmaraş insanının yüzde 44,3’ü gelecek 6 ay içinde yeni bir işe başlamak için fırsat oluşacağına inanmaktadır. Kahramanmaraş ilinde yaşayanlar yaşadığı çevrede iş fırsatları konusunda 81 il arasında en iyimser düşünen 16 inci ilimizdir.

Kahramanmaraş ilini kapsayan, Hatay Alt Bölgesi’ndeki bireyler yaşadığı çevrede iş fırsatları konusunda iyimser olup, bu kapsamda 26 bölge arasında 5 inci sıradadır.

Bireylerin yeni bir iş kurmak için yeteri kadar bilgi ve yeteneğe sahip olduğunu düşünmesi, yeni bir işe başlamalarını etkileyen diğer bir faktördür. Kahramanmaraş halkının yaklaşık yüzde 57’si yeni bir iş kurmak için bilgi ve yeteneğe sahip olduğunu düşünmektedirler. Bu oran Türkiye ortalamasından ve bölge ortalamasından yüksektir.

Bireylerin yeni bir işe başlamalarını etkileyen diğer bir faktör de başarısızlık korkusudur. Kahramanmaraş insanının yüzde 31’i yeni bir iş kurarken başarısızlık korkusunun kendilerini engellediklerini ifade ettiler Bu oran, hem Türkiye ortalamasının (yüzde 33) ve bölge ortalamasının (yüzde 32) altındadır. Dolayısıyla, Kahramanmaraş’ta daha az kişi yeni bir iş kurarken başarısızlık korkusunun kendilerini engellediklerini belirtmişlerdir”

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.