’Kalandar Soğuğu’nun yönetmeni Oscar yolculuğunu anlattı

’Kalandar Soğuğu’nun yönetmeni Oscar yolculuğunu anlattı
Türkiye'nin Oscar adayı "Kalandar Soğuğu'nun yönetmeni Mustafa Kara, filmini ve filmin Oscar yolculuğunu anlattı.

Türkiye'nin Oscar adayı "Kalandar Soğuğu'nun yönetmeni Mustafa Kara, filmini ve filmin Oscar yolculuğunu anlattı.

ABD'de şubat ayında Los Angeles'ta düzenlenecek 89. Akademi Ödülleri'nde (Oscar) Türkiye'yi, yönetmenliğini Mustafa Kara'nın yaptığı Kalandar Soğuğu filmi temsil edecek. Film Türkiye'de 1,5 yıllık gösterimi süresince yaklaşık 20 bin kişi tarafından izlenirken, ulusal ve uluslararası film festivallerinden ödülleri topladı. Filmde karakterlerin tamamı daha önce hayatlarında hiç oyunculuk yapmayan isimler tarafından canlandırıldı. Karadeniz bölgede yöre halkı tarafından Ocak ayı olarak tanımlanan ve filme ismini veren Kalandar Soğuğu'nun yönetmeni Mustafa Kara, filmin Oscar yolculuğundaki heyecanını anlattı.

Özellikle bağımsız sinema cephesinin Türkiye'de istenilen oranda salon bulamadığı için geniş kitlelere hitap edemediğine dikkat çeken Yönetmen Kara, "Geniş dağıtım ağına giremiyoruz. Kısır bir dağıtım ağıyla gitmemize rağmen bizim beklentimizin çok daha üzerinde bir seyirci sayısına ulaştım. Seyirci sayısının da ötesinde o alışa geldikleri kısır sinemanın ötesinde yeni bir şey sunduğumuzun onlar da farkındalar. Ben çok memnunum. Seyirci tarafından bu derecede beğenileceği ve ilgi göreceğini düşünmemiştim. Oscar, elimizden gelen ne ise Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TRT işbirliği ve biz Los Angels'ta iyi bir çalışma başlattık ve önümüzdeki haftalarda biz de oraya giderek yaklaşık 2 ay orada kalarak bu çalışmaları yerinden yürütmeye çalışacağız" dedi.

"GECE YARILARINA KADAR NÖBET TUTTUK"

4 yıllık bir süreçte çekimleri tamamlanan filmde, insan ve doğa ilişkisinin ele alındığı görülürken, Karadeniz'in sadece mizahın adresi olmadığı dört mevsim ruh haliyle beyaz perdeye taşındığı dikkat çekiyor. Birçok filmde belgesel-reklam çekimelrinde yöntemine ve yardımcı yönetmenlik yapan Kara çekimler esnasında zorlandıklarını açıklayarak, "Türkiye şartlarında böyle bir filmi yapmak başlı başına zaten zor.Biz bu zorluğu bir yıla yayılarak dört sene yaşadık.Her mevsim yeniden set kurduk.Ara verdik isatanbula döndük.Sonra yeniden bir filme başlarmışçasına ekibiyle oyuncusuyla mekana yerleştik ve bu filmi tamamladık. O ineğin doğumu için nereden baksanız 1, bir buçuk ay bekledik. Beklerken her gün kolluyor,gece yarılarına kadar bekliyor, nöbet tutuyorduk. Nihayetinde beklediğimiz bir bayram günü o doğum gerçekleşti" dedi.

"KARADENİZ HEP ŞEN ŞAKRAK DEĞİL"

Özellikle fıkra ve karikatür sanatı denilince mizahın adresi olarak Karadeniz'in gösterilmesini eleştiren Yönetmen Kara filmle bu anlayışı da ötelemeye çalıştıklarını söyledi. Kara, "Karadeniz'in hep bu karikatür hiç de sevmediğim o şen şakrak tarafından bahsedilmiştir. Karadeniz'in özellikle bu yoksulluğundan hiç bahsedilmemiştir. O tarafa da bir ayna tutulma ihtiyacı olmuştur ama aslolan, mühim olan maddi yoksunluğun yerine insanın ruhundaki yoksunluk ve buna bir karşılık bulamayışı meselesidir. Kalandar Soğuğu'nda asıl temelden gizli olan hikaye budur" diye konuştu.

AMATÖRLER PROFESYONELLERİ SOLLADI

Filmde gerçek hayatlarında hemşire, sınıf öğretmenliği gibi farklı meslek dallarında görev yapan isimlerin neden oyuncu kadrosunda yer aldığı sorusunu da yanıtlayan Yönetmen Kara, "Bir sürü profesyonel oyuncu ile deneme çekimleri yaptım.Kendim ofisimde kaydetmeye çalıştığım Mehmet'e bir türlü inanamadım bu Mehmet o değil cevabı beni ikna etmeyince ,bir çok şehirden amatör profesyonel tiyatrocu arayışına girdim ve bu oyunculara karar verdim" dedi.

Oscar yolculuğundaki film izleyicilerden ise tam not aldı.

’Kalandar Soğuğu’nun yönetmeni Oscar yolculuğunu anlattı

’Kalandar Soğuğu’nun yönetmeni Oscar yolculuğunu anlattı

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.