Kahramanmaraş’ta Kivi Yetiştiriciliğine Başlandı

Kahramanmaraş’ta Kivi Yetiştiriciliğine Başlandı
Kahramanmaraş il merkezinin güney batı ve batısında kalan arazilerimiz kivi yetiştiriciliği açısından uygun olduğunu düşündüğümüz iklim verilerine sahip.

Kahramanmaraş il merkezinin güney batı ve batısında kalan arazilerimiz kivi yetiştiriciliği açısından uygun olduğunu düşündüğümüz iklim verilerine sahip. Özellikle Sır barajı havzasının bitiminden Andırın İlçemizin aşağısında kalan nemli ve ılıman iklim koşulları İlimizde kivi yetiştiriciliği acısından bir potansiyel oluşturuyor.

Kahramanmaraş’ta kivi yetiştiriciliği ile ilgili açıklama yapan il Müdürü İhsan Emiralioğlu şunları söyledi ‘Söz konusu bölgedeki hava oransal nemin yüksekliği diğer meyve türlerin yetiştiriciliğini kısıtlayan en önemli faktördür. Elma, ayva, kiraz yetiştiriciliği havzada gerçekleşen sık ilkbahar yağışı, çiğ yağışı nedeni ile fazla nemden dolayı kara leke ve monilya gibi fungal hastalıklar kontrol edilmekte zorlanılıyor, çoğunlukla da başarılı olunamıyor. Bu nedenle bölgede alternatif meyve yetiştiriciliği arayışları ortaya çıktı.  Kiviyi alternatif meyve olarak denemeye uygun bulduk. 3 yıl öncesinde resmi olarak il müdürlüğümüzce ilimiz genelinde 4 lokasyonda demonstratif amaçlı kivi bahçesi tesis ettik. İlk meyvelerimizi geçen yıl itibari ile bahçelerimizden aldık, tabi ki bunlar çok büyük miktarlarda değil ama ilk meyveler olduğu için önemliydi. Meyve kalitesi ve bitkinin adaptasyonu açısından oldukça da başarılı olduğunu gördük. Bu yıl bahçelerimizden birim alanda ki verimliliklerin daha yüksek olacağını (yaklaşık 2-3 ton/dekar) düşünüyoruz.

1-20160526115651.jpg

Bizim İlimiz için yetiştiricilik potansiyeli gördüğümüz alan Sır barajı ile berke barajı arasında kalan sulanabilir araziler ve Başkonuş’a indiğiniz yer olan Sulu yayladan Andırın İlçemizin güney ve batısında kalan alanlı, Efirağızlıdan Yeşilovaya kadar olan bölgelerin İlimiz  kivi yetiştiriciliğinde öne çıkacağını düşünüyoruz.

Çiftçilere ilk kivi bahçesi kuralım dediğimizde çok sıcak bakmadılar. İkna etmek için epeyce zorlandık. Geçen yıl itibari ile meyvelerini gördükten sonra demonstrasyon bahçelerimizi takip etmeye başladılar.

Yine Andırın bölgesinde bizim demonstrasyon çalışmalarımızdan başka ticari olarak iki ayrı bahçe daha var. Teknik açıdan eksikleri olmakla birlikte ürün pazarlıyorlar. Modern sistem de kurulmuş ilimizdeki ilk bahçeler bizim demonstrasyon bahçelerimiz. Biz bu bahçeler vasıtası ile çiftçilerimize budama, terbiye, mücadele gibi teknik konularda eğitim vermek durumundayız.

Demostasyon çalışmalarımızdan bir tanesi de Fatih kasabasında kurmuştuk, geçen yıl yine oradan da bir miktar ürün aldık. Bu bölgedeki Hava oransal neminin yüksek ve sulama imkânlarına sahip spesifik alanlar yetiştiricilik için kullanılabilir.

Geçen yıl ürünü gören, yeniliklere açık üreticilerimiz tarafından 3 tane daha bahçe kuruldu. Tabi bu Fatih kasabasının her yerinde kivinin iyi olacağı anlamına gelmiyor. Yine ilimizin kivi yetiştiriciliği açısından uygun olduğunu düşündüğümüz ve bugün itibari ile bitkisel üretim açısından en kısıtlı yerlerden olan Kalekaya köyümüze kivi verdik. Akdeniz’in nemli iklimi var bu köyde fındıkta yetişiyor. Kivi yetiştiriciliği, sulanabilen alanlarda aşırı rüzgârdan korunmuş bölgelerde sulama imkanları ile birlikte birim alana ekonomik getirisi diğer meyve türleri ile kıyaslandığında oldukça yüksek bir meyve türü. Bu nedenle burada ki çiftçilerimize önemli bir geçim kaynağı olabileceğini düşünüyoruz ve bu hedeflerle başladık.

Bugün itibari ile baktığımızda kivi fiyatlarını diğer meyve türleriyle kıyasladığımızda Pazar fiyatlarının diğer meyvelere oranla daha yüksek oluştuğunu görüyoruz.

2-20160526115651.jpg

Kahramanmaraş’ın her yerinde kivi yetiştirilemez, bir bağcılık gibi elma gibi yada cevizdeki gibi bir potansiyeli olmayacaktır. Çünkü kivinin yetişmesini belirleyen ekolojik koşullar İlimizde sınırlı yerlerde mevcut. Diğer meyvelerin yetişmesinde sorun olan bölgelerde alternatif meyve olarak yetiştirilecek.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz Bakanlığımızın belirlediği kriterler doğrultusunda kivi bahçesi tesis etmek isteyen çiftçilerimize 5 dekar ve üzeri arazilerinde kivi bahçesi tesis ederlerse sertifikalı fidan desteğinden faydalandırıyor. Dedi.    

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.